Skip to main content
likewomangr skincare routine b889e394

Αυτή είναι η απόλυτη skincare routine για το πρωί και το βράδυ | Ποια προϊοντα είναι απαραίτητα

Για να αποκτήσετε την τέλεια επιδερμίδα.

Η δημιουργία της τέλειας skincare routine μπορεί να φαίνεται σαν μια δύσκολη δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι να καταλάβετε ποια προϊόντα χρειάζεστε και με ποια σειρά να τα εφαρμόσετε.

Αν αναρωτιέστε γιατί χρειάζεστε εξαρχής μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος, υπάρχουν διάφοροι λόγοι. Πρώτον, το δέρμα σας είναι η πρώτη σας γραμμή άμυνας από τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Δεύτερον, η προστασία και η φροντίδα του δέρματός σας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή βλάβης στον δερματικό φραγμό του. Για το περιβάλλον, οι περιβαλλοντικοί ρύποι είναι η κύρια αιτία γήρανσης του δέρματος και ο δερματικός φραγμός είναι υπεύθυνος για την αποφυγή βακτηρίων και ρύπων. Είναι σημαντικό να έχετε υγιεινές συνήθειες περιποίησης στα 20 και τα 30 σας, καθώς αυτό μπορεί να ενισχύσει και να προετοιμάσει το δέρμα σας για αυτές τις επιπτώσεις της γήρανσης. Οι δερματικές παθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν και να επιδεινωθούν εάν δε φροντίζετε το δέρμα σας και η περιποίηση της επιδερμίδας σας βοηθά να αφιερώσετε χρόνο για selfcare.

Για να κατανοήσετε πώς μπορεί να είναι μια τέλεια skincare routine και για να κατανοήσετε ποια βήματα είναι πραγματικά τα απαραίτητα, μετακινηθείτε προς τα κάτω για να δείτε τον απόλυτο οδηγό για τη δημιουργία ενός καθημερινού πλάνου περιποίησης δέρματος. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι αυτό που λειτουργεί για εσάς μπορεί να μη λειτουργεί για εμένα και το αντίστροφο, καθώς το δέρμα και οι ανάγκες του καθενός είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

likewoman skincare

Morning routine

Cleanser

Το πρώτο βήμα στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας; Ένας καλός καθαρισμός -και μην μπείτε στον πειρασμό να τον παραλείψετε. Ο καθαρισμός το πρωί σας βοηθά να ξεκινήσετε τη μέρα σας με καθαρό δέρμα. Αν δεν το κάνετε, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει συσσώρευση λιπαρότητας και βρωμιάς που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε υπερανάπτυξη μυκήτων ή βακτηρίων, σε πιο εμφανείς πόρους και μερικές φορές ακόμη και σε φλεγμονή.

Όταν πρόκειται να επιλέξετε το καλύτερο καθαριστικό για το δέρμα σας, να έχετε τον τύπο του δέρματός σας στο μυαλό σας. Αν έχετε ξηρό δέρμα, αναζητήστε συστατικά όπως κηραμίδια, υαλουρονικό οξύ, νιασιναμίδη, σκουαλάνιο, γλυκερίνη και πανθενόλη. Για λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα αναζητήστε τζελ ή καθαριστικά αφρού που περιέχουν BHAs όπως το σαλικυλικό οξύ. Τα AHAs μπορούν επίσης να είναι μια καλή προσθήκη εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο αλλά λιπαρό -αναζητήστε γαλακτικό οξύ ή αμυγδαλικό οξύ.

Face mist

Το face mist δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ουσιαστικό βήμα, αλλά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανανεώσετε το δέρμα μετά τον καθαρισμό και να προσθέσετε ενυδάτωση πριν εφαρμόσετε μια κρέμα προσώπου.

Antioxidant serum

Αυτό το βήμα είναι όπου έχετε την ευκαιρία να τροποποιήσετε και να εξατομικεύσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας για να ταιριάζει στον συγκεκριμένο τύπο επιδερμίδας σας και σε τυχόν ανησυχίες. Ανεξάρτητα από την ηλικία, τον τύπο δέρματος ή την ανησυχία σας, οι οροί είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στην αγορά και μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση, τη φωτεινότητα και την αντιμετώπιση της μελάγχρωσης και της γήρανσης.

Οι οροί μπορούν να περιέχουν μια σειρά από χρήσιμα συστατικά κι έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν υψηλές και συγκεκριμένες συγκεντρώσεις ενεργών συστατικών στο δέρμα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναζητήστε αντιοξειδωτικούς ορούς. Αυτοί βοηθούν στην προστασία του δέρματός σας από τις ελεύθερες ρίζες και τη ρύπανση στην οποία εκτίθεστε σε καθημερινή βάση. Είναι χρήσιμοι στην πρόληψη των λεπτών γραμμών και άλλων ορατών σημαδιών γήρανσης και μπορούν να θεραπεύσουν κι επανορθώνουν το δέρμα. Η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη είναι δύο δημοφιλή αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται συνήθως σε ορούς που έχουν σχεδιαστεί για πρωινή χρήση.

Moisturizer

Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σας, η ενυδατική κρέμα είναι μια άλλη απαραίτητη ρουτίνα περιποίησης. Ακόμα κι αν έχετε λιπαρό ή μικτό δέρμα, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε. Μπορείτε να προσαρμόσετε την υφή και το πάχος που σας ταιριάζει. Για παράδειγμα, αν έχετε λιπαρό δέρμα, να προτιμήσετε να χρησιμοποιήσετε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα με υφή gel, ενώ οι ξηροί τύποι δέρματος θα χρειαστούν κάτι πιο παχύρρευστο και πιο πλούσιο.

Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν σε όλους τους τύπους δέρματος για έναν πολύ απλό λόγο, παρέχουν ενυδάτωση στο δέρμα και σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα που το συγκρατεί. Η ενυδάτωση διατηρεί το δέρμα σας απαλό κι ενυδατωμένο, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας, υγιούς ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος.

likewoman skincare3 1

SPF

Εκτός από ένα καθαριστικό και την ενυδατική κρέμα, το αντηλιακό είναι ένα από τα τρία βασικά προϊόντα που πρέπει να έχετε πάντα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Είναι απαραίτητο να προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο όλο τον χρόνο, αλλά ειδικά το καλοκαίρι, επομένως αυτό το βασικό βήμα δεν πρέπει ποτέ να παραμελείται. Οι ακτίνες UV από τον ήλιο δεν προκαλούν μόνο καρκίνο του δέρματος, αλλά είναι επίσης ο μεγαλύτερος παράγοντας για τη γήρανση του δέρματός μας.

Είναι σημαντικό αυτό το βήμα να είναι το τελευταίο στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό είναι σε ομοιόμορφο στρώμα και για να βεβαιωθείτε ότι κανένα από τα συστατικά περιποίησης του δέρματος δεν παρεμβαίνει στην προστασία του. Να χρησιμοποιείτε δύο δάχτυλα αντηλιακό (ή μισό κουταλάκι του γλυκού) για το πρόσωπο και τον λαιμό σας.

Evening skincare routine

Makeup remover

Εάν φοράτε μακιγιάζ, τότε είναι καλή ιδέα να αφαιρέσετε όσο περισσότερο μπορείτε με ένα προϊόν για ντεμακιγιάζ πριν ξεκινήσετε τον σωστό καθαρισμό. Προσέξτε για φόρμουλες που χρησιμοποιούν τεχνολογία μικκυλίων —τα μικκύλια παγιδεύουν και διαλύουν τη λιπαρότητα, το μακιγιάζ και τη βρωμιά, χωρίς να αφαιρούν το δέρμα.

Oil-based cleanser

Συνιστάται το πλύσιμο του προσώπου σας πριν τον ύπνο, όχι μόνο για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ, αλλά και τη βρωμιά και τη ρύπανση που συσσωρεύονται στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη που μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση. Ένα καθαριστικό με βάση το έλαιο, όπως ένα balm ή έλαιο, θα βοηθήσει στη διάσπαση του επίμονου μακιγιάζ και της βρωμιάς, αλλά το κάνει με τρόπο που δεν αφήνει το δέρμα σφιγμένο ή απογυμνωμένο.

Gel cleanser

Μπορεί να μη χρειάζεστε δεύτερο καθαρισμό, αλλά αν φοράτε πολύ μακιγιάζ ή το δέρμα σας είναι συνήθως αρκετά λιπαρό, μπορεί να είναι καλή ιδέα να το εντάξετε στη ρουτίνα σας. Αν έχετε λιπαρό δέρμα ή έχετε τάση για ακμή, μπορεί επίσης να έχετε περισσότερους φραγμένους πόρους και breakouts εάν δεν πλένετε σωστά το πρόσωπό σας.

Toner

Και πάλι, το toner δεν είναι ένα απαραίτητο βήμα, αλλά μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ενσωματώσετε μερικά πιο ευεργετικά συστατικά στη ρουτίνα σας —ακόμα και αν χρησιμοποιείται μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Ορισμένα τονωτικά λειτουργούν με την απολέπιση του δέρματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει με τον ανομοιόμορφο τόνο, την υφή, τη θαμπάδα και την εμφάνιση πόρων και σκούρων κηλίδων, ενώ άλλα χρησιμεύουν για να συσσωρεύουν περισσότερη υγρασία στο δέρμα.

Serum

Όσον αφορά την επιλογή ενός νυχτερινού ορού, να χρησιμοποιήσετε ρετινοειδή. Είναι ένας υπερήρωας του δέρματος και μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμηση του κολλαγόνου, στην εξασθένιση της υπερμελάγχρωσης, στις ανωμαλίες της υφής και στον έλεγχο της λιπαρότητας. Είναι ιδανικά για προβλήματα γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Τα ρετινοειδή μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμα για όσους έχουν δέρμα με τάση ακμής ή αντιμετωπίζουν υπερμελάγχρωση μετά την ακμή, αλλά αν αυτά δεν είναι θέματα που σας απασχολούν, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές για να διαλέξετε. Μερικές φορές η επιλογή ενός ορού για το πρωί και το βράδυ μπορεί να είναι λίγο συντριπτική εάν είστε νέος στην περιποίηση της επιδερμίδας. Αυτά τα είδη ορών περιέχουν συνήθως συστατικά ενυδάτωσης κι ενίσχυσης του δέρματος από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι τύποι δέρματος και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε δύο φορές την ημέρα.

likewoman skincare2 1

Eye cream

Εάν δεν έχετε ανησυχίες σχετικά με την περιοχή των ματιών και προτιμάτε να διατηρήσετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μίνιμαλ, παραλείψτε αυτό το βήμα, γιατί δεν είναι απαραίτητο. Πολλές ενυδατικές κρέμες προσώπου είναι τέλειες για χρήση γύρω από τα μάτια. Αλλά μερικές φορές είναι βολικό να έχετε ένα πιο ήπιο ή στοχευμένο προϊόν για τα μάτια (ανάλογα με τις ανάγκες σας), ειδικά εάν χρησιμοποιείτε πολλά ενεργά συστατικά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε μια συγκεκριμένη ανησυχία στην περιοχή των ματιών σας, για παράδειγμα τους μαύρους κύκλους, να αναζητήσετε φόρμουλες που περιέχουν δοκιμασμένα συστατικά όπως ρετινοειδή, βιταμίνη C, kojic οξύ, εκχύλισμα ρίζας γλυκόριζας, νιασιναμίδη και αζελαϊκό οξύ.

Night cream

Δεδομένου ότι τα ενεργά συστατικά όπως τα ρετινοειδή μπορούν συχνά να ερεθίσουν και να στεγνώσουν το δέρμα, να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα μαζί με ενεργά συστατικά, για να αυξήσετε την ικανότητα συγκράτησης νερού του δέρματός σας. Σχηματίζουν ένα στρώμα για να παγιδεύουν την υγρασία, η οποία αποτρέπει την ξηρότητα και τον ερεθισμό.

Ίσως αναρωτιέστε γιατί πρέπει να κάνετε τον κόπο να ενυδατώνεστε το βράδυ, αν έχετε ήδη ενυδατωθεί το πρωί. Όλα καταλήγουν στην κεράτινη στιβάδα, το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Η κεράτινη στιβάδα προστατεύει το δέρμα σας από ερεθιστικούς παράγοντες και φλεγμονές και βοηθά επίσης να διατηρούνται τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος ενυδατωμένα –συχνά αναφέρεται ως φραγμός του δέρματος. Καθώς πράγματα όπως ο καθαρισμός, η απολέπιση, η χρήση ενεργών ουσιών και η έκθεση σε σκληρά περιβάλλοντα μπορούν να επηρεάσουν τον φραγμό του δέρματος, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε και το βράδυ. Η κεράτινη στιβάδα αποτελείται ήδη από πολλά διαφορετικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων λιπαρών οξέων και κηραμιδίων, αλλά η συμπλήρωση του δέρματός σας με ενυδατικές κρέμες που περιέχουν αυτά τα συστατικά θα διασφαλίσει ότι το δέρμα σας θα είναι πιο χαρούμενο και υγιές, ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε ενεργά συστατικά.

Φωτογραφίες: Unsplash

Μαρία Κουτσάκα

Αρθρογραφώ από το 2014, και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς τη συγγραφή. Το skincare είναι η μεγάλη μου αγάπη, αφού πιστεύω πως προηγείται του μακιγιάζ. Πλέον διαθέτω το δικό μου beauty eshop, το dewers.gr, όπου διαδίδω το μήνυμα του skincare και του πολυπόθητου dewy skin. Είμαι δεινή αναγνώστρια περιοδικών και βιβλίων, και λατρεύω τα ταξίδια και τη φωτογραφία.

RECENT

RELATED