Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2024%2F01%2Flikewomangr stoxoi 2024

2024: Γίνε ο σεναριογράφος της ζωής σου #1

Το 2024 ξεκίνησε, και το καλωσορίζουμε με τις θερμότερες ευχές

Ελπίδα να διατηρήσουμε όλα όσα έχουμε και πίστη ότι θα αποκτήσουμε εκείνα τα οποία επιθυμούμε και δεν έχουμε έως τώρα.

Οι αυτόματες αυτές σκέψεις παράγονται στον εγκέφαλο αρκετών ανθρώπων, ειδικά κατά την αφετηρία του νέου έτους, που αποτελεί έναν λευκό καμβά έτοιμο να χρωματιστεί με νέες παραστάσεις. Προκύπτει η ανάγκη να κάνουμε έναν ουσιαστικό απολογισμό του πως εξελίχθηκε η ζωή μας το έτος που πέρασε. Τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, τι έμεινε ίδιο, τι θέλαμε να αλλάξουμε και τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα των όσων κάναμε ή δεν κάναμε.

Συχνά η έναρξη του νέου έτους συνοδεύεται από όρεξη για δημιουργία, αλλαγές και επιθυμία για επίτευξη των στόχων μας και ως εκ τούτου, από υψηλές προσδοκίες, οι οποίες μας κινητοποιούν να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να βελτιώσουμε όσα δεν μας ικανοποιούν, αλλά συχνά οι υψηλές προσδοκίες είναι συνώνυμες με την απογοήτευση, καθώς φορτώνουμε υπερβολικά τον εαυτό μας με θέλω τα οποία όμως αρκετές φορές δεν συνοδεύονται από ένα σοβαρό και καλά σχεδιασμένο πλάνο. Και φυσικά στόχοι χωρίς πλάνο συνεπάγονται αρκετά χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας, κάτι που συχνά οδηγεί σε ματαίωση και αυτό – ακύρωση. Μπορούμε να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο με μεθοδικότητα.

Σύμφωνα με τον Harvey Mackay, ένα όνειρο είναι μονάχα ένα όνειρο. Ένας στόχος είναι ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία. Για να διευκολυνθείς στην διαδικασία της στοχοθεσίας:

1| Το σημαντικότερο είναι να έχεις θέληση, πίστη και αποφασιστικότητα και οι στόχοι να είναι πραγματικά δικοί σου.

Εάν θέλεις να βρεθείς σε ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που βρίσκεσαι τώρα, το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να αποφασίσεις οτι θα διανύσεις την διαδρομή που θα σε οδηγήσει στο μονοπάτι που λαχταράς. Ένα μονοπάτι που έχεις διαλέξει ο ίδιος για την ευχαρίστησή σου. Δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις με ακρίβεια τον τρόπο που θα το κάνεις. Είναι απαραίτητο όμως να στήσεις ένα πλάνο με βήματα, προκειμένου να περάσεις στην δράση και στην υλοποίηση δείχνοντας πίστη, αφοσίωση, πειθαρχία αλλά και ευελιξία, καθώς ενδέχεται στην πορεία αρκετά πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά από ό,τι τα είχες υπολογίσει.

2| Η ικανότητα της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας είναι βασικά εφόδια για να μπορέσεις να κατευθυνθείς εκεί που θέλεις.

Είναι ωφέλιμο το να στέκεσαι ανά διαστήματα να παρατηρείς, να αξιολογείς το πώς εξελίσσονται τα βήματα που κάνεις, να αναπροσαρμόζεις το πλάνο σου και προβαίνεις στις απαραίτητες τροποποιήσεις. Και πάντα να θυμάσαι πως μέσα από τα «λάθη» σου μαθαίνεις πώς να στήσεις επιλεκτικά την διαδρομή σου.
Ακόμη και αν υπάρξουν στιγμές που αισθανθείς ότι αποθαρρύνεσαι, κάνε ένα βήμα πίσω να πάρεις τον χρόνο σου και ξεκίνα εκ νέου. Σύμφωνα με τον Wolfgang von Goethe, οι δυσκολίες μεγαλώσουν όσο πιο κοντά ερχόμαστε στον στόχο. Σε αυτό ακριβώς το σημείο χρειάζεται να παρακινήσεις ο ίδιος τον εαυτό σου να συνεχίσει παρά την απογοήτευση και τα όποια εμπόδια συναντάς.

3| Εάν θέλεις να επιδείξεις ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια προς τους στόχους σου, μπορείς να ορίσεις έναν σύντροφο συνυπευθυνότητας, ο οποίος θα σε υποστηρίζει να μείνεις πειθαρχημένος και δεσμευμένος στον στόχο σου.

Ο σύντροφος συνυπευθυνότητας μπορεί να είναι ένας φίλος σου, ο σύντροφός σου, ένας συνάδελφός σου, κάποιος που θα επιλέξεις εσύ ως συνοδοιπόρο σου σε αυτή την διαδικασία και με τον οποίο αισθάνεσαι άνετα να μοιραστείς τόσο τις νίκες σου όσο και τις δυσκολίες που συναντάς.

4| Έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν γράφεις τους στόχους σου στο χαρτί έχεις αυξημένες πιθανότητες να τους υλοποιήσεις.

Την στιγμή που γράφεις, ενεργοποιούνται διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Δημιουργούνται νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, οι οποίες δίνουν στον εγκέφαλο την δυνατότητα να επεξεργάζεται με καλύτερο τρόπο τις λεπτομέρειες, ταυτόχρονα η ενεργοποίηση των αισθήσεών μας κατά την γραφή συμβάλλει στο να καταγραφούν οι πληροφορίες στην μνήμη μας και τίθεται σε λειτουργία το σύστημα ανταμοιβής, το οποίο ενισχύει τα κίνητρά μας και μας παρακινεί στην δράση προγραμματίζοντάς μας προς αυτή την κατεύθυνση.

5| Ένας στόχος έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί όταν είναι S.M.A.R.T.

To ακρωνύμιο S.M.A.R.T. προκύπτει από το ότι ο στόχος χρειάζεται να είναι: συγκεκριμένος (specific), μετρήσιμος (measurable), επιτεύξιμος (achievable), σχετικός (relevant), χρονικά οριοθετημένος (time bound).
Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο, η χρήση του οποίου αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας καθώς πλαισιώνεις τον στόχο μεθοδικά.

Σε προσκαλώ να αναλάβεις δράση τώρα κιόλας! Πίστεψε στην δύναμή σου και στην ικανότητά σου να μείνεις συνεπής στο όραμά σου. Μείνε συντονισμένη, καθώς σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερο μέρος με τρόπους ενίσχυσης της υλοποίησης των στόχων σου!

Μαίρη Βερτσέκου NLP & Life – Relationship Coach

Πιστεύω στις αρετές που κρύβουμε μέσα μας και στο ότι μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να τις φέρουμε στο φως!

RELATED