Skip to main content
mathimatazohsstinkarantina 413395f7

5 «Μαθήματα Ζωής» που παίρνουμε στη διάρκεια της καραντίνας και της πανδημίας

Είναι αλήθεια ότι οι μέρες που περνάμε είναι «δύσκολες» εξαιτίας της πανδημίας & της καραντίνας#2. Πέρα από το άγχος και την αγωνία για την σωματική μας υγεία και την υγεία των οικείων μας, είναι πολύ σημαντική η Ψυχολογική & Πνευματική μας Ισορροπία. Γι’ αυτό το λόγο, παρόλο που πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι στα μέτρα & στις προφυλάξεις που μας έχουν επιβληθεί, δεν θα εστιαστώ μόνο στις ανατροπές & στις δυσκολίες της προσωπικής και κοινωνικής μας ζωής, αλλά στο τι μπορούμε να μάθουμε & να κερδίσουμε στη διάρκεια της πανδημίας & της καραντίνας για τη προσωπική μας ζωή, εξέλιξη, για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και τις σχέσεις με τα παιδιά μας

Η πανδημία & η καραντίνα μπορούν να μας προσφέρουν σπουδαία «Μαθήματα» για  τις προτεραιότητες, για το τι είναι σημαντικό στη ζωή μας, για τις επιλογές και τις σχέσεις μας. Ας μην εστιαστούμε μόνο στις δυσκολίες που είναι δεδομένες, αλλά και στις νέες συνειδητοποιήσεις και δυνατότητες που αναδεικνύονται από αυτή τη δοκιμασία !  Τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε λοιπόν:

1.     Εν μέσω πανδημίας & καραντίνας να ασχοληθούμε πιο πολύ με την Αυτογνωσία μας! Να αναλύσουμε και να μάθουμε πιο καλά τον εαυτό μας : Ποιες αξίες έχουν σημασία για εμάς ? Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας που θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε και καλλιεργήσουμε ? Ποιες αδυναμίες πρέπει να δουλέψουμε ? Πως να καλλιεργήσουμε την Πίστη στον εαυτό μας και την Αυτοπεποίθηση μας, ακόμα μέσα από τις δοκιμασίες ? Πως να πειθαρχήσουμε στη νέα πραγματικότητα: τήρηση των νέων κανόνων κυκλοφορίας & ωραρίων, τήρηση λόγων εξόδου, σωστή χρήσης της μάσκας, κανόνες προσωπικής υγιεινής, αλλαγή τρόπου εργασίας, αλλαγές στην επικοινωνία, αλλαγές στο τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών μας μέσω διαδικτύου, κ.τ.λ.

2.     Εξαιτίας της καραντίνας έχουμε το χρόνο & την ευκαιρία να επενδύσουμε στον Εαυτό μας & να καλλιεργήσουμε αξίες Συναισθηματικής Νοημοσύνης, EQ: Υπευθυνότητα, Εν-συναίσθηση, Υπομονή, Επιμονή, Ευελιξία κτλ.

Επίσης να εστιαστούμε στη πνευματική καλλιέργεια με διάβασμα αξιόλογων βιβλίων, με ατομική ή ομαδική Συμβουλευτική μέσω διαδικτύου & με σεμινάρια αυτογνωσίας  & αυτοβελτίωσης με webinars στο internet από έμπειρους Συμβούλους Ψυχικής Υγείας & Ψυχολόγους. Εδώ χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ στις ΕΠΙΛΟΓΕΣ μας! Εξαιτίας των συνθηκών εμφανίστηκαν πληθώρα «ειδικών» στο διαδίκτυο που προσφέρουν σεμινάρια, και συμβουλές. Οι πολίτες πρέπει να είναι επιλεκτικοί και προσεκτικοί ποιους εμπιστεύονται για τους ίδιους και τα παιδιά τους!

blazphotozMRLZh40kmsunsplash scaled

3.     Με αφορμή τη νέα πραγματικότητα είναι ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο Υπεύθυνοι, και να καλλιεργήσουμε την Εν συναίσθηση & την Ωριμότητα για εμάς τους ίδιους, την οικογένεια μας και συνανθρώπους μας. Εξαιρετικό παράδειγμα μας έδωσε ο Ιατρικός κλάδος και το Νοσηλευτικό προσωπικό για την ανιδιοτελή προσφορά που παρέχουν. Με το παράδειγμα τους, μας προσφέρουν εξαιρετικά μαθήματα Υπευθυνότητας, Αγάπης για τον Συνάνθρωπο, Αφοσίωσης και Ανιδιοτέλειας !  Γίνονται Παραδείγματα προς Μίμηση για εμάς & τις  επόμενες γενιές.

4.     Αυτή τη περίοδο είναι ευκαιρία να επενδύσουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά μας, να ασχοληθούμε πιο πολύ και πιο συνειδητά μαζί τους:  Με αυτό το τρόπο θα μας δοθεί η ευκαιρία τα γνωρίσουμε αληθινά, να συζητήσουμε μαζί τους, να μάθουμε τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα τους, τις αγωνίες και τους φόβους τους ! Αυτό μπορεί να γίνει πέρα από μία συζήτηση και με το να παίξουμε μαζί «έξυπνα» επιτραπέζια, ένα παιχνίδι γνώσεων, ένα παιχνίδι ρόλων: role playing, να κάνουμε μια δημιουργική απασχόληση, ζωγραφική, κατασκευή κτλ, να διαβάσουμε μαζί μία ωραία ιστορία, να γράψουμε ημερολόγιο, να κάνουμε ένα Βάζο με «μικρές & μεγάλες Ευγνωμοσύνες», να κάνουμε αθλητικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά μας και να βρεθούμε στη φύση μαζί τους. Η γονεϊκή φροντίδα καθρεφτίζεται στη συμπεριφορά των παιδιών, γιατί τα παιδιά μας είναι καθρέφτες μας, «κάνουν ότι κάνουμε, όχι μόνο ότι λέμε!» Η ενεργή ενασχόληση του γονέα με τα παιδιά του, τα γεμίζει συναισθηματικά και ταυτόχρονα κι ο ίδιος ο γονέας αισθάνεται πιο πλήρης, συμμετέχοντας πιο ενεργά στην ανάπτυξή τους.  Με αφορμή την πανδημία, πολλοί γονείς μπορούν να επανεκτιμήσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους και θα την θέσουν σε πιο στέρεη βάση.

5.     Αυτή η δοκιμασία μας έδωσε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε σημαντικά στοιχεία για τις οικογενειακές & διαπροσωπικές μας σχέσεις! Η αλήθεια είναι ότι για αρκετά χρόνια «ξοδεύαμε» πολύτιμο χρόνο σε ασχολίες μακριά από την οικογένεια μας και δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο & προσήλωση να αφιερωθούμε στις σημαντικές μας σχέσεις: να χαρούμε τη σχέση με τον σύντροφο μας, την οικογένεια μας και συμμετέχουμε ενεργά στην εξέλιξη των παιδιών μας. Η καραντίνα και η πανδημία δημιούργησε επιπλέον χρόνο για Περισυλλογή & Ξεκαθάρισμα Προτεραιοτήτων. Είναι ευκαιρία να αναρωτηθούμε τι είναι σημαντικό για τη ζωή μας και τι όχι, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας & να εστιαστούμε σε πιο ουσιστικά πνευματικά & ψυχολογικά θέματα,  ώστε να μπορέσουμε να  διαχειριστούμε τη ζωή & τις σχέσεις  μας με μεγαλύτερη Ωριμότητα, Διάκριση  και Συναισθηματική Νοημοσύνη.

marcospauloprado1JXNnLsMii4unsplash scaled

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 – 6838241 / 210- 6834639 / Κινητό: 00 30 6945541188

ATHENS MEDICAL PARTNERS , Κηφισίας 332

ginagcounseling.com

 

 

 

Τζίνα Θανοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Είμαι Συμβουλευτική Ψυχολόγος με Μετεκπαίδευση με Ed.M., M.A., στο Harvard University, στο χώρο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Ζευγάρια και ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες καθώς και στις Διατροφικές διαταραχές Εφήβων & Ενηλίκων. Έχω εξειδίκευση σε Γυναικεία Θέματα, Εικόνας Σώματος Αυτοπεποίθησης και Διατροφικές Διαταραχές. Επίσης, ασχολούμαι και με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την διαδικασία της Αυτο-ανακάλυψης.

RECENT

RELATED