Skip to main content
images easyblog images 928 d8b742608f424d665cfd52d144b9494c XL 46c2fa5c

Αποτρίχωση με λέιζερ-Διαβάστε όλα τα ΝΑΙ από την Δερματολόγο μας!

Γράφει η Παπακωνσταντίνου Ευαγγελία, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
 
Ακόμα και για τους Μεσογειακούς λαούς, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τις περισσότερες γυναίκες αλλά και τους άνδρες. Ένα δέρμα λείο και καθαρό στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματος μας κάνει να αισθανόμαστε γοητευτικοί και ελκυστικοί και είμαστε διατεθειμένοι να δοκιμάσουμε τα πάντα για να το επιτύχουμε! 
 
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποτρίχωσης, όπως ξύρισμα, αποτριχωτικές κρέμες, κερί κλπ που προσφέρουν προσωρινό αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί οι συσκευές μόνιμης, ριζικής αποτρίχωσης με την χρήση της τεχνολογίας των laser. 
 
Με την χρήση των Laser, η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε πρόσωπο, χέρια, πόδια, μασχάλες, μπικίνι γίνεται παρελθόν, γρήγορα, εύκολα και οριστικά.
Αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη (CANDELA)
Tο αποτελεσματικότερο Laser αποτρίχωσης είναι το Laser Alexandrite (Αλεξανδρίτης) CANDELA. 
Το laser αυτό εκπέμπει μήκος κύματος στα 755 nm που απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη της τρίχας. Με τη laser αποτρίχωση, επιτυγχάνεται θερμική καταστροφή του θυλάκου της τρίχας (επιλεκτική φωτοθερμόλυση), χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί. 
Η laser αποτρίχωση με το τελευταίας γενιάς σύστημα Alexandrite laser “Candela Gentle Laser”, χάρη στους δύο διαφορετικούς μηχανισμούς ψύξης που περιέχει, είναι μια εντελώς ανώδυνη, ασφαλής, απλή και αποτελεσματική διαδικασία. 
Το σύστημα αποτρίχωσης GentleLASE του οίκου Candela Laser Corporation είναι ένα σύγχρονης τεχνολογίας σύστημα που είναι επίσης κατάλληλο για ευρυαγγείες κάτω άκρων, χρώματος μπλε (1.0 έως 3.0 mm) και γεροντικές κηλίδες άκρας χειρός και προσώπου. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται η πρώτη επιλογή σε laser Αλεξανδρίτη με μόνιμα αποτελέσματα αποτρίχωσης* για κάθε τύπο επιδερμίδας.
 
Πώς λειτουργεί η αποτρίχωση με Laser Αλεξανδρίτη;
Το Laser Αλεξανδρίτη παράγει δέσμη φωτός που είναι σχεδιασμένη να απορροφάται κατά κύριο λόγο από τη μελανίνη (τη χρωστική των τριχών) και να προκαλεί θερμική βλάβη στο στέλεχος και το θύλακο της τρίχας, χωρίς να καταστρέφει τους γύρω ιστούς. Ο θύλακος της τρίχας καταστρέφεται και η σκούρα τελική τρίχα απομακρύνεται οριστικά.
 
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη;
Οι παραδοσιακές τεχνικές αποτρίχωσης, όπως κερί, ξύρισμα και τράβηγμα, έχουν μόνο προσωρινό αποτέλεσμα. Η ηλεκτρόλυση, που μπορεί να καταστρέψει την τρίχα μόνιμα, περιλαμβάνει την είσοδο βελόνας σε κάθε τριχικό θύλακο και την εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος, μια διαδικασία επώδυνη, αργή και κοπιώδης για αποτρίχωση. Με την ηλεκτρόλυση μπορούν να θεραπευτούν μόνο μικρές περιοχές στη διάρκεια μιας συνεδρίας, απαιτούνται πολλές συνεδρίες σε χρονικά διαστήματα μηνών έως ετών για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ενώ ενίοτε η θεραπεία αυτή μπορεί να αφήσει μικρές ουλές. Η χρήση των Laser Αλεξανδρίτη από  εξειδικευμένο ιατρό  είναι  γρήγορη, ασφαλής, αποτελεσματική , εύκολη και επιτρέπει τη θεραπεία μεγάλων περιοχών στη διάρκεια μιας συνεδρίας. Μετά από μία μόνο συνεδρία οι τρίχες εξαλείφονται, ενώ μετά από επανειλημμένες συνεδρίες επιτυγχάνεται το  μόνιμο αποτέλεσμα.
 
 Laser Alexandrite – Πλεονεκτήματα
 
Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές μέθοδοι «φωτοαποτρίχωσης», όπως η φωτόλυση, το παλμικό φως, το IPL και το diode laser. Η μόνη όμως ιατρική μέθοδος αποτρίχωσης γίνεται με Laser Αλεξανδρίτη.  Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά καθώς:
•    Εμφανίζει γρήγορα, ασφαλή και μόνιμα αποτελέσματα.
•    Η χρήση του μπορεί να γίνει μόνο σε ιατρεία και ιατρικές κλινικές, καθώς απαιτείται ιατρική άδεια δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού, ο οποίος επιβλέπει την εφαρμογή και τη λειτουργία του.
•    Η εφαρμογή Laser Alexandrite στην αποτρίχωση προσώπου δεν προαπαιτεί ξύρισμα των τριχών του προσώπου, όπως γίνεται με τις άλλες μεθόδους φωτοαποτρίχωσης. Το ξύρισμα που γίνεται στο γυναικείο πρόσωπο κατά την αποτρίχωση με IPL μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τριχοφυΐας και στην παρουσία πιο σκληρών, σκουρόχρωμων τριχών.
•    Είναι η μέθοδος με τα πιο γρήγορα αποτελέσματα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις με εφαρμογή 4-5 συνεδριών Laser Alexandrite μπορεί να έχουμε πλήρη εξάλειψη των τριχών.
•    Το Laser Alexandrite είναι η πιο ανώδυνη μέθοδος, καθώς είναι το μόνο που διαθέτει ψυκτικό μηχανισμό αέρα. Με τον τρόπο αυτό η συνεδρία είναι άνετη και η εφαρμογή απόλυτα ασφαλής για το δέρμα.
•    Με το Laser Alexandrite μπορούμε να αποτριχώσουμε περιοχές όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν άλλες μέθοδοι φωτοαποτρίχωσης, όπως στα φρύδια και στο μεσόφρυο.
•    Το Laser Alexandrite εφαρμόζεται και για ιατρικούς λόγους αποτρίχωσης όπως θυλακίτιδες προσώπου και σώματος και κύστη κόκκυγα.
 
Πόσο καλά είναι ανεκτή η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη;
Η θεραπεία της αποτρίχωσης είναι καλά ανεκτή και τις περισσότερες φορές υπάρχει ένα μόνο μικρό αίσθημα δυσφορίας τοπικά. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται τοπική αναισθησία, ωστόσο, όταν γίνεται θεραπεία  των πιο ευαίσθητων περιοχών, εφαρμόζουμε αναισθητική κρέμα 1 ώρα πριν τη θεραπεία, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον πόνο.
 
Ποια είναι η φροντίδα της περιοχής που έγινε η θεραπεία;
Αμέσως μετά τη θεραπεία, η περιοχή μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα και να νιώθετε σα να είχατε ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα. Η αντίδραση αυτή υποχωρεί σε λεπτά έως ώρες. Μετά το τέλος της θεραπείας εφαρμόζουμε ψυχρές κομπρέσες ή / και καταπραϋντική κρέμα για να υποχωρήσουν γρήγορα τα παραπάνω συμπτώματα.
 
Ποια είναι τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη;
Τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με Laser Αλεξανδρίτη είναι άψογα. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας εξαρτάται από το χρώμα της τρίχας, το πάχος της τρίχας, την περιοχή του σώματος και το χρώμα του δέρματος. Σχεδόν όλοι οι τύποι τρίχας στους περισσότερους φωτότυπους δέρματος ανακτούν μια καθυστερημένη επανέκφυση μέχρι και 3 μήνες μετά από μία συνεδρία. Μόνιμη μείωση στην επανέκφυση τριχών επιτυγχάνεται στο 80% των ασθενών και τα καλύτερα αποτελέσματα είναι εφικτά έπειτα από 5-6 συνεδρίες. Η αποτρίχωση με Laser μέχρι τώρα περιοριζόταν σε άτομα με σκούρες τρίχες και ανοιχτόχρωμο δέρμα. Ωστόσο σήμερα είναι εφικτή και αποτελεσματική και η θεραπεία πιο σκουρόχρωμων επιδερμίδων.
 
Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα;
Επειδή η τρίχα περνάει κατά την ανάπτυξή της από διάφορες φάσεις και τα Laser καταστρέφουν πιο αποτελεσματικά την τρίχα που βρίσκεται στην ενεργό φάση ανάπτυξης, συνήθως απαιτούνται περισσότερες από μια  θεραπευτικές συνεδρίες. Οι περισσότεροι ασθενείς απαιτούν 6-7 συνεδρίες σε μια συγκεκριμένη περιοχή (αναλόγως της περιοχής). Οι άνδρες, ή κάποιες γυναίκες με ορμονικό πρόβλημα, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 6 συνεδρίες. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Τα πόδια, οι μασχάλες και το μπικίνι ανταποκρίνονται ευκολότερα στη θεραπεία, ενώ το πρόσωπο, κυρίως το άνω χείλος και το πηγούνι, είναι πιο ανθεκτικά. Οι θεραπείες γίνονται κάθε 6-8 εβδομάδες κατά μέσο όρο.
 
Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες;
H θεραπεία με Laser Αλεξανδρίτη που γίνεται από εκπαιδευμένο δερματολόγο, σχεδόν ποτέ δεν έχει μόνιμες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η υπομελάγχρωση (ανοιχτότερος τόνος) είναι σπάνια και υπερμελάγχρωση (σκουρότερος τόνος) μπορεί να συμβεί σπάνια σε πιο σκούρους τύπους δέρματος. Αυτές οι διαταραχές στο χρώμα σιγά σιγά υποχωρούν και πολύ σπάνια μπορεί να είναι μόνιμες. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται όλες οι οδηγίες πριν και μετά τη θεραπεία, ώστε να ελαχιστοποιούνται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι.
 

Η γιατρός είναι συνεργάτης του doctoranytime.gr

SHARE

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED