Skip to main content
likewomangr soya 4 faf88191

4 οφέλη της σόγιας που είναι απαραίτητα για την υγεία μας

Τα φασόλια σόγιας, τα οποία είναι γνωστά και ως σπόροι σόγιας, είναι ένα είδος οσπρίων που έχει γίνει ένα από τα πιο ευρέως καταναλωτικά τρόφιμα στον κόσμο και κάνει καλό στην υγεία.

Είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την ανθρώπινη υγεία και είναι εύκολο να καλλιεργηθούν επίσης. Αυτά τα όσπρια παράγονται σε μεγαλύτερους αριθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική, αλλά στην πραγματικότητα είναι εγγενή στην Ανατολική Ασία. Το επιστημονικό τους όνομα είναι Glycine max και ταξινομούνται ως ελαιούχοι σπόροι και όχι ως όσπριο, όπως τα περισσότερα όσπρια.

Οι σπόροι σόγιας έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικοί και δημοφιλείς τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αύξησης της δημοτικότητας των τροφίμων σόγιας, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος σόγιας και της φυτικής πρωτεΐνης

Επιπλέον, η σόγια είναι γεμάτη με πολλά άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα εξαιρετικά σημαντικά για τους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα ή διατροφή, εκείνους που πρέπει να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία, τους χορτοφάγους και τους vegan σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να μιλάμε για τη σημασία της σόγιας όλη μέρα, αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικοί; Τι ακριβώς βρίσκεται σε αυτά τα υπέροχα φασόλια;

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα διατροφικά στοιχεία της σόγιας

Η σόγια είναι ένα φυτό με πολλές ευεργετικές ικανότητες, προσφέροντας πολλά οφέλη στην καθημερινή μας διατροφή. Είναι ένα φυτό με πολλές χρήσεις, συμβάλλει στην διατροφή του ανθρώπου, έχει βιομηχανική χρησή ,αλλά και κάποιες φορές θεραπευτική και χαλαρωτική χρήση.

Επίσης παράγονται 2 σημαντικά προιόντα, το σογιέλαιο και το σιγιάλευρο. (Το σιγιάλευρο είναι παράγωγο του σιγιέλαιου.).

Θα ήταν καλό να επισημανθεί πως το λάδι από σόγια έχει ευεργητικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό του. Περιέχει, Α και Β καροτένιο, λουτεΐνη και λυκοπένιο, δύο μορφές της βιταμίνης Ε, της βιταμίνης Κ και της βιταμίνης Α.Έ τσι, αυτό μπορεί να μας προστατέψει από αρκετές μορφές καρκίνου, αλλά και να μας κάνει να έχουμε καλή υγεία (π.χ. καλή όραση, καλή ροή του αίματος). Μια πολύ σημαντική ιδιότητα που έχει το σογιέλαιο είναι πως από αυτό παράγεται και η γλυκερίνη και η λεκιθίνη και έτσι έχει πολλά ω3 που είναι βαρύμαντης σημασίας για τον οργανισμό μας.

Από το αλεύρι της σόγιας μπορεί να παρασκευαστεί ψωμί, κάποια υποκατάστατα του κρέατος, όπως είναι ο κιμάς. Επίσης, στις χώρες της Άπω Ανατολής, κυρίως, παρασκευάζοται και άλλα προιόντα. Για παράδειγμα, από τον σπόρο της σόγιας φτιάχνεται γάλα,τυρί (tofu), γιαούρτι,το μίζο (φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, ρύζι και αλάτι), γλυκίσματα, φαγητά, ποτά, βούτυρο και πολλά άλλα διατροφική είδη. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει βάση στην κατασκευή κεριών (είτε αρωματικά, είτε διακοσμητικά απλά είτε ακόμα με την λειτουργία του να ”διώχνουν” τους ανεπηθύμητους επισκέπτες του καλοκαιριού!).

likewomangr soya

Η διατροφική αξία της σόγια

Η σόγια είναι ένα φυτό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη και αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Μπορεί να παραχθεί από αυτήν λεκιθίνη και γλυκερίνη, περιέχει ένα αμινοξύ,την λυσίνη για τον άνθρωπο, η οποία δεν υπάρχει στα περισσότερα όσπρια. Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθάει στην δημιουργία πρωτεινών ,η οποία αποτελεί αναγκαία λειτουργία του οργανισμού μας.

Σημασία της σόγιας στην καθημερινή διατροφή και στην υγεία

Η σόγια έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά όπως όλα τα πράγματα στην ζωή μας όταν γίνονται σε υπερβολικό βαθμό φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Καλό είναι, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες «Παν μέτρον ΑΡΙΣΤΟΝ». Έτσι, και με την κατανάλωση της σόγιας, η σωστή χρήση της βοηθάει στην καλύτερη υγεία.

likewomangr soya 2

Ιδιότητες της Σόγιας για σωστή κατανάλωση

1| Ορμονικά θέματα

Βοηθάει πολύ τις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της εμμηνόπαυσης να μην έχουν τόσες εξάψεις, Τα στατιστικά που έχουν καταγραφεί στη μείωση των εξάψεων είναι στην Ιαπωνία και την Σιγκαπούρη σημειώνονται στο 10-14%, ενώ στις γυναίκες στις Η.Π.Α. σε ποσοστό 70-80%. Σε πολλές περιπτώσεις , η σόγια βοηθάει στην μείωση εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του ενδομητρίου.

Προσοχή: Από την μεγάλη πόστητα κατανάλωσης μπορούν να δημιουργηθούν μερικά προβλήματα υπογεννητικότητας.

likewomangr soya 1

2| Πρόληψη μορφών καρκίνων, καρδιακών νοσημάτων

Άλλες μορφές καρκίνων που μπορούμε να αποφύγουμε με την κατανάλωση της σόγια είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του προστάτη, και εκτός από αυτούς που έχουμε αναφέρει ήδη, δηλαδή του μαστού, της μήτρας και του ενδομητρίου.

Η κατανάλωση σόγιας, συγκεκριμένα όμως, της  πρωτεΐνης της σόγιας σε καθημερινή βάση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου,αφούη σόγια βοηθάει στην μείωση της LDL χοληστερόλης.

3| Υγεία εγκεφάλου και οστών

Η σόγια περιέχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και ενσωματώνοντας την, στην καθημερινότητά μας μειώνουμε με αυτόν τον τρόπο την εμφάνιση της οστεοπόρωσης και της αρθρίτιδας ή τουλαχίστον περιορίζουμε κατά μεγάλο ποσοστό την εμφάνισή τους σε νεαρές ηλικίες. Ακόμα, μπορεί να προλάβει και να κάνει καλό σε πολλές παθήσεις του εγκεφάλου, όπως είναι το αλτσχάιμερ και άλλοι τύποι άνοιας, οι οποίες είναι πιο σπάνιες στις ασιατικές χώρες.

4| Χαλάρωση και ηρεμία.

Δύο υπέροχες ώρες της ημέρας για χαλάρωση είναι η πρώτη το βράδυ με αναμένα τα αρωματικά κεριά από σόγια και ένα ωραίο κρασί,της προτιμησής σας, αλλά και η ώρα του μασάζ. Αυτή η ώρα σε πολλούς από εμάς, είναι η αγαπημένη, καθώς σε συνδυασμό με τα αρωματικά κεριά, την χρήση σογιέλαιου στο μασάζ, την απαλή μουσική σε ένα όμορφο χώρο μας ξεκουράζουν και μας ανανεώνουν για την επόμενη δύσκολη μέρα.

likewomangr soya 5

Γενικά είναι ένα φυτό που μας βοηθάει στην πρόληψη πολλών παθήσεων, βέβαια, μόνο με την σωστή κατανάλωσή της, αλλά και επιμέρους θετικά που έχει, μειώνοντας έτσι το άγχος και το στρες της καθημερινότητας και αντ’ αυτού μας προσφέρει μια γαλήνη, υγεία και το κυριότερο ευζωία!

likewomangr aimilia sveroni

Αιμιλία Σβερώνη

Είμαι η Αιμιλία Σβερώνη, σπουδάζω γεωπονία-αγροτεχνολόγια και μου αρέσει να ασχολούμαι με την φύση και ότι όμορφο φέρνει στον άνθρωπο. Κάνω όνειρα, έχω στόχους και καταπιάνομαι με πολλά πράγματα, καθώς έτσι εξελίσομαι σαν άνθρωπος. Παρέα θα ανακαλύψουμε καινούργιες ποιότητες ζωής, μέσα από τις ομορφιές της φύσης, την υγεία, την διατροφή και την αυτοβελτίωση.

RELATED