ZΥΓΟΣ, Εύθραυστη Ισορροπία

Από τον Γιώργο Πανόπουλο

Πολλές φορές ακούμε τη φράση: «Δεν μου αρέσει καθόλου το ζώδιό μου, ή ο ωροσκόπος μου, ή το ζώδιο που βρίσκεται η Σελήνη μου, ο Άρης, ή η Αφροδίτη μου». «Μερικές φορές είναι αποκαλυπτικό» λέει η αστρολόγος Clare Martin «να φανταστούμε τι θα γινόταν αν αφαιρούσαμε ένα ζώδιο από το ζωδιακό κύκλο και να σκεφτούμε τι θα έλειπε». Αν δεν υπήρχε λοιπόν το ζώδιο του Ζυγού θα μας έλειπαν η δικαιοσύνη, η αρμονία, η επιθυμία να σχετιστούμε, το θέατρο, οι γκαλερί, οι νόμοι, η πολιτική, η διπλωματία, η ομορφιά, η μόδα, η αισθητική, ο γάμος, τα ωραία σπίτια, η αγάπη που συνδέει δύο ανθρώπους. Αν δεν υπήρχε ο Ζυγός δεν θα είχαμε πολιτισμένη συμπεριφορά, νόμους και συμβόλαια για να μπορούμε να ζούμε μεταξύ μας με ισορροπία ούτε και εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο, δεν θα υπήρχε ούτε ομορφιά για να κάνει ευχάριστη και γοητευτική τη ζωή.Δύο τρία πράγματα που ξέρουμε για τους Ζυγούς

Ο Ζυγός συμβολίζει το γάμο και τη συντροφικότητα.  Υπάρχει έντονη επιθυμία για συντροφικότητα και σπάνια μπορείς να χαρακτηρίσεις ένα Ζυγό ως μοναχικό άνθρωπο. Ο πόθος για σχέση μπορεί να τον φέρνει σε επαφή με πολλούς, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να βρει την κατάλληλη στενή σχέση ώστε να αισθανθεί την αγάπη και την αρμονία που τόσο πολύ χρειάζεται. Όταν είναι ικανοποιημένος και σε σύγκλιση μέσα σε μια ερωτική σχέση τότε μπορεί να στραφεί προς τα έξω. Είναι πιθανόν ωστόσο να ασχοληθεί περισσότερο με τις ανάγκες του/της συντρόφου του πριν τρέξει για τους στόχους του. Χωρίς αγάπη βρίσκεται σε μια τραμπάλα ψηλά στον αέρα, χωρίς ρίζες, αβέβαιος, λυπημένος. Δεν μπορεί να προσαρμοστεί αν δεν έχει κάποιον στον οποίο να προσαρμόζεται. Μερικές φορές συμβιβάζει και παραβλέπει τις δικές του επιθυμίες προς χάρη του Άλλου, μόνο και μόνο για να μην μείνει μόνος/η.Είναι χαρακτηριστική η απάντηση μιας γυναίκας Ζυγού ως προς τις επιθυμίες της σε μια σχέση και την στάση της στην καθημερινότητα της εργασίας: «Παραβλέπω πολλά για να κρατήσω ήρεμη και χωρίς αντιπαραθέσεις μια σχέση. Μερικές φορές θυσιάζω αυτό που είναι καλό για μένα ώστε να έχω κάποιον να μοιράζομαι πράγματα μαζί του ακόμα κι αν πρόκειται για μερικά δείπνα. Θα κάνω τα πάντα για να αποφύγω ένα χωρισμό μέχρι να υπάρξει κάποιος άλλος στον ορίζοντα. Στη δουλειά δεν μπορώ να λειτουργήσω με εντάσεις., ανταγωνισμούς, ή ζήλια. Μπορώ προσωπικά να αντέξω οποιοδήποτε βάρος και ένταση αλλά όχι αν προέρχεται από τους άλλους. Αν υπάρχει πρόβλημα δεν το λύνω, το αφήνω».Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Ζυγός είναι το μόνο ζώδιο που συμβολίζεται από αντικείμενο. Δεν εικονογραφείται όπως τα υπόλοιπα ζώδια ως ψάρι, άνδρας ή γυναίκα, ζώο, ταύρος, ή παιδί: ο Ζυγός είναι πράγμα. Είναι ένα μεταλλικό αντικείμενο που ζυγίζει και μετράει μέχρι να βρει την επιθυμητή ισορροπία.Μιλήσαμε για διαπροσωπικές σχέσεις. Για τη συμπάθεια που πρέπει να τις χαρακτηρίζει. Όμως ο Ζυγός δεν είναι υδάτινο συναισθηματικό ζώδιο κι έτσι αισθάνεται πολύ άβολα όταν τα αισθήματα αρχίσουν να ενεργοποιούνται αφού τα αισθήματα δεν έχουν λογική, δεν επιδέχονται πολλές φορές συζητήσεων, δεν είναι πολιτισμένα και μπορούν να μας μπερδεύουν και να μας αποσυντονίζουν δημιουργώντας στο τέλος ανισορροπία. 

Ο έρωτας για τους Ζυγούς είναι μια έκφραση Τέχνης, ή Στιλ. Από αυτή την πλευρά οι Ζυγοί πολλές φορές δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά τις σχέσεις.Πολλοί θεωρούν ότι οι Ζυγοί είναι χαριτωμένοι, αξιαγάπητοι, όλο κεριά και σοκολάτες. Όμως μπορούν να γίνουν και εξαιρετικά σκληροί. Και τότε θυμόμαστε τον Τζένγκις Χαν, τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ναπολέοντα, ή τον Χίτλερ που είχαν Ζυγό ωροσκόπο.Η αγάπη του Χίτλερ για την μουσική ήταν μια προφανής έκφραση της Αφροδίτης, αλλά η ψυχρή και απάνθρωπη αποστροφή του προς οτιδήποτε δεν ήταν τέλειο σύμφωνα με τις απόψεις του περί Άριας φυλής είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει τον κόσμο σε μια φρικτή εποχή. Με τον Άρη και τον Κρόνο σε δύσκολες όψεις με την Αφροδίτη του οι σαδιστικές του απόψεις για τον κόσμο υπερίσχυσαν κάθε αίσθησης κοινωνικής συνείδησης με αποτέλεσμα την τρομακτική αρνητική τους έκφραση. Προφανώς οι όψεις της Αφροδίτης είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον τρόπο έκφρασης της κοινωνικότητας, των αξιών και της συμπεριφοράς μας στον Άλλο. Όταν κάνει δύσκολες όψεις η έκφραση ανακόπτεται, δυσχεραίνεται, καταπιέζεται. Οι συνθήκες των παιδικών χρόνων έχουν τεράστια επίδραση στη θετική ή την αρνητική έκφραση των Αφροδίσιων χαρακτηριστικών.Η μυθολογία του Ζυγού και ο φόβος της επιλογήςΑν και η Αφροδίτη κυβερνάει τον Ζυγό υπάρχει και πολύ θεά Αθηνά στον Ζυγό, μια Αθηνά που μπορεί να γίνει πολύ σκληρή στην άσκηση της δικαιοσύνης. Αν κάτι δεν είναι δίκαιο, αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη τότε πρέπει να διορθωθεί με κάθε κόστος.

Ο Ζυγός έχει μια περίεργη πρώιμη μυθολογία. Υπάρχει σύγχυση για τη μυθολογική διάσταση του ζωδίου κι αυτό έχει μια λογική εξήγηση αφού ό,τι αντιπροσωπεύει είναι επινοήσεις όχι του αρχαϊκού κόσμου αλλά ενός πιο εξελιγμένου πολιτισμού. Οι νόμοι, η κρίση και η επιλογή που είναι χαρακτηριστικά του Ζυγού δεν υπήρχαν στην αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Ακόμα και το όνομα Ζυγός, που σημαίνει Ισορροπία, δεν φαίνεται να εμφανίζεται πριν από τον 2ο π.Χ αιώνα. Αυτό το γεγονός έχει κάνει πολλούς συγγραφείς να θεωρούν ότι το ζώδιο του Ζυγού δεν υπήρχε αρχικά μαζί με τα υπόλοιπα ζώδια. Τη θέση του την κατείχε ο Σκορπιός που είχε διπλή έκταση ως αστερισμός με δύο τελείως ξεχωριστά μεταξύ τους μέρη. Το κομμάτι που σήμερα ονομάζουμε Ζυγό ήταν γνωστό ως Chelae, που σημαίνει Δαγκάνες (του Σκορπιού). Αυτό είναι πολύ διαφωτιστικό για το συμβολισμό του Ζυγού: η ζυγαριά της ισορροπίας και της κρίσης αναπτύχθηκε από τις δαγκάνες ενός σκοτεινού και υπόγειου όντος. Η ευγενική ιδιότητα της κρίσης, (δηλαδή η γνώμη, η απόφαση, η άποψη) προήλθε από κάτι αρχαϊκό και πρωτόγονο και εξελίχθηκε στο χρόνο σε ό,τι σήμερα θεωρούμε αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγηση.Παρόλο που ο Ζυγός είναι καινούργιο σχετικά ζώδιο εν τούτοις έχουμε εικόνες και συμβολισμούς που συνδέονται με τον Ζυγό που είναι πολύ παλιότερες. 

Διαβάστε το υπόλοιπο ΕΔΩ.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue