Skip to main content
likewomangr aporipsi 66c55364

4 τρόποι να γλυκάνει το αίσθημα της απόρριψης

Η απόρριψη είναι ένα σύνηθες βίωμα των ανθρώπων της σημερινής κοινωνίας. Κάποιος μπορεί να βιώσει απόρριψη σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής του, στην προσωπική, στην επαγγελματική, στην κοινωνική του ζωή. Ωστόσο η απόρριψη σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με το τι ερμηνεύεις εσύ ως απόρριψη. Συχνά βιώνεις μια κατάσταση ως απορριπτική καθώς έχεις ματαιωμένες προσδοκίες από αυτήν ή γιατί δυσκολεύεσαι να αποδεχθείς ότι δεν βρίσκεται στον έλεγχό σου. Υπάρχουν άνθρωποι που το αίσθημα της απόρριψης τους καταρρακώνει.
Όμως στην πραγματικότητα μόνο εσύ ο ίδιος μπορείς να προσφέρεις απόρριψη στον εαυτό σου. Εάν στον πυρήνα σου αισθάνεσαι ασφαλής με την προσωπικότητα σου, τότε θα κλείσεις την δίοδο στο αίσθημα της απόρριψης και θα αντιληφθείς πως κανείς δεν έχει την δύναμη να σε κάνει να αισθανθείς ότι δεν αξίζεις παρά μόνο ο ίδιος σου ο εαυτός. Τα πάντα έχουν να κάνουν με το πώς νοηματοδοτείς τις καταστάσεις που δεν έχουν την προσδοκώμενη έκβαση.

Ορισμένοι τρόποι που θα μπορούσες να μετουσιώσεις το αίσθημα της απόρριψης σε κάτι θετικό, είναι:

1| Σκέψου σε ποια επιλογή μπορεί να σε οδηγήσει αυτή η κατάσταση που βίωσες. Συχνά κάθε τι αρνητικό μας εμπνέει να προχωρήσουμε σε κάποια δράση. Για παράδειγμα για κάποιους μπορεί να αποτελέσει κίνητρο να αλλάξουν τόπο, επάγγελμα ή κάποια συμπεριφορά που τους ενοχλούσε και γενικότερα να οδηγηθούν στην λήψη αποφάσεων που ενδεχομένως δεν θα είχαν λάβει χωρίς αυτήν την αρνητική εμπειρία. Η λήψη αποφάσεων οδηγεί σε επέκταση και ανάπτυξη καθώς έρχεσαι σε επαφή με ικανότητες που δεν πίστευες ποτέ ότι μπορεί να διαθέτεις ή δεν είχες αξιοποιήσει έως τώρα.

Ευχαρίστησε λοιπόν αυτή την αρνητική έκβαση καθώς σε έβγαλε από την ζώνη άνεσής σου και σε οδήγησε στην επόμενη πίστα της ζωή σου. Σε μια πίστα που μπορεί να μην ήταν ακριβώς στο πλάνο σου αλλά τελικά σου χρησίμευσε και την εκμεταλλεύτηκες υπέρ σου.

likewomangr aporipsi 1
photo freepik

2| Κάνε έναν αναστοχασμό του τι πήγε καλά, τι δεν πήγε, τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά και με ποιον τρόπο. Η ζωή δεν τελειώνει σε μια επιλογή, ούτε καθορίζεται από ένα αποτέλεσμα. Τουναντίον, μπορούμε να αξιοποιούμε το κάθε αποτέλεσμα ως γνώση και εργαλείο για το τι θα αλλάξουμε στην επόμενη προσπάθειά μας, ακόμη κι αν πρόκειται για μια ευκαιρία με διαφορετική μορφή. Ψάξε να βρεις με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσεις ως θετική αυτή την «απόρριψη» που βιώνεις.

3| Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία τώρα να ζητήσεις από το σύμπαν να αρχίσει να σε διδάσκει τα μαθήματα που χρειάζεσαι με έναν θετικό τρόπο διδασκαλίας και όχι μέσα από αρνητικές εμπειρίες. Καμιά φορά τις έχουμε προκαλέσει με τις αρνητικές πεποιθήσεις μας. Είναι σημαντικό να καταλάβεις και να διαχωρίσεις εάν την έχεις προσκαλέσει εσύ και με ποιον τρόπο, συχνά είναι μια διαδικασία που γίνεται ασυνείδητα.
Είναι γεγονός πως όσο περισσότερο αφιερώνεις την ενέργεια και τον χρόνο σου στην παραγωγή θετικών σκέψεων, έχεις περισσότερες πιθανότητες να περιορίσεις την γκάμα των αρνητικών εμπειριών σου. Ωστόσο, μπορεί κάτι να μην το έχεις προσκαλέσει αλλά τελικά να το χρειάζεσαι για την επέκτασή σου και να πρέπει να το ζήσεις ώστε να μετεξελιχθείς στην ανώτερο εαυτό σου. Σε κάθε περίπτωση είναι καταλυτικό το να ελέγχεις την ποιότητα των σκέψεών σου και να στρέφεις την προσοχή σου σε θετικότερες σκέψεις.

4| Το αίσθημα της απόρριψης δεν θα πρέπει να συσχετίζεται με την αυταξία σου. Το ότι μια κατάσταση δεν είχε την επιθυμητή έκβαση, δεν συνεπάγεται ότι δεν αξίζεις σαν άνθρωπος. Τις περισσότερες φορές το αίσθημα της απόρριψης που βιώνεις πυροδοτείται από την σκέψη που κάνεις: «δεν αξίζω», πρόκειται για μια απολύτως ψευδή και διαστρεβλωμένη πεποίθηση που το μόνο που σου προσφέρει είναι δράμα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοσαμποτάζ.
Αναρωτήσου, για ποιο λόγο βρίσκει έδαφος αυτή η αρνητική περιοριστική πεποίθηση και σε φέρνει σε αυτή την ματαιότητα που σε καθηλώνει;
Πώς ακριβώς το ότι δεν ήρθε ένα αποτέλεσμα που προσδοκούσες σημαίνει ότι δεν αξίζεις; Βίωσε τα αρνητικά συναισθήματα για όσο διάστημα αισθάνεσαι πως σε εξυπηρετούν, ωστόσο κάποια στιγμή πάρε την απόφαση να ορθοποδήσεις καθώς τα δικά σου φίλτρα είναι αυτά που μεταφράζουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα που βιώνεις σε απόρριψη. Φυσικά και θα στεναχωρηθείς, αλλά θα σηκωθείς και θα συνεχίσεις την πορεία σου σοφότερη.

Σύμφωνα με τον Gustave Flaubert‎ «Οι πιο ένδοξες στιγμές της ζωής δεν είναι οι λεγόμενες μέρες επιτυχίας, αλλά, περισσότερο, οι μέρες εκείνες που, μετά από απόρριψη και απελπισία, αισθάνεσαι να μεγαλώνει μέσα σου η θέληση για ζωή και η υπόσχεση για μελλοντικά επιτεύγματα».

Τι λες λοιπόν, θα μετατρέψεις τις αρνητικές εμπειρίες σε κινητήριο δύναμη για εξέλιξη;

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου τα άρθρα!

cover photo freepik

Πιστεύω στις αρετές που κρύβουμε μέσα μας και στο ότι μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε και να τις φέρουμε στο φως!

RECENT

RELATED