Skip to main content
398322190 1108701376766995 3300426692576365039 n e1699437953371 1a4872c9

Αγγελική Μητροπούλου: Η τέχνη προσφέρει ευκαιρίες για γνώση και ικανοποίηση

Συνέντυξεη της Αγγελικής Μητροπούλου στο likewoman.gr

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το θέατρο;

Νομίζω πως είναι κάτι που το ήθελα από πολύ μικρή. Και που αν δεν το έκανα, δεν θα είχα ανακαλύψει τη δική μου διαδρομή χαράς και ουσίας. Επειδή είμαι ένας κλειστός και ντροπαλός άνθρωπος αναζητούσα διαρκώς έναν τρόπο να ανακαλύψω και να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου και επειδή είμαι και αρκετά μοναχική έψαχνα τρόπους να συνδεθώ με άλλους ανθρώπους. Αυτή η αναζήτηση με οδήγησε αρχικά στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Ζωγράφου κι έπειτα στη Σχολή, όπου υπήρξα ιδιαίτερα τυχερή, καθώς συνάντησα πολύ σημαντικούς δασκάλους. Από την πρώτη μου επαφή με το θέατρο μαγεύτηκα. Αυτή η τέχνη προσφέρει ευκαιρίες για γνώση και ικανοποίηση, καθώς σε φέρνει σε επαφή με τη μαγεία του παιχνιδιού και την έκφραση των συναισθημάτων σου. Μαθαίνεις να συνδέεσαι με τους συμπαίχτες σου, να ακούς, να επικοινωνείς, να παρατηρείς, να φαντάζεσαι. Και το πιο σημαντικό….. να πέφτεις και να σηκώνεσαι! Να παραπατάς και να ισορροπείς!

Σου έτυχε ποτέ κάτι συγκλονιστικό στη ζωή σου που σου την άλλαξε;

Νομίζω πως κάθε μέρα, κάθε στιγμή που ζούμε είναι σημείο αναφοράς, εξέλιξης και αλλαγής. Μία από τις σοβαρές αποφάσεις, που σίγουρα άλλαξε τη ζωή μου και την αλλάζει κάθε μέρα ήταν αυτή της ενασχόλησης μου με το θέατρο. Το θέατρο για μένα είναι ένας τόπος προσωπικής ανάπτυξης.

Είναι η τελευταία μέρα σου πάνω στη γη. Ποιον θα ήθελες να συναντήσεις;

Νομίζω πως δεν μπορώ να διαλέξω. Θα ήθελα να συναντήσω όλους τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Θα κάναμε ένα ξέφρενο αποχαιρετιστήριο party!

Πως διαχειρίστηκες την πανδημία και τι σου έμαθε;

Ήταν σίγουρα μία πρωτόγνωρη συνθήκη και δύσκολη, τις αρνητικές επιπτώσεις της οποίας βιώνουμε έως σήμερα σε πολλούς τομείς. Αν μου έμαθε κάτι είναι η αξία της υγείας και της ανθρώπινης επαφής.

Ποια γεύση, σου έχει λείψει από τα παιδικά σου χρόνια;  

Τα μπιφτέκια της γιαγιάς μου!! Ήταν υπέροχα, χωρίς αμφιβολία! Εκείνο το φαγητό είναι σήμερα συνδεδεμένο με όλη την ανεμελιά και την αθωότητα εκείνης της εποχής‧ με τα παιχνίδια που παίζαμε, τις ιστορίες που έλεγε, τη ζεστασιά του «μαζί», την ικανοποίηση να σε αγαπάνε και να σε θαυμάζουν απλά επειδή είσαι εσύ, ένα κομμάτι μιας οικογένειας.

Τι σε έκανε να επιλέξετε και να συμμετέχετε σε αυτή την παράσταση;

Αρχικά, η εμπιστοσύνη μου στον Στέφανο. Από την πρώτη μας επαφή κατάλαβα ότι έχουμε έναν κοινό καλλιτεχνικό κώδικα, ότι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται και προσεγγίζει τα πράγματα με αφορά.

Έπειτα το ίδιο το κείμενο. Ο Γκυ ντε Μωπασσάν, Γάλλος συγγραφέας της νατουραλιστικής σχολής, θεωρείται ο μεγαλύτερος διηγηματογράφος της Γαλλίας και επηρέασε με το έργο του όλους τους μεταγενέστερους. Τα τρία μονόπρακτα που παρουσιάζουμε αναδεικνύουν την τραγικότητα και συγχρόνως τη γελοία πλευρά της ζωής, το αέναο παιχνίδι ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι», και θέτουν ουσιαστικά ερωτήματα σε σχέση με την αλήθεια και την υποκρισία σε ό, τι αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις. Πόσο αληθινοί είμαστε, πόσο αληθινά μιλάμε, πόσο κρυβόμαστε πίσω από τα προσωπεία μας, πόσο εγκλωβισμένοι είμαστε στις εκάστοτε συμβάσεις…;

Τέλος, οι συμπαίχτες μου. Είναι από τα πρώτα μου ταξίδια σε αυτόν τον χώρο και είμαι πολύ τυχερή, γιατί γίνεται με ανθρώπους που σε μεγάλο βαθμό συμπλέουμε, επικοινωνούμε και μοιραζόμαστε με σεβασμό την κοινή μας αυτήν πορεία.

370270265 351004720743944 3053474296736946603 n e1699437967625

Τι πρέπει να περιλαμβάνει κατά τη γνώμη σας, μια καλή παράσταση;

Νομίζω πως σημαντικό ρόλο παίζει το ίδιο το κείμενο‧ Χρειάζεται να είναι καλογραμμένο και ενδιαφέρον, για να μπορεί να εμπνεύσει τους συντελεστές της παράστασης και να τους βοηθήσει να ταξιδέψουν το κοινό. Έπειτα, βασική προϋπόθεση αποτελεί ένας ικανός σκηνοθέτης, που με το όραμα και την αισθητική του, θα κάνει το έργο να «μιλήσει» στην εποχή μας και να αφορά τον σύγχρονο θεατή. Σπουδαίο ρόλο για τη δημιουργία μιας καλής παράστασης παίζουν αναμφίβολα και οι ηθοποιοί, οι οποίοι μελετώντας σε βάθος τους χαρακτήρες, τους στόχους και τα εμπόδια τους, θα τους αποδώσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυθεντικότητα. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία θεωρώ την αφοσίωση, την καλή προετοιμασία, την σκληρή δουλειά και την αρμονική συνεργασία μεταξύ των μελών της θεατρικής ομάδας.

Πως φαντάζεσαι το μέλλον της δουλειάς σου μέσα από την κρίση που βιώνουμε;  

Αβέβαιο, όπως και των περισσότερων επαγγελμάτων στις μέρες μας. Χρειάζεται υπομονή, πίστη και αγώνας για το καλύτερο που θα ’ρθει.

Η τηλεόραση βοηθάει στην προβολή του ηθοποιού ή τον φθείρει ;  

Η τηλεόραση σίγουρα μπορεί να βοηθήσει έναν ηθοποιό, δίνοντάς του ευκαιρίες να φανεί σε ένα ευρύ κοινό. Μπορεί ωστόσο και να φθείρει τη φήμη του, αν δεν κάνει σωστές επιλογές. Αν ένας ηθοποιός συμμετέχει σε καλές τηλεοπτικές παραγωγές και αποδίδει καλά τους ρόλους του μπορεί να αυξήσει τη δημοτικότητά του. Από την άλλη πλευρά η υπερβολική έκθεση στα Μ.Μ.Ε. και η απώλεια της ιδιωτικότητας  μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή του. Όλα είναι θέμα σωστής χρήσης και ισορροπίας.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο λόγος που ο Έλληνας δεν έχει στις πρώτες επιλογές εξόδου του το θέατρο;  

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί στην εποχή μας το θέατρο να μην αποτελεί πάντα πρώτη επιλογή: Οι έντονοι ρυθμοί ζωής, οι αυξημένες υποχρεώσεις, οι οικονομικοί περιορισμοί, η γεωγραφική τοποθεσία, η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι νομίζω και κάτι άλλο… ζούμε σε μία εποχή που την χαρακτηρίζει η απομάκρυνση από το ουσιώδες‧ η στροφή στην επιφάνεια, στην ευκολία, στο εύπεπτο, σε ό, τι δεν απαιτεί ιδιαίτερη πνευματική συμμετοχή.

Ευτυχώς, ωστόσο, «κόντρα στον καιρό» υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι συνεχίζουν να εκτιμούν το θέατρο και να το επιλέγουν.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ατάκα; 

Η ατάκα του Tom Hanks στην αρχική σκηνή της ταινίας Forest Gump: «Life was like a box of chocolates; you never know what you’ re gonna get».

Σε τι φάση σε βρίσκουμε…αυτή τη φορά; Καλλιτεχνικά και προσωπικά;

Σε πολύ καλή φάση και στα δύο επίπεδα! Αισθάνομαι τυχερή!

Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;

Εμπνέομαι από τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους‧ από τη φύση‧ από καλλιτεχνικές δημιουργίες – μία μουσική που θα ακούσω, ένα ποίημα ή ένα βιβλίο που θα διαβάσω, έναν πίνακα ζωγραφικής που θα δω. Κάθε ερέθισμα, το οποίο μου προκαλεί έντονη συναισθηματική αντίδραση, μπορεί να λειτουργήσει για μένα ως πηγή έμπνευσης.

Πού μπορεί να σε βρει κανείς διαδικτυακά;

Στο facebook Αγγελικής Μητροπούλου

Την Αγγελική Μητροπούλου καλλιτεχνικα τη συνανταμε στο θέατρο 104 και στην παράσταση ΜΩΠΑΣΣΑΝ καθε Παρασκευή 21:15 & Σάββατο 18:30   www.more.com

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED