Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F07%2Flikewomangr kanela diatrofi

Κανέλα: 7«μαγικές» ιδιότητες για υγεία και απώλεια βάρους

Η κανέλα έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά για τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές της ιδιότητες.

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της κανέλας οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού. Οι βασικές δραστικές ουσίες αυτών των ελαίων είναι η κινναμαλδεΰδη, η κινναμωμική αλκοόλη και αρωματικές ουσίες.
Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική ως καρύκευμα και αρωματικό υλικό, σε συνταγές ζαχαροπλαστικής αλλά ταυτόχρονα και σε αρκετά αλκοολούχα ποτά (λικέρ κανέλας).
Το «γλυκό» μπαχαρικό,  έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, άρα δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να περιορίσει την κατανάλωση και ποσότητα ζάχαρης λόγω της γλυκύτητας της. Ακόμα, βάση ερευνών φαίνεται πως η κατανάλωση κανέλας τόσο σε αλμυρό όσο και σε γλυκό μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα κορεσμού.
Αξιοσημείωτο είναι, πως πέρα από τις αντιοξειδωτικές ουσίες και την γλυκιά γέυση της, έχει και ευεργετικές ιδιότητες που θεραπεύουν από ασθένειες.

1. Καρδιακή υγεία

Η κατανάλωση μπαχαρικών και κυρίως της κανέλας βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό σε ποσοστό 30%, ενώ παράλληλα αυξάνεται  η πρόσληψη αντιοξειδωτικών σε ποσοστό 13%. Ακόμα, η χρήση κανέλας μειώνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες, βοηθά στη σωστή λειτουργία της αναπνοή, δυναμώνει τους παλμούς της καρδιάς και προλαμβάνει από καρδιακή προσβολή.

2. Προστασία έναντι του διαβήτη

Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, η κανέλα βελτιώνει  την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βοηθά  στην πρόληψη της καταστροφής των ιστών και των φλεγμονών που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

3. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία 

Σύμφωνα με έρευνες πανεπιστημίων, η κατανάλωση της κανέλας βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ η ίδια η μυρωδιά της κανέλας ενισχυέι τη γνωστική επεξεργασια. Σημαντική η κατανάλωση της κανέλας και στο οπτικοκινητικό μέρος του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την παρεμπόδηση πρηξίματος, οιδήματος των κυττάρων από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό. Επιπλέον, οι έρευνες διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό της κανέλας (CEppt) μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

4. Ανοσοποιητικό σύστημα 

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, η κιναμμωμαλδεΰδη της κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από βακτήρια και μύκητες.

5. Απώλεια βάρους

Η τακτική κατανάλωση κανέλας μειώνει το σωματικό βάρος, διότι δεν επιτρέπει στο λίπος να συσσωρευτεί στο σώμα.

6. Πεπτικό σύστημα

Η σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι ,καθαρίζει τα έλκη του στόμαχου από τη ρίζα, απαλλάσει το στομάχι απο αέρια, ανακουφίζει και βοηθά σε δυσπεψίες.

7. Κατά της ακμής και παθήσεων το δέρματος 

Βάση ερευνών φαίνεται πως η συστηματική κατανάλωση κανέλας θεραπεύει εκζέματα, λειχίνες σε όλους τους τύπους των λοιμώξεων του δέρματος αλλά και να μείωνει το πρόβλημα της ακμής.
Τέλος, η κανέλα βοηθά να αντιμετωπιστούν οι μυϊκοί σπασμοί, η τάση προς έμετο, η διάρροια, το κρυολόγημα, ο βήχας, η άσχημη αναπνοή, ο πονόδοντος, η κούραση και τα προβλήματα στύσης.
Θα πρέπει να προτιμούμε την κανέλα Κεϋλάνης αντί για την Κάσσια, καθώς η πρώτη περιέχει σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες κουμαρίνης, ουσία που μπορεί να αποδειχθεί τοξική για το συκώτι σε μεγάλες δόσεις. 

SHARE

RELATED