Skip to main content
likewomangr coco chanel style 4 1fe03b14

5 σχέδια της Gabrielle «Coco» Chanel που δεν θα φύγουν ποτέ από την μόδα

Από τα tweed συνολάκια μέχρι και την τσάντα ορόσημο του οίκου, παρακάτω σας έχουμε τα πιο διαχρονικά σχέδια της Chanel

Η Gabrielle Coco Chanel άλλαξε την γυναικεία ένδυση αψηφώντας τις συμβάσεις της μόδας στις αρχές του 20ου αιώνα. Η επιθυμία της για περισσότερο άνετα γυναικεία ρούχα ήταν ριζοσπαστική για την τότε περιορισμένη ένδυση. «Το δυσκολότερο έργο της δουλειάς μου είναι να δώσω τη δυνατότητα στις γυναίκες να κινούνται με ευκολία, σαν να μην είναι «φυλακισμένες» στα ρούχα τους» είχε πει στην ταινία που δημιούργησε ο οίκος της το 2013. «Το να μην μπορούν να αλλάξουν στάση ή τρόπο εξαιτίας του ντυσίματος τους είναι πολύ δύσκολο καθώς το ανθρώπινο σώμα πάντα κινείται.»

Το βαθύ αντίκτυπο της σχεδιάστριας στην μόδα θα παρουσιαστεί σε μια προσεχή έκθεση στο V&A, Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto τον Σεπτέμβριο. Αυτή η έκθεση θα παρουσιάσει το πώς δημιουργήθηκαν τα πιο χαρακτηριστικά σχέδια καθώς και την ιστορία ίδρυσης του οίκου Chanel. Μέχρι τότε, δείτε παρακάτω, τις πιο iconic και διαχρονικές δημιουργίες της Coco Channel.

Little black dresses

Το 1926 η Gabrielle Chanel δημοσίευσε ένα κοντό, απλό μαύρο φόρεμα στην Αμερικανική Vogue. Το καινούργιο αυτό στιλ συνδέθηκε με το επαναστατικό Model T αυτοκίνητο, που εφευρέθηκε από τον Hendry Ford στην δεκαετία του ’20. Αυτό το chic και διαχρονικό κομμάτι ήταν και ένα από τα αγαπημένα της σχεδιάστριας καθώς όπως έλεγε και η ίδια: «Επιβάλλω το μαύρο. Είναι ένα πολύ δυνατό κομμάτι καθώς [το μαύρο] εξαφανίζει οτιδήποτε άλλο τριγύρω.»

likewomangr coco chanel black dress

instagram @delavalkinght

Skirts Suits

To απόλυτο δείγμα πολυτελείας : δεν έχει και δεν θα φύγει ποτέ από την μόδα. Στην δεκαετία των ‘20s, η Channel εμπνευσμένη από τα tweed jackets των ανδρών που έβλεπε να τα φοράει ο αγαπημένος της, Δούκας του Γουεστμίστερ, αποφάσισε το 1954 να λανσάρει τα γυναικεία tweeds με μια επεξεργασία στο ύφασμα (γνωστό και ως bouclé) που επέτρεπε μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις.

likewomangr coco chanel style

instagram @10magazine

Two-toned pumps

Αν και η ίδια η σχεδιάστρια φορούσε τα γοβάκια 30 χρόνια πριν την κυκλοφορία τους, το σχέδιο αυτό έμελλε να είναι ακόμη και σήμερα το σύμβολο της καλαισθησίας και ταυτόχρονα της άνεσης. Μαζί με τον υποδηματοποιό Massaro, δημιούργησαν ένα γυναικείο παπούτσι για όλες τις περίστασης και τις ώρες της ημέρας χωρίς να προκαλεί δυσφορία σε όποια το φοράει. Ακόμη ένα μυστικό; Το μαύρο σχέδιο στα δάχτυλα των ποδιών, σχεδιάστηκε για να εμποδίσει τις γρατσουνιές διατηρώντας το καθαρό το παπούτσι.

likewomangr coco chanel style 1

instagram @cocochanel1920

Breton tops

Η ριγέ μπλούζα από την κολεξιόν του 1917 της σχεδιάστριας, έγινε η ακρωγωνιαία λίθος της ίδιας της της γκαρνταρόμπας. Σην δεκαετία του ’30, φωτογραφήθηκε φορώντας την ριγέ μπλούζα μέσα από μια ψηλόμεση παντελόνα, ένα outfit που όσο στυλάτο και μοντέρνο ήταν τότε, άλλο τόσο είναι και σήμερα σχεδόν έναν αιώνα μετά.

likewomangr coco chanel style 2

instagram @bouncevintage

2.55 bags

Η συγκεκριμένη τσάντα αποτελεί το ορόσημο του οίκου που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Φλεβάρη του 1955 (εξού και η ονομασία της 2.55) καθιστώντας την την πρώτη τσάντα χεριού με λουράκι για τον ώμο. Για το ξεχωριστό αυτό σχέδιο, η Gabrielle Chanel εμπνεύστηκε από τις αλυσίδες που χρησιμοποιούσε για να μετρήσει τους ποδόγυρους των σακακιών της. Η τσάντα δικαίως έχει επικρατήσει στην μόδα όλα αυτά τα χρόνια λόγω των πρακτικών θηκών της και του minimal σχεδιασμού της.

likewomangr coco chanel style 3

instagram @mkk68

cover photo chanel.com

Είμαι φοιτήτρια Αγγλικής Φιλολογίας. Έχοντας κάνει πολλές δραστηριότητες στη ζωή μου τα ενδιαφέροντα μου ποικίλλουν. Έχω μεγάλη αγάπη για το χορό και τη μουσική, έχοντας ασχοληθεί για πολλά χρόνια, αλλά και για την μόδα, τις ξένες γλώσσες και τα ταξίδια. Για όλα αυτά τα θέματα θα φροντίσω να σας ενημερώνω και να σας δίνω συμβουλές σε κάθε μου άρθρο!

RECENT

RELATED