Υγρό από το μαστό: Μήπως είναι όγκος και χρειάζεται βιοψία;


18 Απρ 2017

Το υγρό από το μαστό είναι ένα σύμπτωμα που θορυβεί αρκετές γυναίκες, καθώς ο όγκος του μαστού είναι ο πρώτος συσχετισμός που κάνουν. Πότε όμως είναι πραγματικά ανησυχητικό το συγκεκριμένο σύμπτωμα και πώς μπορεί να γίνει σωστά η βιοψία, όταν χρειάζεται, ώστε να δείξει τα ακριβή αίτια της έκκρισης του;

 Ο εξειδικευμένος μαστολόγος και χειρουργός μαστού δρ. Γιάννης Φύσσας εξηγεί στην συνέχεια όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον όγκο μαστού, τα συμπτώματα του και την διεξαγωγή βιοψίας για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση δυνητικά επικίνδυνων κακοηθειών.

Αναλύοντας τα συμπτώματα: Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Το υγρό από το μαστό συχνά αναφέρεται ως ανησυχητικό σύμπτωμα και πολλές γυναίκες επισκέπτονται το γιατρό προσπαθώντας να αποκλείσουν την εμφάνιση όγκου ή καρκίνου του μαστού. Όπως επισημαίνει ο δρ Γιάννης Φύσσας, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας ότι το υγρό από το μαστό είναι «ανησυχητικό» μόνο όταν γίνεται αυτόματη έκκριση (δηλαδή χωρίς εξωτερικούς χειρισμούς ή πίεση της θηλής) και αφήνει λεκέδες στο εσώρουχο και το σεντόνι. Ωστόσο ακόμη και στην αυτόματη έκκριση, περίπου το 95% των περιπτώσεων σχετίζονται με καλοήθεις παθήσεις, ενώ μόλις το 5% μπορεί να υποδεικνύει καρκίνο του μαστού.

Είναι κάθε περίπτωση ίδια;

Το υγρό από το μαστό μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα και η σύσταση του μπορεί να ποικίλει. Έτσι μπορεί να έχουμε έκκριση:

  • Αιμορραγική: Κόκκινη σαν αίμα. Η πιο ανησυχητική έκκριση, αφού υποδεικνύει θήλωμα, ινοκυστική μαστοπάθεια ή ακόμα και καρκινικός όγκος στο μαστό. Συγκαταλέγεται στις περιπτώσεις που συνήθως απαιτείται βιοψία.
  • Ορώδης: Έκκριση σαν διάφανο υγρό. Μπορεί να υποδηλώνει ινοκυστική μαστοπάθεια, πορεκτασία αλλά ίσως και καρκίνο.

 

  • Πυώδης: Πιο παχύρρευστη έκκριση, συνδέεται συνήθως με την πορεκτασία

 

  • Γαλακτώδης: Λευκή έκκριση που θυμίζει γάλα, υποδεικνύει ορμονικό πρόβλημα, αλλά παρατηρείται επίσης φυσιολογικά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαύεστε, αλλά να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας για να προσδιορίσει τα αίτια εμφάνισης του υγρού.

www.naturalnews.com gallery 640 Cancer Breastcancer Graphic1

Αισθητό εξόγκωμα στο στήθος.. Και τώρα;

Ο όγκος του μαστού είναι επίσης ένα ζήτημα που απασχολεί τις γυναίκες και μάλιστα ειδικά αν έχουν παρατηρήσει υγρό από τη θηλή, κάνουν αμέσως έναν έλεγχο του στήθους για τυχόν «εξογκώματα». Όπως εξηγεί ο δρ. Γιάννης Φύσσας, καλό είναι τέτοια εξέταση να μην την κάνετε αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου γιατί τα ευρήματα μπορεί να είναι παραπλανητικά. Αν ωστόσο το ογκίδιο επιμένει είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας για φυσική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά και τα συναφή συμπτώματα, ο όγκος μαστού μπορεί να είναι:

  • Κυστικά ογκίδια: Σχεδόν κατά κανόνα καλοήθη πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αν είναι μεγαλύτερα από 1 εκ. αντιμετωπίζονται με παρακέντηση.
  • Συμπαγή ογκίδια: Εμφανίζονται και σε καλοήθεις παθήσεις, ωστόσο σε γυναίκες άνω των 30 ετών είναι επικίνδυνη ένδειξη για καρκίνο του στήθους και συχνά απαιτείται βιοψία μαστού για τον προσδιορισμό τους. Τα συμπαγή ογκίδια μπορούν επιπλέον να διαχωριστούν σε
  • Ø Ομαλά: μικρή πιθανότητα κακοήθειας
  • Ø Ανώμαλα: Μεγάλες πιθανότητες καρκίνου του μαστού

Διαγνωστικές μέθοδοι

Για να εντοπίσουμε ένα πρόβλημα στο μαστό, είναι απαραίτητες ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις.

  • Το υπερηχογράφημα μπορεί να διαχωρίσει τον κυστικό από τον συμπαγή όγκο στο μαστό, καθώς και να προσδιορίσει αν το τελευταίο είναι ομαλό ή ανώμαλο.
  • Η βιοψία, ειδικά σε περιπτώσεις συμπαγούς όγκου του μαστού είναι απαραίτητη, προκειμένου να επιβεβαιώσει ο γιατρός τη φύση του ογκιδίου και να προλάβει έγκαιρα δυνητικά επικίνδυνες κακοήθειες.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η συμβολή ενός εξειδικευμένου μαστολόγου μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια τόσο για να μας καθησυχάσει όσο και για να αντιμετωπίσει τυχόν σοβαρά γυναικολογικά ζητήματα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μαστολόγου χειρουργού δρ. Γιάννη Φύσσα και διαβάστε αναλυτικά τις συμβουλές του για όλα τα ζητήματα που μπορεί να σας απασχολούν σχετικά με το στήθος σας.

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue