Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2016%2F03%2Fimages easyblog images 928 cbd8a863cb1a0c00f413c91bbe9e64b7 XL

Zaha Hadid: Το Αστέρι της αρχιτεκτονικής πέθανε σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή προσβολή

Η Παγκοσμίου φήμης Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτονας Zaha Hadid της οποίας τα σχέδια περιλαμβάνουν το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου του Λονδίνου πέθανε σε ηλικία 65 ετών. 
 
H Ιρακινοβρετανιδα σχεδιάστρια, η οποία γεννήθηκε στο Ιράκ, έπαθε καρδιακή προσβολή σήμερα Πέμπτη τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ ήταν στο νοσοκομείο στο Μαϊάμι, όπου ήταν σε θεραπεία για βρογχίτιδα.
 
Ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε από το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων, χρυσό μετάλλιο.
 
 
Η Ζάχα Χαντίντ ήταν Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτων, εκπρόσωπος της σχολής της αποδόμησης. Έλαβε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου. Βικιπαίδεια

 
Γέννηση31 Οκτωβρίου 1950, Βαγδάτη, Ιράκ

Απεβίωσε31 Μαρτίου 2016

 
 
 

Η Ζάχα Χαντίντ (αραβικά: زها حديد, Zaha Hadid,Βαγδάτη31 Οκτωβρίου 1950 – 31 Μαρτίου 2016) ήταν Ιρακινοβρετανή αρχιτέκτων, εκπρόσωπος της σχολής της αποδόμησης (deconstruction). Έλαβε πτυχίο Μαθηματικώναπό το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.

Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της,[1], τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA – Office for Metropolitan Architecture). Εκεί έγινε συνέταιρος το 1977.

Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.

Τα πρωταρχικά έργα και τα τοπογραφικά της Χαντίντ, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αποδεικνύουν την έντονη και ισχυρή σχέση της κίνησης και της ενέργειας με την “κτηριογλυπτική”.[2] Η κίνηση είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη που ασχολείται με τη σύνθεση διαδρομών που διασταυρώνονται και όγκους που γίνονται δυναμικές μορφές και όχι στατικές.

Το στυλ της αρχιτεκτονικής της θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να το προσδιορίσουμε με πέντε λέξεις: Οργανική [3] Φυσική, Καινοτόμα Μοντέρνα – Φουτουριστική Ρευστή (wikipedia)

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED