Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και κιρσοί στα κάτω άκρα – Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Ο αγγειολόγος – αγγειοχειρουργός είναι η ειδικότητα εκείνη που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με φλεβικά, αρτηριακά ή αγγειακά προβλήματα.

Δύο παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα από τον ιατρό και στην εποχή μας είναι αρκετά συχνά, είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και οι κιρσοί των κάτω άκρων, οι οποίοι σχετίζονται με την φλεβίτιδα που απασχολεί ένα τεράστιο ποσοστό ανθρώπων παγκοσμίως.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής δίνει την εικόνα ενός ελαστικού κυλινδρικού σωλήνα, ο οποίος αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε συγκεκριμένες συνθήκες και λεπταίνει. Αυτό αυτόματα δημιουργεί έναν μικρό σάκο, ο οποίος μπορεί να σπάσει.

Δυστυχώς τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής δεν προκαλούν κάποια ιδιαίτερη συμπτωματολογία, εκτός κι αν έχουν αυξηθεί σε μέγεθος. Η διάγνωσή τους γίνεται τυχαία στη διάρκεια μιας εξέτασης. Συνήθως ο ασθενής κλείνει ραντεβού για υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία και τα εντοπίζει.

Αν προκληθεί ρήξη του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, ο πόνος είναι πολύ έντονος. Το ίδιο γίνεται και στην περίπτωση απόφραξής του. Ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν είναι ο έντονος πόνος στη μέση ή ο εντοπισμός μιας ύποπτης μάζας στην περιοχή του αφαλού.

Η αντιμετώπιση του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής εξαρτάται από το μέγεθός του. Αν είναι περιφερειακό και μικρό συνιστάται επανέλεγχός του σε ένα 6μηνο, αν όμως θεωρηθούν επικίνδυνα τότε πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά.

Κιρσοί κάτω άκρων

Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμένες φλέβες, οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλη αλλοίωση και αδυνατούν να στείλουν το αίμα πίσω στην καρδιά, με αποτέλεσμα να λιμνάζει στα κάτω άκρα. Έτσι, δημιουργούνται οι κιρσοί, οι οποίοι φαίνονται με γυμνό μάτι.

Προτού αποφασιστεί η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπισή τους είναι πολύ σημαντική η σωστή διάγνωση, ώστε ο αγγειοχειρουργός να καταλάβει καλύτερα το μέγεθος της φλεβικής ανεπάρκειας.

Η σκληροθεραπεία με αφρό αποτελεί μία από τις πιο πετυχημένες μεθόδους αντιμετώπισης των κιρσών. Λειτουργεί με την έγχυση ειδικής σκληρυντικής ουσίας στο εσωτερικό της φλέβας, με τη βοήθεια του αφρού. Με αυτόν τον τρόπο, η δράση είναι μεγαλύτερη. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους που φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες, από την ιατρική ιστοσελίδα.

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue