Skip to main content
images easyblog articles 6452 Jean Desss greek fashion desinger viografia ea807396

Γιάννης Ντεσσές: Ο πρώτος διεθνής Έλληνας σχεδιαστής που τα Haute couture φουστάνια των συλλογών του είναι έργα τέχνης

Ο πρώτος διεθνής Έλληνας σχεδιαστής 

Τα ρούχα του πια θεωρούνται μουσειακά κομμάτια, και υπάρχουν σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές. Ο Γιάννης Ντεσσές είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας σχεδιαστής γυναικείων ενδυμάτων όλων των εποχών. Τα Haute couture φουστάνια των συλλογών του είναι έργα τέχνης.

Τα τελευταία χρόνια που ήρθαν στην μόδα τα vintage φορέματα της δεκαετίας του ΄50- που από πολλούς θεωρείται η πιο κομψή δεκαετία για την γυναικεία μόδα- είδαμε αρκετές να φορούν με καμάρι ρούχα του. Η Naomi Campell, η Renée Zellweger και η Jennifer Lopez είναι κάποιες απ΄ αυτές.

Ο Γιάννης Ντεσσές (Jean Dimitre Verginie Dessès), γεννήθηκε και πέθανε Αύγουστο (6 Αυγούστου 1904 – 2 Αυγούστου 1970). Ήταν Έλληνας σχεδιαστής μόδας, ο σημαντικότερος όλων των εποχών και παγκόσμια ένας από τους σημαντικότερους των δεκαετιών 1940-1960. Οι δημιουργίες του ήταν κυρίως πτυχωτές τουαλέτες κατασκευασμένες από μουσελίνα και chiffon επηρεασμένες κυρίως από τα αρχαία ελληνικά. Οι δημιουργίες του ήταν πολύ δημοφιλείς στις Ευρωπαίες γαλαζοαίματες και στις ηθοποιούς του κινηματογράφου. Ανάμεσα στις πελάτισσές του ήταν η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια, η Δούκισσα του Windsor και η γνωστή δημοσιογράφος Έλσα Μάξγουελ, αλλά σχεδόν όλες οι γνωστές κυρίες της εποχής είχαν φορέσει ρούχα του, όπως η Grace Kelly, η Maria Callas κ.α.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σε ηλικία 11 ετών σχεδίασε ένα φόρεμα για την μητέρα του, που την ενθουσίασε. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του και από το 1942 άρχισε να ασχολείται με την μόδα. Το 1925 τον προσέλαβαν να σχεδιάζει για τον οίκο ραπτικής Maison Jane στη Rue de la Paix. Το 1937, σε ηλικία 33 ετών, δημιούργησε το δικό του οίκο ραπτικής στην Avenue George V με την επωνυμία “Jean Dessès” έχοντας συνεργάτες τον φίλο του Balenciaga και τον σχεδιαστή Raphaël.

Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία. Οι δημιουργίες του όπως έγραψα και πιο πάνω ήταν πτυχωτές βραδινές τουαλέτες από μουσελίνα και σιφόν, ολοκέντητα φορέματα, σύνολα από φορέματα με εφαρμοστά σακάκια και αέρινες φούστες. Το 1945 συμμετείχε στην έκθεση μόδας στο Μουσείο του Λούβρου με θέμα «Théâtre de la Mode». Το 1946 δημιούργησε την εταιρία αρωμάτων Jean Dessès – και μάλιστα ένα από τα αρώματα του το ονόμασε….

Η συνέχεια εδώ

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED