Skip to main content
images easyblog articles 10954 psixologia 105b013e

Όσο πιο πολύ σου λείπει

Η επιθυμία που αισθανόμαστε για κάποιον συχνά είναι ένα παραισθησιογόνο. Το λέω αυτό γιατί, μέσα μας δημιουργεί την συναισθηματική ψευδαίσθηση ότι όσο πιο πολύ θέλουμε κάποιον, τόσο μεγαλύτερη και η αξία του. Καθόλου τυχαίο που ήταν στον Όλυμπο οι θεοί, ξέραν καλά για την απόσταση που χρειάζεται κανείς για να μυθοποιήσει τον άλλον, για να του δώσει διαστάσεις παντοδυναμίας και να τον υψώσει πάνω από το πραγματικό..

Στην πραγματικότητα, η αληθινή αναλογία, σχεδόν πετά έξω τον παράγοντα της εκτίμησης και μας δίνει την επιθυμία συναρτήσει της έλλειψης του άλλου και των αναγκών μας. Η επιθυμία μας για κάποιον μας λέει περισσότερα για την απουσία του, παρά για την αξία του. Όσο πιο πολύ λείπει, τόσο περισσότερο τον ανακατασκευάζω μέσα μου, φτιάχνω εικόνες, σκηνές, ολόκληρα σενάρια κι επομένως περιστρέφομαι γύρω από αυτόν. Όσο πιο πολύ λείπει, τόσο πιο πολύ του δίνω δικό μου υλικό για να ντύσω τις αβεβαιότητες μου, κι επομένως, τον κάνω κάτι πολύ ιδιωτικό, του δίνω στέγη στον εσωτερικό μου κόσμο. Η αξία του άλλου είναι δικό μου κατασκεύασμα, αναπαριστά το γράφημα που περιγράφει τον νόμο της σπανιότητας. Δεν αποζητώ τον αέρα που υπάρχει άφθονος, αλλά τον χρυσό που σπανίζει…

Όπως είπα πιο πάνω, βρίσκω ότι η επιθυμία μας για κάποιον λέει περισσότερα για αυτά που χρειαζόμαστε εμείς, παρά για αυτά που μπορεί να μας δώσει ο άλλος. Μέσα από το εκμαγείο των αναγκών μου, γίνεται η μυθοπλασία αυτή του άλλου. Τόσο, που μοιάζει αφελές όταν βλέπω σε άλλους να μην υπολογίζουν δυο πραγματικότητες, παρά μόνο μια, τη δική τους. Να μην αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν δυο παιδάκια μέσα στα ενήλικα σώματα με διαφορετικά αιτήματα το κάθε ένα, παρά να αλλοιώνουν τη σκηνή και να βλέπουν ένα παιδάκι κι ένα γονιό…. Όμως έτσι είναι. Οι άνθρωποι βολευόμαστε να φτιάχνουμε στο ψυχικό εργαστήρι μας γονείς, ρομαντικούς θεούς, ήρωες, συντρόφους που θα έρθουν να μας προστατεύσουν ή να μας μεγαλώσουν και πάλι από την αρχή.

Άκουσε την επιθυμία σου…. Μην την αφήνεις να στην κλέψει κανείς…. Έχει να σου πει για το τι χρειάζεσαι, για το πόσο διαθέσιμους συντρόφους διαλέγεις. Λίγα έχει να σου πει για τον άλλον και πολλά για σένα. 

Εάν θέλετε να διαβάζετε αυτά που γράφω ακολουθήστε με στα social facebook | twitter | instagram | web

RELATED