sxoliki xronia 1 41aea0a7

10 Συμβουλές προς μαθητευόμενους γονείς

Και να που η πρώτη μέρα στο σχολείο έφτασε……

Μεγάλη ημέρα για τα παιδιά, μεγάλη μέρα και για εμάς τους γονείς! Την Δευτέρα ζήσαμε όλη τη γκάμα των συναισθημάτων!

Η μέρα είχε τις συγκινήσεις της και ειδικά για τους γονείς που έχουν “πρωτάκια”,  θα είχε και τους  πανηγυρισμούς της για τους γονείς μεγαλύτερων παιδιών, που θέλουμε τα πράγματα να μπουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

  • Θα είχε πρωινά ξυπνήματα και  νυσταγμένες φάτσες.
  • Θα είχε γκρίνια από τους γονείς (γιατί θα αργήσουμε πρώτη μέρα) και γκρίνια από τα παιδιά   (γιατί δεν ντύνονται, δεν τρώνε και δε στέκονται να τα τραβήξεις την ιδανική φωτογραφία).
  • Θα έχει social media και posts και stories και
  • Θα είχε αγκαλιές και φιλιά καθώς οι παλιοί φίλοι ανταμώνουν.
  • Θα είχε γονείς πίσω από τα κάγκελα του σχολείου ή και μέσα από τα κάγκελα (όχι απαραίτητα του σχολείου).
  • Θα είχε σχολικά βιβλία  και γεμάτες τσάντες.
  • Θα είχε αγωνία για τη νέα δασκάλα ή τους νέους καθηγητές.
  • Και πάνω από όλα θα είχε την αίσθηση του καινούργιου. Καινούργια τάξη, καινούργια βιβλία, καινούργια τετράδια. Καινούργια χρονιά, καινούργια αρχή!

Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας , αυτή την καινούρια χρονιά θα ξεκινήσει  με τα καλύτερα δυνατά θεμέλια; Ακολουθήστε αυτές τις 10 συμβουλές και παρακολουθήστε το παιδί σας να ευδοκιμεί.

e898d68ca4a1e40223c510ea07ebf8e7

1.Επιβάλετε Υγιεινές Συνήθειες. Δεν μπορεί κάποιος να εκτελέσει καλά τη δουλειά του αν δεν νιώθει καλά. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει την καλύτερη δυνατή πιθανότητα να τα πάει καλά στο σχολείο, βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί υγιεινές συνήθειες στο σπίτι. Επιλέξτε εκείνη την ώρα για να κοιμηθεί κάθε βράδυ που θα δώσει στο παιδί σας άφθονο ύπνο, και παρέχετε ένα υγιεινό πρωινό  κάθε πρωί. Ενθαρρύνετε την άσκηση, και περιορίστε την ποσότητα του χρόνου που δαπανά στο να παρακολουθεί τηλεόραση, στο να παίζει βίντεο-παιγνίδια, στο να ακούει μουσική, ή στο να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή.

2.Επιμείνετε σε μια «Αυτοματοποιημένη Διαδικασία». Τα περισσότερα παιδιά ευδοκιμούν όταν υπάρχουν συνθήκες δομής και συνεπώς ανταποκρίνονται καλά σε «αυτοματοποιημένες διαδικασίες»  που τα βοηθούν να οργανώσουν τις ημέρες τους. Σε πολλά σπίτια, για παράδειγμα, το παιδί ντύνεται, στρώνει το κρεβάτι του, και τρώει πρωινό  ενώ η μητέρα του φτιάχνει το μεσημεριανό φαγητό για το σχολείο και γεμίζει τη σχολική σάκα του με τις τελειωμένες κατ’ οίκον εργασίες  και άλλα έντυπα. Όταν επιστρέφει στο σπίτι το απόγευμα, η μητέρα του σερβίρει ένα μικρό κολατσιό και το παιδί κάνει την κατ’ οίκον εργασία του  ενώ η μητέρα ετοιμάζει το βραδινό φαγητό. Οι «αυτοματοποιημένες διαδικασίες»  μπορεί να διαφέρουν στις οικογένειες, αλλά το πολύ σημαντικό πράγμα είναι να γίνονται με τον ίδιο τρόπο κάθε μέρα έτσι ώστε το παιδί να γνωρίζει τι να περιμένει.

 3.Δημιουργήστε μια «Εξέδρα Εκτόξευσης». Οι βετεράνοι γονείς γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να έχουν ένα μοναδικό μέρος που να βάζουν σχολικές σάκες, πανωφόρια , παπούτσια, κουτιά για φαγητά, και σχολικές εργασίες κάθε μέρα. Μερικοί το ονομάζουν «εξέδρα εκτόξευσης», ενώ άλλοι το ονομάζουν «σημείο συγκέντρωσης για την εκστρατεία». Για παράδειγμα, αυτό το ειδικό μέρος μπορεί να είναι μια κρεμάστρα ή μια γωνιά κοντά στην εξώπορτα. Όπως και να το ονομάσετε, βρείτε ένα μέρος όπου το παιδί σας να μπορεί να φυλάει τα αντικείμενα που χρειάζεται για το σχολείο κάθε μέρα και κρατήστε το παιδί σας οργανωμένο. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζετε αμέσως που να βρείτε το κάθε τι στη διάρκεια της πρωινής βιασύνης.

717b8a4bfebff96404ce787c5eb72e81

 4.Ορίστε Χώρο Μελέτης. Στο σχολείο το παιδί σας έχει ένα θρανίο ή ένα τραπέζι όπου εργάζεται. Υπάρχει άφθονο φως, άφθονα υλικά, και επαρκής χώρος για εργασία. Δεν θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να του παρέχετε  τον ίδιο τύπο περιβάλλοντος για την κατ’ οίκον σχολική εργασία; Ένας ορισμένος για αυτόν τον σκοπό χώρος κάνει πιο εύκολο και πιο ευχάριστο για τα παιδιά το να ολοκληρώσουν στο σπίτι τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί. Ένα μικρό έπιπλο-γραφείο είναι εξαιρετική ιδέα, αλλά ένα καλάθι με υλικά και ένα τμήμα του πάγκου της κουζίνας είναι ακριβώς το ίδιο καλά.

 5.Διαβάστε, Πάλι και Πάλι. Λέγεται συχνά ότι τα παιδιά δαπανούν τα πρώτα μερικά χρόνια μαθαίνοντας να διαβάζουν, και το υπόλοιπο της ζωής τους διαβάζοντας για να μαθαίνουν. Ο γραπτός λόγος είναι μια πύλη εισόδου σε όλα τα είδη της μάθησης, και όσο περισσότερο διαβάζετε (αναγιγνώσκετε) στο παιδί σας τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να γίνει ένας ικανότατος και ενθουσιώδης αναγνώστης. Προσπαθήστε να κάθεστε κάτω με το παιδί σας για να διαβάζετε λιγάκι κάθε μέρα, δώστε του άφθονες ευκαιρίες να σας διαβάζει δυνατά επίσης, και πάνω από όλα φροντίστε να περνάτε καλά με αυτήν τη διαδικασία. Ενώ η σημασία της ανάγνωσης με το παιδί σας είναι πολύ μεγάλη, από την άλλη μεριά δεν θα πρέπει να προκαλεί άγχος.

6.Αναζητήστε λοιπόν τρόπους για να διδάσκετε το παιδί σας όλη την ημέρα. Το παιδί σας μπορεί να έχει περάσει ήδη την ηλικία των προσχολικών ετών, αλλά η εκπαίδευση στο σπίτι συνεχίζει να είναι ένα κρίσιμης σημασίας μέρος της συνολικής μαθησιακής εμπειρίας. «Η στάση μερικών γονιών τα τελευταία χρόνια είναι ότι είναι στο χέρι του σχολείου και των δασκάλων να κάνουν και να λύσουν τα πάντα, ότι από το σχολείο και τους δασκάλους και μόνο εξαρτάται να εξασφαλιστεί ότι τα παιδιά μαθαίνουν και ότι είναι υγιή και ασφαλή» λέει η γιατρός Barbara Frankowski, μέλος του Συμβουλίου Σχολικής Υγείας της A.A.P. «Είναι ορισμένα και ως ένα σημείο μόνο τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι δάσκαλοι. Οι γονείς θα πρέπει να συμπληρώνουν τη δουλειά του σχολείου με καλή υποστήριξη στο σπίτι». Για παράδειγμα, η μαγειρική συνδυάζει στοιχεία μαθηματικών και επιστήμης. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που φτιάχνετε βραδινό φαγητό σαν μια ευκαιρία για να διαβάσετε μαζί και να ακολουθήσετε οδηγίες, για να συζητήσετε για κλάσματα, για να κάνετε υποθέσεις (π.χ. «Τι θα συμβεί όταν θα χτυπήσω τα ασπράδια των αυγών;»), και να εξετάσετε τα αποτελέσματα.

7.Τα παιδιά μαθαίνουν με το παράδειγμα. Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να σας “τσακώσουν” να διαβάζετε. Μάθετε χωρίς βιασύνη μια νέα δεξιότητα και συζητήστε την εμπειρία σας μαζί τους. Καθίστε κάτω και πληρώστε λογαριασμούς ή κάνετε άλλη “κατ’ οίκον εργασία” ενόσω τα παιδιά σας κάνουν τη σχολική τους εργασία. Αν επιδεικνύετε ισχυρή ηθική εργασίας και αναζητείτε συνεχώς για τον εαυτό σας ευκαιρίες για μάθηση, τα παιδιά σας θα αρχίσουν να διαμορφώνουν την ίδια συμπεριφορά στη δική τους ζωή.

8.Συνεχής συζήτηση και επικοινωνία. Γνωρίζετε πώς το παιδί σας νιώθει για την τάξη του, τη δασκάλα (ή δάσκαλο) του, και για τους συμμαθητές του; Αν όχι, ρωτήστε το. Συζητήστε μαζί του για το τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει στο σχολείο. Δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα άγχη του, τον ενθουσιασμό του, ή τις απογοητεύσεις του για κάθε μέρα, και συνεχίσετε να το υποστηρίζετε και να το ενθαρρύνετε επαινώντας τα επιτεύγματα και τις προσπάθειές του.

9.Δείξτε Ενδιαφέρον. Μη περιορίζετε την υποστήριξή σας στο παιδί σας. Κάντε το για τους δασκάλους του επίσης. Συναντήστε τους δασκάλους και μείνετε μαζί τους σε τακτική επαφή μέσω τηλεφώνου ή email έτσι ώστε να μπορείτε να συζητήστε οποιεσδήποτε ανησυχίες όταν εμφανιστούν. Αυτή η τακτική όχι μόνο θα ανοίξει δρόμους ώστε να μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις, αλλά επίσης θα κάνει τους δασκάλους να νιώσουν πιο άνετα να σας καλέσουν αν έχουν ανησυχίες για το παιδί σας.

10.Περιμένετε Επιτυχία. Ο πιο σημαντικός ίσως τρόπος για να μπορέσετε να υποστηρίξετε τις προσπάθειες του παιδιού σας στο σχολείο είναι να περιμένετε, να προσδοκάτε ότι θα επιτύχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτείτε από το παιδί να είναι ο καλύτερος μαθητής ή ο καλύτερος αθλητής ή ο καλύτερος καλλιτέχνης. Αντιθέτως, κάντε του γνωστό ότι περιμένετε από αυτό να δώσει τον “καλύτερο εαυτό” του έτσι ώστε να είναι υπερήφανο γι’ αυτά που μπορεί να κατορθώσει. Αν κάνετε σαφή αυτήν την προσδοκία σας και παρέχετε στο σπίτι ένα περιβάλλον που προωθεί τη μάθηση, τότε το παιδί σας θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ο καλύτερος μαθητής που μπορεί.»

 

FB IMG 1605365240014 1

Ράνια Βλάγκα-Αντωνίου Professional LifeCoach

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα με βασικό μου πιστεύω ότι η γνώση είναι δύναμη. Μου άρεσε να βοηθάω τους ανθρώπους και να συμμετέχω σε ομαδικές κοινωνικές δράσεις. Φυσικό επακόλουθο ήταν, αρχικά, οι σπουδές μου στην Κοινωνιολογία και τη Δημοσιογραφία. Ο ερχομός του γιου μου ήταν το σημείο εκκίνησης μιας ουσιαστικής και γεμάτης νόημα ζωής, αλλά και της ενασχόλησής μου πιο στοχευμένα με αυτά που αγαπούσα, τη γνώση για τα παιδιά και την οικογένεια. Συνέχισα τις σπουδές μου στην Ειδική Αγωγή, στο Life Coaching for Kids, young adults and families και στην Σχολική Ψυχολογία. Σήμερα είμαι εξειδικευμένη Σύμβουλος της Σφαιρικής Αντιλήψης, Σχολικός Ψυχολόγος, κάνω ομάδες εφήβων και Σχολές Γονέων και είμαι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και του Hellenic Institute of Coaching Ελλάδος και Κύπρου.

RECENT

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue