Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F12%2Fospriada

“Νικολοβάρβαρα & πανσπερμία” – Τροφή και διατροφή μέσα στον χειμώνα!

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση είναι η περίοδος ανάμεσα στην Αγία Βαρβάρα, τον Άγιο Σάββα και τον Άγιο Νικόλαο (4-6/12), επίσημα ξεκινάει ο χειμώνας. Αυτή η εποχή ονομάζεται “Νικολοβάρβαρα” όπου είναι και η εποχή του σπέρματος, γι’αυτό και ο άνθρωπος καλό είναι να τρέφεται με όσπρια, ιδιαίτερα το χειμώνα. Αυτό σημαίνει στροφή προς τα μέσα για την “ανάπτυξη” (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε τα θρεπτικότατα συχνά όσπρια μέσα στην εβδομάδα σας.

Για άρωμα στο φαγητό μπορείτε να προσθέσετε φλούδα από εσπεριδοειδή. Για να αποφύγετε τα φουσκώματα μπορείτε να τα συνδυάσετε με ρύζι. Αξίζει να δοκιμάσετε την “οσπριάδα” η οποία είναι ο βασιλιάς των γευμάτων καθώς μαγειρεύοντας ποικιλία οσπρίων αυξάνεται την θρεπτική τους αξία!
Συνταγή Οσπριάδα
Υλικά:

*ποικιλία οσπρίων (σίγουρα 3 είδη οσπρίων π.χ.φάβα- ρεβίθια- μαυρομάτικα φασόλια- γίγαντες κ.α.) – κρεμμύδι ξερό (1-2τμχ.) – πράσο (1τμχ. -προαιρετικά) – καρότα (3-4τμχ.) – πελτέ (1κουτ. σούπας) – ελαιόλαδο (1/3φλτιζ.) – σέλινο- μαϊντανό – αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα όσπρια και τα μουλιάζετε σε ζεστό νερό από το προηγούμενο βράδυ.
Την επόμενη μέρα τα σουρώνετε και κάνετε την προετοιμασία με τα φρέσκα λαχανικά ( κρεμμύδι- μαϊντανό- καρώτο- πράσο κ.α.)
Σε πλατιά κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, βάζετε το κρεμμύδι και το πράσο να σωταριστούν ελαφρά. Σταδιακά προσθέτετε το καρώτο, το σέλινο και στο τέλος τον πελτέ.
Ρίχνετε τα όσπρια και ανακατεύετε ελαφρά ώστε να δέσουν με τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζετε αλάτι- πιπέρι και ζεστό νερό.
Στα 30 λεπτά μαγειρέματος βάζετε το σέλινο και το μαϊντανό .
Συνεχίζετε το βράσιμο έως ότου είναι έτοιμα (μαλακά) τα όσπρια .
Καλή απόλαυση !

Άρτεμις Δρυγιαννάκη, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

“Ιδανική Διατροφή” σημαίνει εξατομίκευση των αναγκών του κάθε οργανισμού και προσαρμογή στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Φροντίζοντας η διατροφή να είναι υγιεινή και ταυτόχρονα απολαυστική, ο οργανισμός αποδίδει στο μέγιστό του χωρίς στερήσεις, περιορισμούς και καταπίεση. Νους, ψυχή & σώμα σε ισορροπία. Αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

RELATED