Skip to main content
MODA ELLINIKI EPANASTASI 6c414765

1821-2021 | Η μόδα τιμά την Ελληνική Επανάσταση

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές εμπνέονται από την ιστορία και δημιουργούν μοναδικά κομμάτια αφιερωμένα στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Η πλούσια κληρονομιά μας, οι ήρωες του ’21, οι παραδοσιακές στολές, τα σύμβολα και τα απελευθερωτικά συνθήματα της Ελληνικής Επανάστασης επανερμηνεύονται, μέσω ενός σύγχρονου rebranding θα λέγαμε, και μετατρέπονται σε ξεχωριστές δημιουργίες αφιερωμένες στον αγώνα των Ελλήνων. Δημιουργίες υψηλής αισθητικής, μοναδικά και διαχρονικά κομμάτια, ενθύμια μας σπουδαίας επετείου.

Hermès

Μεταξωτό μαντήλι "Ελευθερία" Hermès, Hermès Boutique.

Ο εμβληματικός Γαλλικός οίκος αποδίδει τον δικό του φόρο τιμής στον αγώνα των Ελλήνων δημιουργώντας το μεταξωτό μαντήλι «Ελευθερία», σε σχέδιο του Ηλία Καφούρου, με μοναδικούς χρωματισμούς. «Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο της Ελλάδας», δηλώνει ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. «Βλέπω το μαντίλι σαν βιβλίο, σαν ντοκιμαντέρ, σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι», προσθέτει.

Δομημένο πάνω στην ελληνική λέξη «Ελευθερία, το μοναδικό αυτό μαντήλι παραπέμπει με τον σχεδιασμό του σε σημαία με τα γράμματα της λέξης τοποθετημένα μέσα σε χαρακτηριστικά τοπία από τις τρεις κύριες περιοχές της χώρας: την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Τα σχέδια που φιλοξενούνται σ’ αυτό αποτυπώνουν σπίτια σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, καμπαναριά, αρχαία περιστύλια, γέφυρες και ευωδιαστές βεράντες μέσα σε καταπράσινα τοπία, ενώ στο κέντρο το γράμμα “θήτα” δεσπόζει πάνω από μια λίμνη και παίρνει τη μορφή ενός γαλάζιου ματιού, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη. Εν προκειμένω, συμβολίζει τον τρόπο που οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν ασπαστεί την πολιτιστική, την κοινωνική και την ανθρωπιστική κληρονομιά, με το βλέμμα τους σταθερά στραμμένο προς το μέλλον.

Το μαντίλι «Ελευθερία» θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση και θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα Hermès στην Αθήνα από τις 26 Μαρτίου 2021. Πιστός στις δεσμεύσεις και τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευημερίας ο οίκος Hermès θα διαθέτει μέρος των εσόδων από κάθε πώληση στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας “Η Σωτηρία”.

Ancient Kallos

1821 ancient kallos leuko forema

Η Ancient Kallos δημιουργεί την συλλογή “Bouboulina”, αφιερωμένη στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και την εμβληματική Ελληνίδα ηρωίδα, τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. «Η συλλογή “Bouboulina” εγκωμιάζει και εμπνέεται από την φιγούρα της ηρωίδας, τιμώντας την γυναικεία δύναμη και το ένστικτο», αναφέρει η Ancient Kallos.

Στη συλλογή κυριαρχούν χρώματα που φέρουν τους δικούς τους συμβολισμούς και αφηγούνται τη δική τους ιστορία. «Ριγέ μοτίβα σε λευκές και μπλε αποχρώσεις της ελληνικής σημαίας, το πορφυρό κόκκινο που παραπέμπει στους αγώνες της ελληνικής επανάστασης, το χαρακτηριστικό ελληνικό μπλε του Αιγαίου και φυσικά το διαυγές λευκό».

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές εμπνέονται από την ιστορία και δημιουργούν μοναδικά κομμάτια αφιερωμένα στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Στην συλλογή «Bouboulina» περιλαμβάνεται το πρώτο χειροποίητο αντικείμενο της Ancient Kallos. Το βάζο Hellas αντλεί έμπνευση από την ελληνική σημαία, με τις πέντε ρίγες να αντιπροσωπεύουν τα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Το κόκκινο στο εσωτερικό συμβολίζει την αιματοχυσία των ηρώων του 1821, ενώ η μαύρη φούντα συμβολίζει το δάκρυ. Το μοναδικό αυτό αντικείμενο είναι μια δημιουργία της Αλεξάνδρας Μανουσάκη,  αποκλειστικά για την Ancient Kallos.

Callista

1821 Callista pouch

Η Callista δημιούργησε το 1821 Pouch για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Εμπνευσμένο από την φουστανέλα μας αιφνιδιάζει ευχάριστα, αποδομώντας την παραδοσιακή φορεσιά και μετατρέποντάς σε πανέμορφη τσάντα.

«Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση αποκωδικοποιώ την παραδοσιακή ελληνική φορεσιά και σχεδιάζω αυτό το πουγκί χρησιμοποιώντας ένα κόκκινο ανάποδο φέσι σαν βάση του και το στολίζω με δερμάτινη φουστανέλα και φούντες του τσαρουχιού», αναφέρει η Ελβίρα Παναγιωτοπούλου Creative Director Callista.

Zeus + Dione

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές εμπνέονται από την ιστορία και δημιουργούν μοναδικά κομμάτια αφιερωμένα στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Ο οίκος δημιουργεί την συλλογή SS’21 «1821». Έναν ύμνο στην Ελληνική Επανάσταση, αντλώντας έμπνευση από την παράδοσή μας. Το τοπ και η μάξι φούστα HELLAS, με τις μπλε και λευκές ρίγες, αποτίουν φόρο τιμής στην ελληνική σημαία. Στη συλλογή κυριαρχούν όλες οι αποχρώσεις του ελληνικού μπλε, μαζί με το κόκκινο, το κοκκινωπό-καφέ, το υπόλευκο, το κυπαρισσί και το χρώμα της άμμου. Η Ιλεάννα Μακρή σχεδίασε τα κοσμήματα της συλλογής επιστρατεύοντας την παραδοσιακή τεχνική της συρματερής, που έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή αργυροχρυσοχοΐα των Ιωαννίνων.

Victoria Kyriakides x Marina Vernicos

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές εμπνέονται από την ιστορία και δημιουργούν μοναδικά κομμάτια αφιερωμένα στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Η φωτογράφος Μαρίνα Βερνίκου ένωσε τις δυνάμεις της με την σχεδιάστρια μόδας Βικτώρια Κυριακίδη, δημιουργώντας το επετειακό ολομέταξο μαντίλι-παρεό «1821» αφιερωμένο στην Ελληνική Επανάσταση, φτιαγμένο από μετάξι Σουφλίου.

Έναν καμβάς πάνω στον οποίο ξεπροβάλουν ο Σταυρός, η Καρδιά- Ψυχή του αγώνα και η άγκυρα, σύμβολα της επανάστασης. Το μπλε του ουρανού και το λευκό του αφρού των κυμάτων της θάλασσας, συμβολίζει την αγνότητα και την ουράνια δύναμη. Ο σταυρός εκφράζει την ελπίδα, η καρδιά την ψυχή του έθνους και η άγκυρα το ναυτικό , που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία. Στις δύο άκρες του μαντιλιού διακρίνονται ψηφιακά, οι δύο ημερομηνίες ορόσημα, σηματοδοτώντας την πορεία του ελληνικού σύγχρονου έθνους και το αδιάκοπο νήμα που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά με το σήμερα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.

«Θέλαμε το μαντίλι  αυτό να είναι χρηστικό και να έχει πολυμορφική χρήση, να μπορεί να φορεθεί στον λαιμό, σαν παρεό, σαν καφτάνι και σαν φόρεμα. Να μας θυμίζει τα καλοκαίρια, τον ελληνικό ουρανό, την θάλασσα και όλα αυτά που χαιρόμαστε σήμερα χάρη στην Ελευθερία!»  αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δύο δημιουργοί.

Olga Karaververi

olga karaververi epetiaki syllogi

Η σχεδιάστρια Όλγα Καραβερβέρη παρουσιάζει την επετειακή συλλογή της Greece 1821 – 2021 “Eleftheria” εμπνευσμένη από την ελληνική επανάσταση του 1821. Έναν ύμνο στην δίψα και τη λαχτάρα του έθνους να ελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό.

Η δυναμική συλλογή “Eleftheria” ως κύρια χαρακτηριστικά της έχει το  μπλε της Ελλάδος, το κόκκινο του αίματος και το χρυσό από το φώς του ήλιου και απευθύνεται σε όλες τις μοντέρνες γυναίκες που θέλουν να φοράνε ρούχα με ταυτότητα. Χαρακτηριστικό της συλλογής για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση είναι το συλλεκτικό φουλάρι που προτείνεται από την σχεδιάστρια.

Superga X Konstantin Kakanias by Kalogirou

1821 Superga Kalogirou 1 1

H Καλογήρου συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με ένα άκρως μοντέρνο και δημιουργικό τρόπο. Σε συνεργασία με το ιταλικό brand Superga και τον διεθνώς καταξιωμένο  Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνο Κακανιά, δημιούργησε ένα limited edition παπούτσι με την εικαστική υπογραφή του Κακανιά όπου πρωταγωνιστεί η εκκεντρική alter-ego περσόνα του, η κυρία Τεπενδρή. Η συλλογή «Superga X Konstantin Kakanias» by Kalogirou αποτελείται από 200 αριθμημένα κομμάτια, όσα και τα χρόνια της επετείου και είναι διαθέσιμα διεθνώς.

Mary Katrantzou

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές εμπνέονται από την ιστορία και δημιουργούν μοναδικά κομμάτια αφιερωμένα στον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα φετινά δώρα εθιμοτυπίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχουν μια haute couture αύρα. Οι παραλήπτες θα λάβουν φουλάρια από μετάξι Σουφλίου και γραβάτες εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την ιστορία της Ελλάδας, αποκλειστικές δημιουργίες της σχεδιάστριας Μαίρη Κατράντζου. Μια γαλανόλευκη σημαία, ελληνικές γραμματοσειρές, κομμάτια της Ελλάδας πάνω στον χάρτη, και αναφορές στον αισθητικά πλούσιο Μινωικό πολιτισμό. Ψηφιδωτά από ψηφιακά σχέδια που συνθέτουν τη νέα εικόνα μιας χώρας η οποία κρατάει γερά το νήμα που τη συνδέει με το ένδοξο παρελθόν της.

Dior

Σε αυτή την λίστα σχεδιαστών που επέλεξαν να υμνήσουν την Ελλάδα μέσα από τις δημιουργίες τους, θα πρέπει να προσθέσουμε και τον εμβληματικός οίκο Dior, ο οποίος σχεδιάζει συλλογή με αναφορές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη συμπλήρωση δύο αιώνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Για τον λόγο αυτό στελέχη του οίκου με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Γκράτσια Κιούρι ταξίδεψαν μέχρι την Καλαμάτα, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου επισκέφτηκαν τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια».

michas gouri 2021

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, κορυφαίοι οίκοι και σχεδιαστές κοσμημάτων όπως Zolotas, Michas, Yiannis Sergakis, Katerina Ioannidis αφιέρωσαν τα γούρια της χρονιάς, αλλά και σειρές εμπνευσμένα από την Αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Τέλος τα πωλητήρια των Μουσείων Μπενάκη και Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενούν διακοσμητικά αντικείμενα, αξεσουάρ, κοσμήματα αλλά και παιχνίδια εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ιωάννα Λυμπεροπούλου Blogger

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RECENT

RELATED