Skip to main content
likewomangr sygnomi cover 1 fed75c33

4 τρόποι να εκφράσετε την συγνώμη σας

Εσείς έχετε παρατηρήσει πως εκφράζετε την συγνώμη σας;

Όλοι νομίζουν πως το μυστικό μιας ευτυχισμένης και επιτυχημένης σχέσης είναι η γλώσσα της αγάπης, αλλά στην πραγματικότητα είναι η  “γλώσσα της συγνώμης;”

Ακριβώς όπως υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασης του «σ’ αγαπώ», —μερικοί μπορεί να το δείξουν με μια πράξη, άλλοι μπορεί να το δείξουν  μέσω σωματικής επαφής— αντίστοιχα υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσεις τη «συγγνώμη».

Τι είναι η γλώσσα της συγνώμης;

Οι ψυχολόγοι συχνά παραθέτουν το ρητό:

«δεν είναι η ρήξη που είναι το πρόβλημα, είναι η αποτυχία επιδιόρθωσης»

Η συμφιλίωση με ένα αγαπημένο πρόσωπο δεν είναι εύκολη υπόθεση. «Η συγγνώμη βρίσκεται στο επίκεντρο της επισκευής», λέει ο Louis Laves-Webb, LCSW, θεραπευτής από το Όστιν. «Η συγγνώμη έχει τους δικούς της μοναδικούς τύπους στιλ και συναισθημάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πράξεις, συναισθηματική ιδιοκτησία ή σωματική στοργή». Με απλά λόγια, η γλώσσα της συγνώμης αναφέρεται στον τρόπο που επιλέγετε να εκφράσετε τη λύπη σας ή να επανορθώσετε.

Η συγνώμη επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Gary Chapman, PhD, στο βιβλίο του με τη συν-συγγραφέα Jennifer Thomas, The Five Languages ​​of Apology το 2008, όπου οι ειδικοί τονίζουν ότι όλοι έχουμε προτιμήσεις για το πώς δίνουμε και λαμβάνουμε τη συγνώμη. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γλώσσα της επιλογής για τη συγγνώμη μπορεί να εντοπιστεί στην ανατροφή του καθ’ ενός. «Ως παιδιά, όλοι μάθαμε διακριτικά διαφορετικούς τρόπους να ζητάμε και να λαμβάνουμε συγγνώμη όταν υπάρχει παραβίαση σε μια σχέση», λέει η Gretta Duleba, θεραπεύτρια από το Σιάτλ. Μερικοί από εμάς δεν μάθαμε ποτέ να ζητάμε συγγνώμη, ενώ άλλοι έμαθαν να τονίζουν τις τύψεις, την επανόρθωση ή την ενσυναίσθηση.

Ποιοι είναι οι τρόποι της συγγνώμης σας;

«Εάν δεν είστε σίγουροι ακριβώς ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να πείτε συγνώμη, μπορείτε να σκεφτείτε πώς ζητήσατε συγγνώμη στο παρελθόν, να σκεφτείτε πώς σας αρέσουν οι συγνώμες που σας μεταφέρθηκαν από άλλους και να δοκιμάσετε μερικούς διαφορετικούς τρόπους. Ζητήστε συγνώμη καθώς το απαιτούν οι καταστάσεις μέχρι να βρείτε αυτό που αισθάνεστε σωστό», λέει ο Laves-Webb.

likewomangr sygnomi 2 1

1. Μιλάτε

Το να ζητάτε συγνώμη με λόγια έχει να κάνει με το να αναγνωρίζετε τις πράξεις σας στο παρελθόν και να σημειώνετε πώς θα αλλάξετε τη συμπεριφορά σας στο μέλλον. Και όπως λέει ο Laves-Webb, «οι λέξεις έχουν σημασία».

2. Γραφή

Μερικοί άνθρωποι εκφράζονται καλύτερα με τον γραπτό λόγο. Εάν προτιμάτε να στείλετε ένα στοχαστικό μήνυμα ή να γράψετε μια ωραία σημείωση, αυτό το έκφραση συγνώμης είναι το μόνο που χρειάζεστε. Μπορεί επίσης να είναι μια σταθερή στρατηγική εάν αισθάνεστε ότι οι εντάσεις είναι ακόμα κάπως υψηλές.

3. Πράξεις

Οι άνθρωποι που προτιμούν αυτή τη μορφή συγνώμης αντιμετωπίζουν τη συγνώμη σαν ρήμα. Όπως και με άλλες μορφές συγνώμης, αν σε εκφράζει αυτός ο τρόπος, θα θελήσετε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται με όποιες κινήσεις κάνετε για να δείξετε τη λύπη σας.

4. Σωματική επαφή

Λαχταράτε τη σωματική σύνδεση μετά από μια ρήξη; Το φυσικό άγγιγμα είναι η γλώσσα της συγνώμης σας. «Η σωματική εγγύτητα και ο σωματικός δεσμός ως μέσο απολογήσεως μπορεί να είναι επανορθωτικοί, καταπραϋντικοί και γνήσιοι», λέει ο Laves-Webb. «Όταν η φυσική εγγύτητα συνδυάζεται με αληθινή ιδιοκτησία και ειλικρινή συγνώμη, μπορεί να δημιουργήσει μια μοναδική έκφραση συγνώμης που όχι μόνο αναγνωρίζει την πληγή αλλά ταυτόχρονα προσφέρει θετική επιβεβαίωση». 

Το να γνωρίζετε τη γλώσσα της συγνώμης σας μπορεί να σας βοηθήσει σε διάφορες πτυχές της ζωής σας. «Η γνώση της αναγνώρισης μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε τον σύντροφό σας, να καλλιεργήσετε πιο δημιουργικές λύσεις και να αλλάξετε τη μελλοντική σας συμπεριφορά με τρόπο που επιτρέπει στη συγνώμη να βοηθήσει στην πραγματική επισκευή», συνεχίζει ο Laves-Webb. Αυτό σημαίνει ισχυρότερες σχέσεις: Το να γνωρίζετε την έκφραση της συγνώμης σας, σε συνδυασμό με την ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις σας και την προσφορά ειλικρινούς συγνώμης σε αυτούς που αγνοήσατε, μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμηση και τη συμπόνια για τον εαυτό σας και τους άλλους.

 

Μαρία Τεπετίδου Blogger

Είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων και θα μοιραζόμαστε μαζί το κομμάτι της ομορφιάς και του fitness από την οπτική γωνιά της ψυχαγωγίας έτσι ώστε να τα κάνουμε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Επίσης θα προσεγγίζουμε επίκαιρα κοινωνικά θέματα που χρίζουν ιδιαίτερη σημασία.

RECENT

RELATED