Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F09%2Flikewomangr karkinos tou mastou

8 σημάδια του καρκίνου του μαστού που θα ήθελα να ήξερα

Μετά από μια πανδημία που περάσαμε είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του καρκίνου του μαστού αλλά και όλα τα στάδια πρόληψης.

Πριν τρεις εβδομάδες η Ολίβια Νιούτον απεβίωσε εξαιτίας της χρόνιας ασθένειας που αντιμετώπιζε επί τριάντα χρόνια: καρκίνο του μαστού. Αυτή η μορφή καρκίνου συναντάται αρκετά συχνότερα απ’ όσο πιστεύουμε, και συνεπώς θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθούμε όλοι μας (ανεξαρτήτως φύλλου, καθώς πρόκειται για μία κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας) για τα συμπτώματα που μερικές φορές περνάνε απαρατήρητα, κι’ όμως είναι ενδεικτικά της ασθένειας. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως αν και δεν υπάρχουν πολλά εμφανή συμπτώματα που να καταδεικνύουν την ύπαρξη της ασθένειας αυτής στον οργανισμό με βεβαιότητα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποιες προειδοποιητικές σημάνσεις, που ενδέχεται να υποδεικνύουν την τάση του οργανισμού μας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην Αγγλία η αρρώστια αυτή αποτελεί αίτιο θανάτου ετησίως, για 11.500 γυναίκες και 85 άνδρες. Συγκεκριμένα βάσει στατιστικών, κάθε 10 λεπτά διαγιγνώσκεται και μία γυναίκα με την ασθένεια σύμφωνα με το CoppaFeel.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CoppaFeel! (@coppafeelpeople)

Ποια είναι τα σημάδια στα οποία αξίζει να δώσεις σημασία ψάχνοντας για την ύπαρξη της ασθένειας αυτής;

 Συνήθως, ένα από τα πρώτα και βασικότερα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται στις γυναίκες είναι η ύπαρξη κάποιας σκληρής στιβάδας δέρματος, είτε στο στήθος, είτε στην περιοχή κάτω από το χέρι.

Άλλα επίσης συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα είναι:

  • Η αλλαγή μεγέθους είτε ενός στήθους, είτε και των δύο
  • Η αλλαγή της υφής και όψης του στήθους

Κάποια λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ενόχληση ή εμφάνιση κάποιου εξανθήματος στο στήθος.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CoppaFeel! (@coppafeelpeople)

Πόσο συχνά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος;

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό, και έτσι κατά συνέπεια διαφέρουν και οι ανάγκες του, όπως και η συχνότητα ελέγχου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος σε συγκεκριμένα μεταξύ τους χρονικά διαστήματα, ακολουθώντας μία ρουτίνα.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινήσει ο εν λόγω έλεγχος;

 Δεν υπάρχει προκαθορισμένη ηλικία κατά την οποία θα πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Έτσι θα υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για πρόληψη παρά για θεραπεία του οποιουδήποτε προβλήματος.

Μετά την ηλικία των 50, καλείται κάθε γυναίκα για προληπτική μαστογραφία. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια, μέχρι και την ηλικία των 70. Παρ’όλα αυτά, είναι σημαντικό να υποβάλλεις τον εαυτό σου (ανεξάρτητα της μαστογραφίας) σε συχνούς ελέγχους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CoppaFeel! (@coppafeelpeople)

Κράτα κατά νου… 

  • Καλύτερα να προλαμβάνεις καταστάσεις μέσω του ελέγχου
  • Δεν είσαι μόνος/-η σου. Χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως βρίσκονται καθημερινά στην ίδια συνθήκη. Υπάρχει η κατάλληλη βοήθεια για την βελτιστοποίηση της κατάστασης
  • Αν υποπτεύεσαι την ύπαρξη αυτής (ή οποιασδήποτε άλλης) ασθένειας στον οργανισμό σου, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και να το συζητήσεις.
  • Μάθε το σώμα σου, άκουσε αυτό και τις ανάγκες του
  • Μάθε να ελέγχεις την νευρικότητά σου
  • Πάρε τον γιατρό σου

Αδιαμφισβήτητα, αυτό έχει επίπτωση στη ζωή της κάθε γυναίκες αλλά και στην ψυχολογία της. Δεν νιώθει άνετα με το σώμα της, καθώς δημιουργείται μία δυσαρμονία.

Αρχίζει να της δημιουργεί αίσθημα κατωτερότητας, δεν έχει αυτοεκτίμηση, δεν έχει σεξουαλικό ενδιαφέρον γιατί φοβάται την απόρριψη, συχνά εμφανίζει κατάθλιψη με όλες τις συνέπειες που αυτή επιφέρει τόσο στην επαγγελματική πορεία όσο και στις προσωπικές σχέσεις.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού που δεν είναι μόνο να σώσει τη ζωή της γυναίκας αλλά να προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα και να τονώσει την ψυχολογία της.

*Το κείμενο έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και πρέπει πάντα να υπάρχει η διάγωση και οι οδηγίες του γιατρού σας.

Εριάννα Κρόκου

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RECENT

RELATED