9 λόγοι γιατί είναι σημαντικό να έχετε την σωστή υγρασία στο σπίτι σας


4 Νοέ 2017

Μπορεί να ζείτε σε ένα εξαιρετικά υγρό μέρος, όπως για παράδειγμα κάπου παραθαλάσσια, που μπορεί να σας κάνει κάποιες φορές να νιώθετε μια πνιγηρή ατμόσφαιρα. Μπορεί όμως και να ζείτε σε ένα πολύ ξηρό μέρος, χαρακτηριστικό που αφήνει την επιδερμίδα σας συχνά αφυδατωμένη. Αλλά εδώ δεν θα εστιάσουμε στο πού ακριβώς μένετε, αλλά στο πόσο σημαντικό είναι να ισορροπείτε τα επίπεδα υγρασίας του δικού σας χώρου. Θα συμπεράνετε ότι αν ο αέρας του σπιτιού σας είναι ξηρός, τότε θα χρειαστεί να ψάξετε για κάποιο υγραντήρα, ενώ αν ζείτε κάπου με υγρασία, θα χρειαστεί να ψάξετε κάποιον καλό αφυγραντήρα.

Όταν ο αέρας είναι πολύ υγρός

Αν ζείτε σε μια περιοχή που έχει αρκετή ζέστη και υγρασία, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε αλλεργίες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει εξαιτίας της γύρης, της μούχλας και των ακάρεων που κυκλοφορούν στον αέρα. Όταν προσθέσετε όμως έναν αφυγραντήρα στο χώρο σας, θα έχετε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

Καθαρότερο αέρα

Μπορεί αυτές οι συσκευές να μην καθαρίζουν τον αέρα, αλλά εξαφανίζουν την πλεονάζουσα υγρασία από το χώρο σας. Όταν αυτό συμβαίνει, τα επίπεδα του μολυσμένου αέρα μειώνονται δραματικά. Αυτό βοηθά άμεσα σε περιπτώσεις αλλεργιών.

Αποχαιρετήστε τα ακάρεα

Αυτά τα μικρά έντομα ζούνε μέσα στα περισσότερα έπιπλά μας. Για την ακρίβεια, τίποτα μέσα στο σπίτι σας που να καλύπτεται από ύφασμα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περιέχει και ακάρεα. Κάποια παραδείγματα είναι τα στρώματα, τα χαλιά, οι καναπέδες και τα ριχτάρια. Η τροφή τους προέρχεται κυρίως από τα νεκρά δερματικά κύτταρά σας. Ένα άλλο ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτοί οι μικροί συγκάτοικοί μας φαίνεται να αναπτύσσονται ραγδαίως, όταν ο αέρας είναι υγρός, σε αντίθεση με όταν είναι ξηρός. Τα ακάρεα είναι άλλη μια αιτία των αλλεργιών μας. Ένας αφυγραντήρας όμως θα μειώσει κατά πολύ τον πληθυσμό τους στο σπίτι σας.

Τα έπιπλα θα σας ευγνωμονούν επίσης

Τα ξύλινα έπιπλα μπορεί να επιβαρυνθούν, όταν υπάρχει πολλή υγρασία στο δωμάτιο και μπορεί ακόμα και να επηρεάσει το ξύλινο πάτωμα σε όλο το σπίτι. Η αφύγρανση θα παρατείνει επίσης την αντοχή των σεντονιών και των μαξιλαριών σας.

Μείωση της μούχλας

Η υγρασία θρέφει τη μούχλα. Όταν τα έπιπλα σε ένα σπίτι είναι συνεχώς νωπά, θα αναπτυχθεί μούχλα αργά ή γρήγορα στο εσωτερικό των στρωμάτων και των μαξιλαριών. Όταν μειώσετε την υγρασία στο σπίτι σας, θα μειώσετε και την πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας.

Όταν ο αέρας είναι πολύ ξηρός

Μπορεί να ζείτε όμως και κάπου με αρκετά ξηρό αέρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι το σπασμένο δέρμα και η ξηροδερμία στο πρόσωπό μας. Όταν αυτό παρατηρήσουμε ότι αρχίζει να συμβαίνει, ο υγραντήρας είναι ιδανικός για να μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε την υγρασία. Να τι συμβαίνει, όταν προσθέτουμε το απαραίτητο επίπεδο υγρασίας σε ένα σπίτι με ξηρό αέρα:

Καταπολεμάμε τις εποχιακές γρίπες και τα κρυολογήματα

Ο χειμώνας είναι η εποχή εκείνη που τείνουμε να αρρωσταίνουμε με γρίπη. Όταν ο χώρος μας είναι υγρός, τα μικρά τριχίδια στη μύτη μας είναι πιο ενεργά στο να εμποδίζουν τους παθογόνους οργανισμούς από το να εισέλθουν στον οργανισμό μας. Επιπλέον, η υγρασία στον αέρα λιπαίνει τη μύτη σας, κάτι που μπορεί να μειώσει τη πιθανότητα να ματώσει. Κι αν τελικά πιάσετε κάποιο κρυολόγημα, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ανοιχτή τη ρινική οδό, όπως επίσης το λαιμό και τους βρογχικούς σωλήνες. Όταν ο αέρας είναι επαρκώς υγρός, ο ύπνος και η αναπνοή δεν φαίνονται τόσο δύσκολα.

Οφέλη για το λαιμό σας

Η φωνή σας επιβαρύνεται σε ένα πολύ ξηρό περιβάλλον, επειδή οι φωνητικές σας χορδές χρειάζονται σωστή λίπανση. Όταν δημιουργούμε τις δονήσεις που φτιάχνουν τη φωνή μας, δεν είναι και τόσο δύσκολη διαδικασία. Αλλά αν τραγουδάτε ή μιλάτε δημόσια, υπάρχει κίνδυνος επιβάρυνσης και δυσκολίας. Αν όμως προσθέσετε λίγη υγρασία στο χώρο σας, θα λύσετε αυτό το πρόβλημα.

Ενυδατωμένη επιδερμίδα

Το δέρμα μας έχει πολλές στοιβάδες και μας είναι σημαντικό να τις κρατάμε υγιείς. Γι’ αυτό ένα σπίτι με σωστή υγρασία, μας βοηθά να διατηρήσουμε το δέρμα μας σωστά ενυδατωμένο, χωρίς να χρειάζεται να προσθέτουμε συνεχώς ξένες ουσίες, όπως κρέμες και αλοιφές.
Θα νιώθετε πιο ζεστά

Όταν υπάρχει αρκετή υγρασία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, νιώθουμε σαν να είναι ζεστότερο. Αν ζείτε σε ένα ζεστό κλίμα, ένας αφυγραντήρας μπορεί να δροσίσει αρκετά το χώρο σας. Αν πάλι ζείτε σε μια κρύα περιοχή, ένας υγραντήρας μπορεί να ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία στο δωμάτιο, βοηθώντας στη θέρμανσή του.

Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σας, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να χειριστείτε όπως εσείς θέλετε το επίπεδο υγρασίας του σπιτιού σας για καλύτερη υγεία και αίσθηση ευεξίας.

via enallaktikidrasi

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue