Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Fimages easyblog articles 11663 askiseis iremias

5+1 Ασκήσεις «ηρεμίας» που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα

Οικονομικά προβλήματα, αβεβαιότητα στα πάντα,αγωνία για το μέλλον, προσωπικές αδιέξοδες σχέσεις. Όλα αυτά είναι στοιχεία που συνθέτουν μια δυσλειτουργική καθημερινότητα.

Πρώτο θύμα της σημερινής κατάστασης η ψυχολογία μας και η αδυναμία να σταθούμε όρθιοι στη νέα τάξη πραγμάτων. Κυκλοθυμία,έντονο στρες και εκνευρισμός που πολλές φορές ειναι αδύνατον να χειριστούμε. 

Χάνουμε εύκολα τη ψυχραιμία μας την ώρα που οδηγούμε ή ακόμα και με άτομα του περιβάλλοντος μας;

Ο θυμός μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό και υγιές συναίσθημα, αλλά είναι σημαντικό να τον αντιμετωπίζουμε με θετικό τρόπο, καθώς ο ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα, τόσο την υγεία, όσο και τις σχέσεις μας.

Ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι,υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανάμεσα μας που αισθάνονται το ίδιο μ’ εμάς. Μιλήσαμε με ειδικούς και μοιραστήκαμε τις ίδιες ανησυχίες. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και νιώσουμε αμέσως καλύτερα.

Νο 1: Βαθιές αναπνοές και μετράμε ως το «10»:
Το μέτρημα μέχρι το «10» όταν νιώθουμε το θυμό να μας κυριεύει,είναι το απόλυτο αντίδοτο. Πριν αντιδράσουμε σε μια τεταμένη κατάσταση, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να αναπνεύσουμε βαθιά και να μετρήσουμε μέχρι το 10, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση του θυμού μας. Υπάρχουν φορές που θα ήταν απαραίτητο, να «απομακρυνθούμε» για λίγο από την κατάσταση ή το πρόσωπο που μας εξοργίζει, μέχρι τα συναισθήματά μας να «υποχωρήσουν».

Νο 2: Μόλις ηρεμήσουμε, εκφράζουμε τα συναισθήματά μας:
Μόνο όταν θα έχουμε ηρεμήσει και θα σκεφτόμαστε καθαρά και λογικά, τότε μόνο έιναι η κατάλληλη στιγμή, να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας με ήπιο τρόπο.
Δηλώνουμε τον προβληματισμό και τις ανάγκες μας ξεκάθαρα και ειλικρινά, χωρίς να οδηγούμε την κατάσταση στα άκρα.

Νο. 3: Κάνουμε κάποιου είδους άσκηση:
Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο, ειδικά εάν νιώθουμε έντονο θυμό. Εάν ο θυμός μας, μας κυριεύει, βγαίνουμε για ένα γρήγορο περίπατο ή για τρέξιμο.
Η σωματική άσκηση διεγείρει διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο χαλαροί κι ευδιάθετοι.

Νο 4: Προσπαθούμε να βρούμε πιθανές λύσεις:
Αντί να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας νευρίασε, προσπαθούμε να βρούμε λύση στο θέμα που μας απασχολεί. Μήπως κάποιο πρόβλημα στο γραφείο; Μια έντονη λογομαχία με άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος; Ο σύντροφός που δεν κατανοεί τις ανάγκες μας; Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ο θυμός δε βγάζει πουθενά και μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Νο 5: «Εστιάζουμε» στο πρόβλημα:
Αν είναι κάποιο θέμα που μας απασχολεί αρκετό χρονικό διάστημα, είμαστε οι ίδιοι υποχρεώμενοι να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος.
Οι άνθρωποι καθημερινά χάνουν τη ψυχραιμία για πάρα πολλούς λόγους. Το έντονο στρες και ανεξέλεγκτος θυμός μπορεί να τροφοδοτούνται
από «κρυμμένο» φόβο ή συναισθηματική ανασφάλεια. Όταν διανύουμε μια περίοδο που νιώθουμε εύαλωτοι ή πληγωμένοι συνήθως
εκφράζουμε θυμό για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας.

Νο 6: Χρησιμοποιήστε το χιούμορ για «αποσυμπίεση»:
Το να τα δείτε όλα πιο «χαλαρά» μπορεί να βοηθήσει να διώξετε την ένταση. Απαιτεί ειδικούς χειρισμούς εκ μέρους σας και δεν είναι καθόλου εύκολο.
Είναι απότέλεσμα πολλών εσωτερικών αναζητήσεων και πολλών «συνεδριών» με τον εαυτό μας.

RECENT

RELATED