Skip to main content
images easyblog articles 6524 synedefxi liana skourli d373f859

Λιάνα Σκουρλή: “Η Μαρία Κάλλας είναι Αιώνια Πηγή Έμπνευσης”

Τη Λιάνα Σκουρλή, Πρόεδρο του «Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας»- “Maria Callas Greek Society”, τη συνάντησα και μιλήσαμε λίγες ημέρες πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης «Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευσης».

Η Λιάνα Σκουρλή είναι ιστορικός τέχνης και εικαστική σύμβουλος, με ποικίλες σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό στις πολιτικές επιστήμες, την ιστορία της τέχνης και τις διεθνείς σχέσεις. Ξεκίνησε την καριέρα της στη διπλωματία τελικά, όμως, την κέρδισε η τέχνη. Ταλαντούχα, δυναμική, αεικίνητη, έχει αναπτύξει μεγάλο κοινωφελές έργο εντός και εκτός συνόρων.

Συνέντευξη για το likewoman.gr στην Τζένη Οικονόμου

Πότε ιδρύθηκε ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και ποιος είναι ο σκοπός του;

Ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας ιδρύθηκε το 2012 απο μια μικρή ομάδα φανατικών οπαδών και μελετητών της ζωής της αθάνατης Μαρία Κάλλας.
Σκοπός του Συλλόγου είναι:
1) Να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της παγκοσμίως πιο γνωστής σοπράνο του Λυρικού Θεάτρου
2) Να προβάλουμε την Ελληνικότητα της διεθνώς
3) Να συμβάλουμε στη δημιουργία και λειτουργία του “Μουσείου Μαρία Κάλλας”
4) Ο συνεχής εμπλουτισμός του Μουσείου
5) Η καταγραφή και μελέτη στοιχείων που αφορούν την καλλιτεχνική της πορεία, ως Σύγχρονη Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά
6) Η προβολή των ερμηνειών της για μια συστηματική γνωριμία του ευρύ κοινού με την Όπερα
7) Η δημιουργία μουσικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στην μνήμη της
8) Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και συναφών φορέων που προβάλλουν την Όπερα
9) Η προβολή νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών της Όπερας και χορήγηση βραβείων και υποτροφιών στην μνήμη της
10) Η συνεχής συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού και πολλά άλλα προγράμματα που θα τα ανακοινώσουμε εν ευθέτω χρόνω.

Είστε η Πρόεδρος του Συλλόγου, πείτε μας πως ξεκίνησε η αγάπη σας για την αθάνατη Ελληνίδα σοπράνο. Έχω μάθει ότι έχετε γνωρίσει τη Μαρία Κάλλας. Ποια ήταν η εμπειρία από τη γνωριμία σας;

Άκουσα πρώτη φορά Όπερα στο Ηρώδειο με την Κάλλας στην Πρώτη της εμφάνιση εκεί. Την γνώρισα προσωπικά το 1973 στη Ουάσιγκτον μετά από συναυλία στο Kennedy Center, σε δεξίωση στην Ελληνική Πρεσβεία, όπου με εντυπωσίασε το αξέχαστο εντυπωσιακό χαμόγελό της και τα γεμάτα θλίψη μεγάλα και εκφραστικά μαύρα μάτια της, στη συνέχεια ήμουν στο Παρίσι όταν πεθάνε το 1977 και αντί για διακοπές έκλαιγα κάτω απο τα παράθυρά της στην οδό MENDEL.

Στην συνέχεια με την ειδικότητα της art dealer αγόρασα για μενα κάποια κοσμήματα και γράμματα προς τον Μινωτή που αφορούσαν τις επικείμενες παρουσιάσεις της στην Ελλάδα, όταν επί Δημάρχου Κακλαμάνη ήταν να ανοίξει το Μουσείο στην Τεχνόπολη μου ζήτησαν να δανειστούν την συλλογή μου, όπου και τα πρόσφερα με χρησιδάνειο . Το Μουσείο δεν άνοιξε ποτέ, ήρθε ο Δήμαρχος Γ. Καμίνης, το κλείδωσαν και όταν πήγαν με την δικηγόρο μου να πάρω πίσω την συλλογή μου, με παρακάλεσαν να την αφήσω διότι η πρόθεση του νέου Δημάρχου ήταν να την μεταφέρει σε ένα άλλο χώρο, εμπλουτισμένη, όπως αρμόζει στην αθάνατη σοπράνο. Ο Δήμαρχος κράτησε τον λόγο του, βρέθηκε το κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44 (δημόσια αναγγελία σε συνέντευξη τύπου, τον Απρίλιο του 2014), πλήρωσε ο Σύλλογος όλα τα έξοδα για την αλλαγή χρήσεως, όλες τις αρχιτεκτονικές, μηχανολογικές και στατικές μελέτες για την έκδοση της άδεις δόμησης Μουσείου, αλλά το ΕΣΠΑ μας έδωσε το 2017 το 1/3 του 1.500.000 ευρώ, απαραίτητο ποσό για την ολοκλήρωση του Μουσείου. Με μια στρατηγική αλλαγής κατεύθυνσης, ο Δήμαρχος κατάφερε να κατοχυρώσει με πολυετές LEASING από την Τράπεζα Ελλάδος το ΟΛΥΜΠΙΑ, την Παλιά Λυρική Σκηνή επί της Λ. Ακαδημίας. Έτσι ελπίζουμε με τα διαθέσιμα χρήματα να γίνει το απαραίτητο LIFTING της μετονομαζόμενης Λυρικής σε “Λυρικό Θέατρο Μαρία Κάλλας” και να ανοίξει τους επόμενους μήνες στο ευρύ Ελληνικό και Διεθνές κοινό!

Πείτε μας ποιος είναι ο αριθμός των μελών του Συλλόγου? Πρόκειται για έναν ανοιχτό σε νέα μέλη Σύλλογο;

Έχουμε 100 ενεργά μέλη και είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσους αγαπούν την Όπερα και γενικά την Μουσική να γίνουν μέλη με το συμβολικό ποσό των 30 ευρω ανά έτος.

Μιλήστε μας για το junior Maria Callas membership που εγκαινιάστηκε φέτος.

Αυτό ήταν ιδέα του μέλους μας Κατερίνας Ρουκά Καρνομουράκη της οποίας η κορούλα ΑΓΝΗ ΖΩΗ μόλις τριών ετών λατρεύει να ακούει Κλασσική Μουσική και Οπερα.
Έτσι αποφασίσαμε να θεσπίσουμε το JUNIOR MARIA CALLAS για παιδιά απο 3-18 χρόνων με ειδικές παρουσιάσεις και συζητήσεις για παιδιά και νέους. Για παράδειγμα , το μέλος μας ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΗ ζωγράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μόλις ολοκλήρωσε ενα παιδικό βιβλίο “ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ’‘ για τη ζωή και την καριέρα της ΝΤΙΒΑ του οποίου θα διαβάσει αποσπάσματα 3 Σαββατοκύριακα 11π.μ.-1 μ. μ. στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αίθουσα της έκθεσης. Οι μικροί φίλοι που αγαπούν τη μουσική, θα ζωγραφίσουν και θα παρουσιάσουμε τα καλύτερα από τα έργα τους την τελευταία ημέρα της έκθεσης, πριν τον πλειστηριασμό έργων και αντικειμένων τέχνης για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου και κατ’ επέκταση του Μουσείου και Λυρικού Θεάτρου ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ.

Στις 3 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευσης» στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Θέλετε να μας πείτε για τους καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος;

Οι δημιουργοί είναι Έλληνες και ξένοι με διάφορες εκφράσεις τέχνης και δημιουργίας στην ζωγραφική, γλυπτική, μόδα, κόσμημα, αρωματοποιία, συγγραφή βιβλιων κλπ. Όλοι είναι λάτρεις και θαυμαστές της αθάνατη Ντιβας και μας έχουν προσφέρει δημιουργίες τους για την ενίσχυση των σκοπών μας σε έναν πλειστηριασμό που θα γίνει την τελευταία μέρα της έκθεσης στις 23/09 στις 8 μ. μ. στον ίδιο εκθεσιακό χώρο στο Ιδρυμα Ευγενιδου.

Οι καλλιτέχνες είιναι οι εξης:
ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΒΟΡΔΩΝΗ ΕΡΙΕΤΤΑ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΚΑΡΕΤΣΟΥ ΜΑΡΑ, ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΟΝΔΥΛΑΤΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
KOYNINIΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΛΙΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΕΡΗ, ΜΕΛΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΥΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, NICOFILIMON (ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΜΠΗΣ)
ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΠΕΡΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΑΓΚΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΦΛΩΡΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, MANOLO BLAHNIK, PETTIBON RAYMOND.ΑΣ, ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΕΔΙΑΔΙΤΗΣ απο ΒΙΟ ΑΡΟΜΑ ΚΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ)

Θα εκτεθούν και επιλεγμένα αντικείμενα από την συλλογή του μουσείου , όπως η περούκα της ΜΗΔΕΙΑ, τα άσπρα ΗΕRMES γάντια της ΝΤΙΒΑΣ, κάποια γράμματα σημαντικά και 4 κοσμήματά της.

Υπάρχει μια πολυετής καθυστέρηση σχετικά με τη λειτουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας. Πιστεύετε πως η έκθεση «Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευσης» μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη λειτουργίας του;

Ασφαλώς! Ο λόγος που οργανώσαμε αυτή την έκθεση ήταν από ενθουσιασμό, όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο ενοικίασης του ΟΛΥΜΠΙΑ ( ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΩΣ ΤΟ 2016 ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ), που με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μετονομάστηκε ”ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ” και την εγκατάσταση της Συλλογής του Μουσείου εντός των τειχών του θεάτρου που ευχόμαστε να εγκαινιαστεί τους επόμενους 6 μηνες.

Κυρία Σκουρλή σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη

facebook page MariaCallasGreekSociety

Τζένη Οικονόμου

Από το μόντελινγκ, στη διοργάνωση επιδείξεων και τις δημόσιες σχέσεις, όλη μου η ζωή περιστρέφεται γύρω από το χώρο της μόδας, που αποτελεί και τη μεγάλη μου αγάπη! Επιλέγω να βλέπω τη θετική πλευρά της ζωής και πιστεύω πως ενωμένοι καταφέρνουμε περισσότερα, γι’ αυτό και είναι μεγάλη μου χαρά που αποτελώ κομμάτι της ομάδας του Likewoman!

RECENT

RELATED