Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2016%2F10%2Fimages easyblog images 928 c1927e17417fa7b0e9d9f0a61a050a1c XL

Μάνος Χατζιδάκις: Ο άνθρωπος φως

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23/10/16

Ο άνθρωπος φως

 

Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, διανοούμενος και ποιητής. Θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του, θεωρητικό και συνθετικό, την λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά.

 

Του Νίκου Μουρατίδη

 

Τον Μάνο Χατζιδάκι, δεν τον ήξερα καλά. Είχαμε βρεθεί αρκετές φορές, αλλά δεν είχαμε κάνει, αυτό που λέμε κολλητή παρέα. Τον είχα συναντήσει στο σπίτι του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και της Ζωής Λάσκαρη, στο Γ΄ πρόγραμμα όταν είχαμε πάει με την Μελίνα, μια-δυο φορές σε κοινές παρέες, του είχα μιλήσει στο τηλέφωνο, και ένα βράδυ που τον είδα στο δρόμο να ψάχνει ταξί, σταμάτησα το ταξί μου και τον πήρα για να τον αφήσουμε στο σπίτι του στην Ρηγίλλης.

Η πρώτη φορά όμως που τον συνάντησα ήταν στον Μαγεμένο Αυλό, πιτσιρικάς εγώ, ετοιμαζόμουν για το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, στο Παρίσι, και τον ρώτησα αν ήξερε κάποιο δισκοπωλείο με ειδικότητα στα soundtrack. Ήξερε. Δεν θυμόταν το όνομα του δρόμου, και σε ένα κομμάτι χαρτί μου έκανε σχεδιάγραμμα… Το βρήκα εύκολα.

Γεννήθηκε στην Ξάνθη και η μουσική του εκπαίδευση ξεκίνησε σε ηλικία τεσσάρων ετών με μαθήματα πιάνου με δασκάλα την Αρμένικης καταγωγής πιανίστρια Αλτουνιάν. Παράλληλα μάθαινε βιολί και ακορντεόν. Όταν οι γονείς του χώρισαν το 1932, εγκαταστάθηκε με την μητέρα του στην Αθήνα, και λίγα χρόνια αργότερα, το 1938, ο πατέρας του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, γεγονός που σε συνδυασμό με την έναρξη του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου επέφερε μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες στην οικογένεια. Ο νεαρός Χατζιδακις εργάζεται για βιοπορισμό ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι, παγοπώλης στο εργοστάσιο του Φιξ, υπάλληλος στο φωτογραφείο του Μεγαλοκονόμου και βοηθός νοσοκόμος.

Παράλληλα επεκτείνει τις μουσικές του γνώσεις παρακολουθώντας ανώτερα θεωρητικά μαθήματα, ενώ ξεκινά και σπουδές Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις οποίες όμως δεν θα ολοκληρώσει ποτέ.

Την ίδια περίοδο συνδέεται με άλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους, μεταξύ των οποίων οι ποιητές Νίκος Γκάτσος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Άγγελος Σικελιανός και με τον ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη. Κατά την τελευταία περίοδο της Κατοχής, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, όπου γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίον σύντομα ανέπτυξε ισχυρή φιλία…..

nikosonline.gr

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED