Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Flikewomangr 7 kleidia gia ygihs

7+1 «κλειδιά» για να βελτιώσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας & τους άλλους

Αυτό το καλοκαίρι, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο δοκιμασιών εξαιτίας του Covid-19, και των «αλλαγών» που βιώσαμε στη καθημερινότητα μας, θα πρέπει να  στραφούμε σε Κλειδιά απαραίτητα για να χτίσουμε υτοπεποίθηση, Πίστη σε σχέση με τονεαυτό μας και να υιοθετήσουμε αισιοδοξία & θετική σκέψη για να έχουμε μια ισορροπημένη & δημιουργική ζωή.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Αυτοπεποίθηση δεν «εμφανίζεται» στη ζωή μας από μόνη της, αλλά χτίζεται σταδιακά με τα 4 Α:

  1. Αυτογνωσία : να γνωρίζουμε τον εαυτό μου, τις ανάγκες & τα θέλω μας,
  2. Αυτοφροντίδα: να φροντίζουμε τον εαυτό μας & να επιλέγουμε ψυχοσωματικούς τρόπους φροντίδας που μας ταιριάζουν,
  3. Αυτοσεβασμό: να σεβόμαστε τις ανάγκες & τα όρια μας,
  4. Αυτοπεποίθηση: να έχουμε Πίστη στον εαυτό μας και στις Ικανότητες μας

Αρκετές φορές, ιδιαίτερα σε περιόδους Δοκιμασιών, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με ένταση, θυμό, κρίσεις πανικού, νεύρα, «αρπάζονται» με το παραμικρό & γίνονται ευέξαπτοι ή/και «απόμακροι». Σαφώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, προσλαμβάνει & ερμηνεύει τα γεγονότα διαφορετικά και θα ήταν λάθος να βγάζαμε το ίδιο συμπέρασμα για όλους. Βέβαια υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι κοινά στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και τη δική μας & των άλλων.

Οπότε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας & τους άλλους πρέπει να έχουμε διάθεση να κατανοήσουμε τα στοιχεία της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, της δικής μας & των άλλων.

Να καταλάβουμε ότι όλα ξεκινούν με αφετηρία την ΑΠΟΔΟΧΗ, ΑΓΑΠΗ & ΠΙΣΤΗ και τη «δουλειά» που πρέπει να κάνουμε μόνοι μας, ή/& με τόνωση, καθοδήγηση & Συμβουλευτική με εξιδεικευμένο & υπεύθυνο Ψυχολόγο/ Σύμβουλο.

Σε αυτή τη διαδικασία το πιο σημαντικό στοιχείο είναι αρχικά η αγάπη και ο σεβασμός στον αρχικά εαυτό μας & μετά βέβαια  στους άλλους! Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ: το πως αισθανόμαστε & φερόμαστε στον εαυτό μας αντικαθρεπτίζεται στα συναισθήματα & στη συμπεριφορά μας στους άλλους.

Το πιο σημαντικό κλειδί είναι να Αγαπάμε & Σεβόμαστε τον εαυτό μας ! Τι σημαίνει αυτό?

9563606d779ce67f9c99ea93b147dca2

1. Να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στην Αξία & Μοναδικότητά μας: Είμαστε υπέροχα, μοναδικά & ξεχωριστά πλάσματα ακριβώς όπως είμαστε !

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να βελτιώσουμε ορισμένους τομείς της συμπεριφοράς μας. Μερικές φορές χρειάζεται να βελτιωθούν ορισμένα στοιχεία της συμπεριφοράς & προσωπικότητας μας και αν το πιστέψουμε, μπορούμε να το κάνουμε ! Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να εκτιμάμε & αγαπάμε λιγότερο τον εαυτό μας. Η Αγάπη και η Εκτίμηση πρέπει να είναι δεδομένες γιατί είναι εφαλτήρια για μια πιο ισορροπημένη & ικανοποιητική ζωή !

 2. Να πιστεύουμε ότι είμαστε “αρκετά καλοί/ές” ακριβώς όπως είμαστε: «We are good enough exactly as we are!”όπως αναφέρει η καθηγήτρια Dr Brene Brown, Συγγραφέα των best seller βιβλίων: “Dare to Lead”, “Rising Strong”, “Daring Greatly”, “The Gifts of imperfection” & Inspirational Speaker με ομιλίες στο TED x με πάνω από 54 εκατομμύρια views!!!

3. Να σεβόμαστε τους Στόχους & Προτεραιότητες μας που εμείς επιθυμούμε & έχουμε ανάγκη, χωρίς να έχουμε «άχρηστες Τύψεις»,

4. Nα αγαπάμε τον εαυτό μας σημαίνει να απευθυνόμαστε σε & για αυτόν µε Τρυφερότητα, Ειλικρίνεια & Αναγνώριση, ακόμα και όταν δεν είναι πάντα «τέλειος/α» . Να μην τον/την κρίνουμε αυστηρά, να τον συγχωρούμε και να είμαστε υπομονετικοί μαζί του. Να καλλιεργούμε τον Εσωτερικό Διάλογο & την Αυτό αποδοχή. Να προσφέρουμε στον εαυτό μας ότι έχει ανάγκη & ό,τι χρειάζεται κάθε στιγμή!

5. Να έχουμε διάθεση για «δουλειά» με τον εαυτό μας σε Ψυχοσωματικό Επίπεδο για Αυτό ανακάλυψη, Αυτό αποδοχή & Αυτό βελτίωση & κτίσιμο της Αυτοπεποίθησης !

aa451b8106ce14e608fc1572094490aa

6. Το να αγαπάμε τον εαυτό μας σημαίνει να τον σεβόμαστε & να τον βάζουμε σε Προτεραιότητα & να ξεκαθαρίζουμε ότι είναι πολύτιμος & σημαντικός ! Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε με υγιή τρόπο στους άλλους πρέπει να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας & να μη παραμελούμε τις ανάγκες του. Αυτό μπορεί να γίνει όταν  αφιερώνουμε Ποιοτικό Χρόνο στο εαυτό μας, κάνοντας κάτι που μας αρέσει, μας χαλαρώνει,  μας διασκεδάζει & μας γεμίζει τις ψυχικές & σωματικές «μπαταρίες» μας. Επίσης όταν φροντίζουμε τη Σωματική & Ψυχική μας Υγεία, με σωστή διατροφή, άσκηση & ξεκούραση !

7. Το να αγαπάμε τον εαυτό σου σημαίνει να συναναστρεφόμαστε με θετικούς ανθρώπους και να αποφεύγουμε τους τοξικούς και όποιον και ότι δεν είναι ωφέλιµο για εμάς. Είναι θεμιτό να σεβόμαστε & αγαπάμε τους άλλους με το να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε τη μοναδικότητα τους & να υιθετούμε το «Εγώ μήνυμα» & την «Ενεργητική Ακρόαση»: ακούγοντας τον άλλον ουσιαστικά!

 8. Τελικά, το να αγαπάμε τον Εαυτό μας σηµαίνει να πιστεύουμε σε εμας & να προχωράμε µπροστά ό,τι κι αν γίνει. Έχουμε δηµιουργηθεί σύμφωνα με το Θεϊκό σχέδιο με Αγάπη. Υπάρχει Θεϊκή Πρόνοια. Ας πιστέψουμε σε αυτό ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες και περνάμε δοκιμασίες ! Όταν το κάνουμε αυτό,  μπορούμε να ενισχύσουμε τον εαυτό μας και να μεταδώσουμε θετική ενέργεια, ισορροπία & αγάπη σε ό,τι δημιουργούμε & μας περιβάλλει.

www.ginagcounseling.com

Είμαι Συμβουλευτική Ψυχολόγος με Μετεκπαίδευση με Ed.M., M.A., στο Harvard University, στο χώρο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Ζευγάρια και ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες καθώς και στις Διατροφικές διαταραχές Εφήβων & Ενηλίκων. Έχω εξειδίκευση σε Γυναικεία Θέματα, Εικόνας Σώματος Αυτοπεποίθησης και Διατροφικές Διαταραχές. Επίσης, ασχολούμαι και με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την διαδικασία της Αυτο-ανακάλυψης.

RECENT

RELATED