Skip to main content
images easyblog articles 9365 PANAMA KAPELA bcf051ad

Άσπα Ξυδάκης | Τα Πιο Αυθεντικά Καπέλα Του Παναμά!

Αυτά τα καπέλα δεν μπορούν να στριμωχτούν ανάμεσα σε λίγες γραμμές ενός περιγραφικού άρθρου. 

Ίσως η φαντασία της ίδιας της δημιουργού τους, αλλά και από μόνα τους αυτά τα πολύτιμα, χειροποίητα καπέλα να δημιουργούν ένα πολύχρωμο εφέ φυγής από την πεζή καθημερινότητα.

Και με αυτόν τον τρόπο μεταφερόμαστε σε ένα μοναδικό, εξωτικό τοπίο. Όνομα; Cuenca Ecuador, μια ζούγκλα γεμάτη υγρασία, χωρίς ήχους, παρά μόνο αυτών των πουλιών και των μαχαιριών που κόβουν τα φύλλα από τους φοίνικες.
Τα επιλέγουν προσεκτικά, τα κάνουν αρμαθιές και τα φορτώνουν στα γαϊδούρια. Και μετά οι άμαξες οδηγούνται στο «εργοστάσιο». Μπροστά μας ξεχωρίζεις μια έκταση που μοιάζει με παράδεισο από απλωμένα φοινικόφυλλα. Η περιέργεια αντικαθίσταται από ερωτήσεις και μετά έρχονται και απαντήσεις. Όχι ένα απλό φύλλο του φοίνικα, από αυτά που συναντάς καθημερινά. Το είδος ονομάζεται Carludovica palmata, πάνω σε αυτοσχέδιες ξύλινες κατασκευές. Από μόνος του ο συνδυασμός σε παραπέμπει σε τέχνη.

Από τη μια γυναίκες και άντρες βράζουν σε μεγάλα βαρέλια τα φύλλα, από την άλλη νέοι και γέροι να πλέκουν στο χέρι τα φοινικόφυλλα τα οποία σιγά σιγά αποκτούν τη μορφή καπέλου.
Μέσα, στο μοναδικό «μηχάνημα» ένας γέροντας καλουπώνει τα καπέλα. Τους δίνει σχήμα και γείσο.

Όμως ποιος, ή μάλλον καλύτερα ποια κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία των καπέλων αυτών;
Στρέφομαι στην Άσπα και την κοιτάζω. «Τι γίνεται με σένα; Τι γίνεται μέσα στο μυαλό σου; Κάνεις τίποτε άλλο εκτός από το να συνθέτεις μονίμως εικόνες και να επαναπροσδιορίζεις το σχήμα των πραγμάτων;» Είναι όλα αυτά που θέλω να τη ρωτήσω, αφήνω όμως τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους. Θα φτάσουμε κι εκεί. Ας πιάσουμε την ιστορία (της) από την αρχή.
Η δημιουργός τους, Άσπα Ξυδάκη πρόκειται για μία γυναίκα-οπαδό των ταξιδιών, που ακούει τους παλμούς της φύσης, αγαπάει τη μόδα, υιοθετώντας το δικό της προσωπικό στιλ και αισθητική. Κυρίως όμως αγαπάει τις γυναίκες και δημιουργεί για αυτές ένα αξεσουάρ μοναδικό και προερχόμενο από τη μητέρα Γη.

Η Άσπα, ταξιδεύοντας στη ζούγκλα του Εκουαδόρ ένιωσε ότι αυτό που έζησε εκεί έπρεπε να το επικοινωνήσει στη χώρα μας μέσα από αυτό το προϊόν. Αυτές οι εικόνες κέρδισαν την καρδιά της σχεδιάστριας, και έτσι ξεκίνησε το βάπτισμα του πυρός και η γέννηση του Paja Toquilla brand.
Οι τεχνίτες καπέλων του Ισημερινού θεωρούνται από τους καλύτερους υφαντές του κόσμου, και επιτελούν φιλόπονη εργασία. Μπορεί να απαιτηθούν έξι μήνες ή και περισσότερο για να πλέξουν το υψηλής ποιότητας καπέλο. Κάθε ίνα του καπέλου έχει πολύ μικρό μήκος. Εντούτοις σε ένα αυθεντικό paja toquilla είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος πού τελειώνει το ένα νήμα και πού αρχίζει το άλλο. Επίσης, η ύφανση είναι τόσο σφιχτή, ώστε δεν μπορεί να περάσει ούτε νερό!

Τα μυστικά για τη δημιουργία αυτού του καπέλου περνούν από γενιά σε γενιά και ακόμα και σήμερα στο εργοστάσιο μας και όλο φτιάχνεται στο χέρι. Η ‘Ασπα μας εξηγεί πως το κάθε καπέλο είναι μοναδικό, αποκλειστικά χειροποίητο, γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζεται με προσοχή.
«Στο εργοστάσιο Paja Toquilla παράγουμε το κλασικό Fedora, το Μοnte Carlo, τo Κόλπος του Παναμά, το Μοntecristi (σχέδια καπέλων). Η ποιότητα διακρίνεται σε standard, fino και superfino και οι τιμές ποικίλλουν από δεκάδες έως χιλιάδες ευρώ.

Φυσικά, υπάρχουν και φτηνές απομιμήσεις του αυθεντικού «Παναμά», οι οποίες παράγονται μαζικά. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα καπέλα σπάνε, ενώ άλλα δεν «αναπνέουν». Αντίθετα, το αυθεντικό καπέλο paja toquilla είναι ελαφρύ, ευάερο και αθάνατο. Το κάθε καπέλο πλέκεται με το χέρι και έτσι είναι μοναδικό.

Τα αυθεντικά Παναμά καπέλα μας είναι απολύτως χειροποίητα και κατασκευάζονται από ντόπιους στο εργοστάσιο που διατηρώ στο Εκουαδόρ, λόγος για τον οποίο είναι βραβευμένα και από την UNESCO. Είναι κατασκευασμένα 100% από το φυτό τοκίγια και δεν περιέχουν χαρτί ή άλλη συνθετική ίνα. Ο σχεδιασμός γίνεται στην Ελλάδα με αισθητική απόλυτα εναρμονισμένη με την κουλτούρα του τόπου προέλευσης του καπέλου. »

Η Άσπα είναι μια γυναίκα που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σου και θα τη βρεις (γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς) στα παρακάτω στοιχεία.

Paja Toquilla
Made in Ecuador 100% toquilla
Hand woven bespoke
Info: pajatoquillahats@gmail.com
a.xidaki@gmail.com

Instagram: paja_toquilla 

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED