Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2021%2F08%2Fmouseio andros 1 scaled

Άνδρος: Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης & Λαογραφίας

author likewoman

5 Αυγ 2021

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης & Λαογραφίας ιδρύθηκε το 1999 από τους ΜΑΡΙΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ & ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΝΤΖΑΒΕΛΑΚΗ στο πλαίσιο της ιδέας  Τουρισμός Πολιτισμός

Την επιστημονική τεκμηρίωση και έρευνα του μουσείου έκανε η καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΡΕ.

Το μουσείο στεγάζεται στο παλαιό οικογενειακό παγοποιείο Μαντζαβελάκη, το οίκημα του οποίου χρονολογείται από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Σκοπός του μουσείου είναι να προβάλλεται η Ιστορία και ο Πολιτισμός του νησιού και των ανθρώπων της Άνδρου.

Για αυτό τον σκοπό κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται μία έκθεση που προβάλλει την Τέχνη του νησιού. Παράλληλα έχουν θεσπίστει 2 γιορτές για την προώθηση της Τοπικής Γαστρονομίας. Η Γιορτή Λεμονιού το Πάσχα και Οι Δρόμοι του Τυριού, Κρασιού & Ζυμωτού Ψωμιού του Αγίου Πνεύματος. Με αυτόν τον τρόπο προωθούνται τα τοπικά προϊόντα από τους ντόπιους κατοίκους και διατηρείται η παράδοση.

Η έκθεση INNERSCAPES της Αναστασία Γρυλλάκη, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2019 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό, φιλοξενείται από τις 7 έως τις 31 Αυγούστου στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης Άνδρου. Στην ενότητα Innerscapes, η εικαστικός και σκηνογράφος Αναστασία Γρυλλάκη αφήνει πίσω της τη θεατρική σκηνή για να δημιουργήσει ένα δισδιάστατο περιβάλλον προσωπικής αφήγησης που γενναιόδωρα προσφέρεται στον παρατηρητή ως χώρος προβολής υποκειμενικών συμβολισμών και ενοράσεων. Aκαθόριστα αλλά οικεία φυσικά τοπία, απαλά ονειρικά χρώματα με ασυνήθιστη ένταση κι ένα αίσθημα γαλήνης εν μέσω μιας υπαρξιακής αναταραχής, χαρακτηρίζουν τα ενδο-τοπία όπου η εικαστικός δίνει υλική υπόσταση σε εσωτερικές εικόνες, συγκινήσεις και προπάντων αποκαλύψεις. Επηρεασμένη από την επέτειο των 200 χρόνων από τον ελληνικό αγώνα της ανεξαρτησίας, η καλλιτέχνις προσθέτει στη σειρά ενδο-τοπίων 7 νέα έργα που συνδιαλλέγονται με τέσσερα στάδια του αγώνα: ιδέα, μάχη, νίκη, ελευθερία. Αφουγκραζόμενη τις ψυχικές διεργασίες και αμφιταλαντεύσεις που βιώνει το ηρωικό υποκείμενο για να φτάσει στην υπέρβαση του φόβου και να ωθηθεί στην υπέρτατη θυσία, η εικαστικός αποτίει έναν ειλικρινή φόρο τιμής στους απανταχού αγωνιζόμενους για εσωτερική και εξωτερική ελευθερία.

Γιαλένα Κλειδαρά

Επιμελήτρια έκθεσης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Λίγα λόγια για την Αναστασία Γρυλλάκη

Η Αναστασία Γρυλλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole Nationale Superieure de Beaux Arts με καθηγητή τον Vladimir Velicovic με εξειδίκευση στο σχέδιο. Η πρώτη της ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου στο Ψυχικό. Ακολούθησαν ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Ζυγός στην Αθήνα και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξάνθου στην Ήπειρο. Επίσης μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις: όπως στη Πινακοθήκη Πιερίδη, γκαλερί Δίμιτο-Κρήτη, Jim Thomson Group – Αθήνα, Gallery K London. Παράλληλα και μέχρι σήμερα συνεχίζει να εξελίσσει το concept «art2where» δουλεύοντας με ανακυκλώσιμα χρηστικά αντικείμενα και ρούχα. Το 2004 σαν Head Designer σχεδίασε και δημιούργησε τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ της «Κλεψύδρας» για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 2004 μέχρι και το 2012 δούλεψε σαν σκηνογράφος και ενδυματολόγος για μια σειρά θεατρικών και χοροθεατρικών παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στο Altera Pars Theatre, για το Φεστιβάλ Αθηνών πάντα σε συνεργασία με γνωστούς σκηνοθέτες και χορογράφους όπως τη Φρόσω Λύτρα, τη Μαριάννα Κάλμπαρη, τον Άγγελο Μέντη, τον Φώτη Νικολάου. Επίσης έχει δουλέψει σαν καλλιτεχνική επιμελήτρια για την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (Art Show of 20 Young Artists) και το Μουσείο Γουλανδρή (Gemine Muse). Έργα της βρίσκονται στο ξενοδοχείο Sofitel του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Άνδρο.

RECENT

RELATED