Από Τη Χαλαρότητα Των Διακοπών… Στις Απαιτήσεις Του Σχολείου

Άλλη μια καλοκαιρινή περίοδο έχει περάσει ανεπιστρεπτί και εμείς πρέπει να πούμε αντίο σε όλα όσα απολαύσαμε ! Μας φαίνεται βουνό, αλλά πρέπει να κατορθώσουμε, να εισαχθούμε στους φθινοπωρινούς αριθμούς, όπου σηματοδοτούν το τέλος της χαλάρωσης και πολύ περισσότερο της μειωμένης ύπαρξης οριοθέτησης κυρίως για τα παιδιά μας. Να λειτουργήσουμε αποδοτικά στα πλαίσια μιας πιο απαιτητικής περιόδου … Για πολλές μαμάδες η μετάβαση αυτή αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο μιας και τα παιδιά, όπως άλλωστε είναι λογικό, δεν είναι εύκολοι δέκτες αυτού! Το πολυαγαπημένο καλοκαίρι έχει τελειώσει κι εμείς είμαστε στο κατώφλι της σχολικής περιόδου, με το κουδούνι να χτυπά στις 11 του Σεπτέμβρη και οι απαιτήσεις αρχίζουν να τρέχουν …

Υπάρχουν άραγε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως γονείς για να διευκολύνουμε όλη αυτή τη μετάβαση και να την κάνουμε πιο παραμυθένια στα μάτια των παιδιών μας ..;;; Ότι ηλικία και να έχουν αυτά…

Σαφώς και υπάρχουν! Και είναι μάλιστα απόλυτα εφαρμόσημα στην απλή καθημερινή ζωή, χαρίζοντάς μας μία εύκολη προσαρμογή και αναδιοργάνωση του χρόνου μας στις νέες απαιτήσεις της σεζόν!

Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί τίποτα αν δεν ρυθμίσουμε σωστά τον οργανισμό μας, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί και να αποδίδει στη νέα απαιτητική καθημερινότητα. Η ρυθμιστική διακόπτες του οργανισμού μας δεν είναι άλλοι από την διατροφή και τον ύπνο. Θα πρέπει δηλαδή τα ωράρια του ύπνου να φροντίσουμε να είναι τέτοια, έτσι ώστε να μας επαναπροσδιορίσουν στις χειμερινές μας δραστηριότητες. Κοιμόμαστε νωρίς για Κοιμόμαστε για να μπορέσουμε να ξυπνήσουμε νωρίς και να έχουμε ενέργεια, έτσι ώστε να αποδώσουμε μέσα στη μέρα μας. Σε αυτό συντελεί και η διατροφή, όπου αποτελεί και αυτή με τη σειρά της έναν βασικό ρυθμιστικό παράγοντα του οργανισμού . Προσέχουμε δηλαδή όχι μόνο την ποιότητα της τροφής μας, αλλά τα ωράρια τα οποία ρυθμίζουν με τη σειρά τους τις λειτουργίες του οργανισμού. Για παράδειγμα σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν βοηθητικό ένα δείπνο που περιέχει σοκολάτα για ένα παιδί ή ένα ξύπνημα χωρίς ένα καλό πρωινό..

Ένα ακόμη τέχνασμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ως γονείς , για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επανενταχθούν στην νέα σχολική πραγματικότητα, είναι αυτό της ανανέωσης και οργάνωσης του δωματίου με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για μελέτη . Τα παιδιά έχουν την συνήθεια ή την τάση θα λέγαμε τους καλοκαιρινούς μήνες να αναδιαμορφώνουν το δωμάτιο με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να τους προσφέρει χαρά και διασκέδαση, μη θυμίζοντας σε τίποτα την περίοδο του σχολείου!

Στη συνέχεια μία ευχάριστη εκδοχή μπορεί να αποτελεί η παρότρυνση ή η ενίσχυση φιλιών με άτομα από το σχολικό περιβάλλον. Αυτό θα κάνει το παιδί να είναι πιο δεκτικό στην σχολική πραγματικότητα και θα του θυμίσει βιώματα που είχε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς .

Σίγουρα όλοι θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια τις στιγμές όπου οι δικοί μας μας αγόραζαν τα νέα σχολικά είδη, τσάντες ή ρούχα για την καινούρια σχολική χρονιά! Αυτές οι στιγμές αποτελούν λατρεμένες βιωματικές καταστάσεις των παιδιών και τα κάνουν να έχουν λαχτάρα για τις στιγμές που θα ακολουθήσουν στο σχολικό περιβάλλον κατ΄επέκταση θέλουν τα ίδια να ενταχθούν μέσα στην σχολική πραγματικότητα … και γρήγορα μάλιστα, για να απολαύσουν όλα αυτά τα νέα αγαθά!!

Το καλοκαίρι εκτός από ξεγνοιασιά σημαίνει και δραστηριότητες! Έτσι λοιπόν τι πιο έξυπνο για ένα γονέα να χρησιμοποιήσει τις εξωσχολικές δραστηριότητες για να επαναφέρει το παιδί σιγά-σιγά στο σχολικούς ρυθμούς! Αφήνουμε τα παιδιά μας να διαλέξουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες τους, δίνοντας όμως έμφαση με τη βοήθειά μας, στη διάρκεια ενασχόλησης και στο χρόνο αυτής.

Τις πρώτες μέρες και γενικότερα τον πρώτο καιρό οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί, γεγονός που πολλές φορές μπορεί να φέρει τους γονείς σε σύγκρουση με τα παιδιά. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν είναι καλό να έχουμε προ αποφασίσει από κοινού το χρόνο προετοιμασίας, που χρειάζεται ενδεχομένως και τα ρούχα τους καθώς επίσης και το πρωινό που επιθυμούν… Συμφωνίες θα λέγαμε μεταξύ μεγάλων και μικρών ΚΥΡΙΩΝ!

Συνοψίζοντας λοιπόν όσα προαναφέραμε, το μόνο που ίσως θα λέγαμε ότι έχουμε να σκεφτούμε είναι ότι και αυτή η περίοδος αποτελεί μια μικρή μετάβαση … Η κάθε μετάβαση χρειάζεται απλά το χρόνο της και με τις κατάλληλες ενέργειες έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε την καθημερινότητα μαζί με τα παιδιά μας , καμαρώνοντάς τα να ζουν και να λειτουργούν σαν μικροί-μεγάλοι με τις υποχρεώσεις τους …

Καλή σχολική χρονιά σε όλους μας! 

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue