“Οι αναμνήσεις ενός Δημάρχου”

«Οι αναμνήσεις ενός Δημάρχου»

Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος της δημαρχιακής διαδρομής του Γιάννη Δεκαβάλλα

 

Ο πρώτος από τους δύο τόμους καταγραφής της δημαρχιακής και όχι μόνο διαδρομής του Γιάννη Δεκαβάλλα είναι πλέον γεγονός, καθώς το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

Όπως αναφέρεται και στην τελευταία του σελίδα, τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν εξ ημισείας στην Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου και στην Κατ’ Οίκον Νοσηλεία Σύρου. 

 

του Γιώργου Αλβέρτη

 

Πρόκειται για μια άκρως καλαίσθητη έκδοση του «Λόγου των Κυκλάδων», με τίτλο «Οι αναμνήσεις ενός Δημάρχου», το στήσιμο της οποίας καθώς και την εκτύπωσή της επιμελήθηκε η «Εκτυπωτική».

 

«Για να συγκεντρώσω το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό δούλεψα ένα πεντάμηνο. Τα περισσότερα στοιχεία τα άντλησα από τον τοπικό Τύπο, καθόσον δεν είχα οργανωμένο αρχείο για τα δέκα πρώτα χρόνια της δημαρχιακής μου θητείας. Ήταν μια επίπονη προσπάθεια και, βέβαια για να δοθεί μια ροή στο κείμενο και να έχει αφηγηματικό χαρακτήρα, χρειάστηκε πάρα πολύ δουλειά στη συνέχεια», δήλωσε στο «ΛΟΓΟ», εκφράζοντας την άποψη ότι τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις σελίδες του βιβλίου του – εκτός της ιστορικής τους σημασίας – είναι ιδιαιτέρως σημαντικά καθώς αναφέρονται σε μια εποχή καθοριστική, η οποία συνέπεσε με την αλλαγή της χιλιετίας: «Στον πρώτο τόμο, πέρα από το ιδιαίτερα ενδιαφέρων φωτογραφικό υλικό, υπάρχει και ιστορικό από τον 19ο και τον 20οαιώνα.

 

Επίσης, υπάρχουν αναφορές αλλά και οι συνθέσεις των Δημοτικών Συμβουλίων από τη μεταπολίτευση και μετά. Από την πρώτη Δημοτική Αρχή του Νίκου Φιλάρετου, από το 1975 δηλαδή και μετά».

Συνεχίζοντας, ο κ. Δεκαβάλλας τονίζει ότι δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερη δυσκολία στη συγγραφή, όσο στο να συγκεντρώσει το αναγκαίο υλικό και εν συνεχεία να το συνθέσει.

 

«Όμορφα»! Αυτή τη λέξη επιλέγει για να περιγράψει το πώς ένοιωσε, όταν έπιασε στα χέρια του τυπωμένο το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου, σπεύδοντας να προσθέσει: «Και όχι μόνο όταν το έπιασα στα χέρια μου. Όλο αυτό το διάστημα ένοιωθα ότι έκανα κάτι το δημιουργικό και αυτό είναι σπουδαίο. Το ταξίδι, δηλαδή, μέχρι να φτάσει στα χέρια σου, είναι το πιο σημαντικό».

 

Ο τέως Δήμαρχος εκτιμά ότι το πόνημα αυτό θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τον τόπο, εκφράζοντας την άποψη ότι, τόσο για τους ερευνητές, όσο και τους ιστορικούς του μέλλοντος, πιθανότατα θα αποτελέσει πηγή άντλησης στοιχείων που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον.

 

 

Εντυπωσιασμένος και απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίζεται από το στήσιμό και την εκτύπωση, χαρακτηρίζοντας το τελικό αποτέλεσμα «εξαιρετικό»: «Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της εκτύπωσης, είναι εξαιρετική. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες, υπαλλήλους και τα στελέχη της «Εκτυπωτικής» που με ανέχτηκαν όλο αυτό το διάστημα, καθώς για το στήσιμο του βιβλίου – δε δουλεύαμε βέβαια σε καθημερινή βάση –  συνεργαστήκαμε αρκετούς μήνες», ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει δημόσια τον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος χρηματοδότησε σημαντικό μέρος της συνολικής δαπάνης για την έκδοση.

 

Καταλήγοντας, ο κ. Δεκαβάλλας τόνισε ότι ο 2ος  τόμος έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι προς τα τέλη του επόμενου καλοκαιριού θα παρουσιάσει και τους δύο τόμους μαζί: «Είναι χρονικά προσδιορισμένο τι θα περιλαμβάνει ο δεύτερος τόμος: την 2η δωδεκαετία της θητείας μου, η οποία δεν έχει την μαγεία της πρώτης, καθώς όσο πιο πολύ ασχολείσαι με το μακρινό παρελθόν, τόσο πιο ευχάριστα και νοσταλγικά αισθάνεσαι. Περιλαμβάνει και αυτός αξιόλογα στοιχεία και είναι αρκετά προχωρημένος. Ελπίζω μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού να κάνω μια συνολική παρουσίαση και για τους δύο τόμους». 

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue