Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fimages easyblog images 928 89f2cc90198a059a346865727aeb80c4 XL

Άκης Πετρετζίκης: Τσουρέκι με κομμάτια σοκολάτας

Τι άλλο θα μπουράσετε να ζητήσετε αυτές τις μέρες? Μα φυσικά ένα τσουρέκι με σοκολάτα φτιαγμένο απο τα χεράκια του Άκη Πετρετζίκη
 
Συστατικά
 
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
150 γρ. μέλι
150 γρ. νερό
1,5 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
100+50 γρ. βούτυρο
2 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού
15 γρ. μαγιά
10 γρ. μαχλέπι
2 βανίλιες
1,5 γρ. μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια 0,5 Χ 0,5 εκ. 
 
Μέθοδος Εκτέλεσης
 
 
Βάζουμε στο μίξερ νερό και μαγιά με 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).
Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί.
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τις βανίλιες και τη μαστίχα) σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί.
Στη συνέχεια βγάζουμε το τηγανάκι από τη από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά  μέσα στο χλιαρό μείγμα και το ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια του σύρματος ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και μετά το αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα.
Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ.
Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ, τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 – 2 ώρες.
Τέλος, πλάθουμε 2 τσουρέκια, τα στολίζουμε μισομπήγοντας τα κομμάτια της σοκολάτας μέσα τους, τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 30 λεπτά έως 1 ώρα και τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά.
 
Tip
Πολύ πολύ καλο χτύπημα στο μίξερ για να “κορδάρει” το τσουρέκι…! 
 

Photo credit: G. Drakopoulos – Food Styling: T. Webb

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED