Skip to main content
likewomangr tropoi na adimetopiseis tis dyskolies ths zohs 43272173

10 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες σου

Κατά την διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορες αρνητικές προκλήσεις, οι οποίες συνοδεύονται από αρνητικά συναισθήματα.

Η μόνη βεβαιότητα στην ζωή μας είναι η αβεβαιότητα, δεν μπορείς να ελέγξεις ότι θα είσαι χαρούμενη για πάντα και συνεχώς, αυτή είναι η νοοτροπία της λεγόμενης τοξικής θετικότητας, η οποία δεν σε εξυπηρετεί, καθώς δεν είναι ρεαλιστική.

Ο δικός σου έλεγχος περιορίζεται στο να κάνεις κάθε στιγμή που περνάει το καλύτερο που μπορείς σύμφωνα με τις δυνατότητες, τις γνώσεις, τα βιώματα, τους περιορισμούς που διαθέτεις την δεδομένη στιγμή. Πέραν τούτου, δεν μπορείς να ελέγξεις όλες τις συγκυρίες και τις εξελίξεις του σύμπαντος κινώντας τα νήματα αποκλειστικά εσύ.
Ο κάθε άνθρωπος αναπτύσσει τους δικούς του μηχανισμούς προκειμένου να ξεπερνά τις δυσκολίες που συναντά.
Δοκίμασε τα εξής για να δεις αν θα ανακουφιστείς:

1| Πάρε τον χρόνο που αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι

Δεν έχουμε όλοι ανάγκη τον ίδιο χρόνο για να βγούμε από μια δυσκολία μας. Οι συμβουλές για το πόσοι μήνες απαιτούνται για να ξεπεράσεις μια δύσκολη κατάσταση έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες, καθώς ο χρόνος που χρειάζεται ο κάθε ένας είναι σχετικός και δεν μπορείς να τον προδιαγράψεις. Δεν γίνεται να εκβιάζεις τον εαυτό σου να επουλώσει τα τραύματα νωρίτερα από όσο μπορεί. Ο χρόνος συνειδητοποίησης και προσαρμογής είναι εντελώς υποκειμενικός για τον κάθε άνθρωπο και το να αισθάνεσαι πως κάνεις κάτι λάθος επειδή χρειάζεσαι αρκετό χρόνο, καθυστερεί ακόμη περισσότερο την διαδικασία επούλωσης.

2| Αναζήτησε την παρηγοριά μέσα σου

Πάντα έχεις την δυνατότητα να ανοίξεις το πορτάκι της ψυχής σου και να αναζητήσεις να βρεις το φως και την λάμψη που τόσο χρειάζεσαι. Αυτός που μπορεί να σε ανυψώσει πραγματικά είναι ο ανώτερος εαυτός σου.

3| Ζήτα την βοήθεια ενός ειδικού

Συχνά όταν είμαστε μέσα στο πρόβλημα και στην δυσκολία δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την κατάσταση όπως ακριβώς είναι και χρειαζόμαστε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ο οποίος θα είναι εκπαιδευμένος να μας υποστηρίξει στις δύσκολες στιγμές μας και να μας κατευθύνει για το πώς θα μπορέσουμε να έρθουμε και πάλι σε διαύγεια.

4| Πρόσεξε με ποιους μοιράζεσαι την δυσκολία σου

Συχνά μπορεί οι άνθρωποι να έχουν καλή πρόθεση να μας συμπαρασταθούν αλλά δεν είναι όλοι σε θέση να μας κατανοήσουν ή να μας υποστηρίξουν με τον τρόπο που εμείς έχουμε ανάγκη, ως εκ τούτου ενδέχεται να μας κάνουν να αισθανθούμε έως και χειρότερα.

5| Να είσαι εστιασμένη στην λύση

Μην μένεις μόνο στον φαύλο κύκλο των σκέψεων που είναι εστιασμένες στο πρόβλημα, αλλά σκέψου πρακτικά πώς μπορείς να βγεις από την δυσκολία, από το αδιέξοδο, βρίσκοντας τρόπους να δράσεις.

6| Ενίσχυσε την ψυχική σου ανθεκτικότητα

Ορισμένοι τρόποι είναι να αποδεχθείς την κατάσταση, να την νοηματοδοτήσεις, να δείξεις ευελιξία, να πιστέψεις ότι δεν μπορεί να σου συμβεί τίποτα που να μην μπορείς να αντέξεις, να χτίσεις έναν θετικό τρόπο σκέψης ο οποίος σε μαθαίνει ότι παρά τις δυσκολίες κάποια στιγμή θα σηκώνεσαι.

7| Καλλιέργησε την πρακτική της ενσυνειδητότητας (Mindfulness)

Θα βοηθηθείς πολύ με το να είσαι στο παρόν, στην τρέχουσα στιγμή. Ούτε λίγο πριν, ούτε λίγο μετά. Έτσι, μαθαίνεις να πηγαίνεις με την ροή των πραγμάτων και ελέγχεις καλύτερα τον νου σου και κατευθύνεις περισσότερο τις σκέψεις σου εκεί που εσύ θέλεις.

8| Αναρωτήσου τι έμαθες από αυτή την αρνητική εμπειρία

Τι ήρθε να σου δείξει; Με ποιον τρόπο μπορείς να γίνεις σοφότερη τώρα που έχεις αυτή την γνώση; Μπορείς να την κάνεις να λειτουργήσει υπέρ σου; Ακόμη κι αν απαντήσεις όχι, είναι πολύτιμο να θέσεις στον εαυτό σου την παρακάτω ερώτηση και να πάρεις μια απόφαση: «Θα μείνω εδώ να ζω το δράμα μου συνέχεια ή αποφασίζω να αποδεχθώ αυτή την εξέλιξη και να προχωρήσω παρακάτω ακόμη κι αν χρειάζεται να βρω τον τρόπο να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα;»

9| Εστιάσου στην πρακτική της ευγνωμοσύνης

Όσο δύσκολα και αν περνάς, θα υπάρχει στην ζωή σου έστω και κάτι μικρό για το οποίο θα είσαι ευγνώμων. Η ευγνωμοσύνη σε φέρνει στην δύναμή σου και σε απομακρύνει σταδιακά από το πρόβλημα. Αποδέξου πως η ζωή δεν μπορεί να αποτελείται αποκλειστικά από όμορφες στιγμές, είναι σαν το κύμα που μαθαίνεις να επιπλέεις πάνω του. Στατιστικά αποδεικνύεται πως όσα χρόνια ζούμε, θα βιώσουμε τόσο θετικές εξελίξεις όσο και αρνητικές. Εσύ είσαι αυτή που θα αποφασίσει πως θα αξιοποιήσεις τα αρνητικά βιώματα και πώς θα πολλαπλασιάσεις τα θετικά.

10| Ζήτα την Θεία καθοδήγηση

Υπάρχουν περιπτώσεις που προσκαλούμε οι ίδιοι τις αρνητικές προκλήσεις ασυνείδητα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχουμε τον έλεγχο πάντα σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Δήλωνε έτοιμη να μαθαίνεις από εδώ και πέρα όσο περισσότερο γίνεται μέσα από τον δρόμο της αγάπης και όχι των δυσκολιών.

Εν κατακλείδι, μετά από αρνητικές εμπειρίες καλούμαστε να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας και να αποχαιρετήσουμε κάποια κομμάτια μας που μπορεί να αγαπούσαμε αλλά δεν υπάρχουν πια. Θα ανακαλύψεις όμως καινούριες σου πτυχές, νέα όρια και δυνάμεις που δεν γνώριζες πως διαθέτεις, πρόκειται για μια ιδιαιτέρως μεταμορφωτική εμπειρία. Και μην ξεχνάς πως χρειάζεσαι όλη την παλέτα των χρωμάτων για να απολαύσεις το θείο δώρο της ζωής.

Σύμφωνα με την ποιήτρια Anne Bradstreet: «Αν δεν είχαμε χειμώνα, η άνοιξη δεν θα ήταν τόσο ευχάριστη. Αν κάπου-κάπου δεν είχαμε δυσκολίες, η ευημερία δεν θα μας φαινόταν τόσο καλοδεχούμενη».

Διάβασε όλα μου τα άρθρα εδώ

Πιστεύω στις αρετές που κρύβουμε μέσα μας και στο ότι μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να τις φέρουμε στο φως!

RECENT

RELATED