Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2018%2F01%2Fimages easyblog images 927 954882f62243d5d5e14df60ee84c324b XL

Ακράτεια ούρων – Συχνότερες αιτίες και άμεση αντιμετώπιση

author likewoman

20 Ιαν 2018

Η ακράτεια ούρων σύμφωνα με έρευνες απασχολεί ένα 20% των γυναικών στην χώρα μας, φέρνοντας αμηχανία και ταλαιπωρία στην αντιμετώπισή της. Η ακράτεια ούρων αποτελεί σύμπτωμα και όχι ασθένεια και γι’ αυτό δεν μπορεί να απειλήσει την συνολική υγεία της γυναίκας, παρά μόνο να προσφέρει προβλήματα στην καθημερινότητα και τη σεξουαλική ζωή, γεγονός που διαταράσσει την ψυχική υγεία.

Είδη ακράτειας

Η ακράτεια λαμβάνει διάφορες μορφές, από τις οποίες εξαρτάται τόσο η αντιμετώπισή της όσο και η σοβαρότητα της. Οι μορφές με τις οποίες την συναντάμε, είναι:

  1. Από προσπάθεια: Αυτή είναι και η πιο συχνή μορφή, όπου κάνει την εμφάνισή της με τον βήχα, το φτάρνισμα ή με την δυναμική άσκηση.
  2. Επιτακτική: Ονομάζεται η ακράτεια, η οποία εκδηλώνεται με την ξαφνική ανάγκη για ούρηση.
  3. Μεικτού τύπου: Συμβαίνει όταν συνυπάρχει η ακράτεια από προσπάθεια και η επιτακτική.
  4. Από υπερπλήρωση: Η ουροδόχος κύστη δέχεται περισσότερα ούρα από αυτά που συγκρατεί. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, είτε γιατί δεν μπορεί να κάνει την απαραίτητη σύσπαση, είτε γιατί παρουσιάζεται απόφραξη.

Αιτίες

Πολλές είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν στην γυναικεία ακράτεια ούρων. Μερικές από τις πιο συχνές και σημαντικές που σε ένα μεγάλο ποσοστό απειλούν το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας, είναι:

  • Οι πολλές γέννες, οι οποίες προκαλούν κάκωση σε ιστούς της πυέλου ειδικά όταν η γυναίκα είναι πάνω από 35 χρόνων
  • Η εμμηνόπαυση που συνοδεύεται από την έλλειψη οιστρογόνων, οδηγεί σε πρόβλημα σχετικά με τον μηχανισμό συγκράτησης
  • Επεμβάσεις στην κοιλιά, οι οποίες προκαλούν να καταστροφή των νεύρων της περιοχής
  • Δυσκοιλιότητα που αυξάνει την πίεση στην κοιλιά
  • Νευρολογικές παθήσεις

Αντιμετώπιση ακράτειας με επεμβατικές και μη επεμβατικές τεχνικές

Μη επεμβατικές τεχνικές

Μία από τις απλές τεχνικές που μπορείτε να ξεκινήσετε είναι ο προγραμματισμός της ούρησης κάθε κάμποσες ώρες (συνήθως είναι δύο), ακόμα και σε περίπτωση που δεν νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε.

Η εκγύμναση του πυελικού εδάφους με ασκήσεις kegel αποτελεί ακόμα μία από τις τεχνικές που μπορούν να εξασκήσουν τους μύες της περιοχής. Τέλος, η φαρμακευτική αγωγή με ορμονοθεραπεία είναι επίσης πολύ σημαντική.

Επεμβατικές θεραπείες

Η χειρουργική επέμβαση θεωρείται αναγκαία όταν ο σφικτήρας της βαλβίδας στην κύστη έχει διαταραχθεί. Οι επεμβατικές μέθοδοι που μπορούν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα είναι η τοποθέτηση κολπικής ταινίας με άμεση αποκατάσταση, ο ηλεκτροερεθισμός, οι περιουρηθρικές εγχύσεις και ο τεχνητός σφιγκτήρας.

Περισσότερα για γυναικολογικά θέματα επισκεφθείτε την https://lvriathens.com/.

RECENT

RELATED