Skip to main content
likewomangr avgousta theodoulou kypros bf684d93

Αυγούστα Θεοδούλου: Η συλλογή της αποτελεί μια ωδή στην Κύπρο

H σχεδιάστρια μόδας Αυγούστα Θεοδούλου, στη νέα της συλλογή που έχει τίτλο “Αναδρομή”, επιχειρεί να ακολουθήσει το νήμα της Ιστορίας και από το παρόν να φτάσει να αγγίξει κάτι από την Κύπρο της αρχαιότητας.

Η συλλογή αποτελεί μια ωδή στην Κύπρο. Αφετηρία έμπνευσης είναι ένα από τα φημισμένα της Βασίλεια, αυτό των Σόλων, με τις ελληνικές και αργότερα ρωμαϊκές επιρροές, δείγμα όσων συνθέτουν τον πολιτισμικό πλούτο ενός νησιού που για αιώνες αποτελεί κορυφαίο σταυροδρόμι αλληλεπιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα, στοιχεία έμπνευσης αποτελούν οι γεωμετρικές αναπαραστάσεις της Κυπρογεωμετρικής περιόδου, τα ψηφιδωτά, το εντυπωσιακό αρχαίο θέατρο των Σόλων, τα μεταλλικά αντικείμενα και τα κεραμικά της εποχής του χαλκού. Αυτά διαμορφώνουν έναν καμβά στους χρωματισμούς του κυπριακού τοπίου.

Οι Σόλοι βρίσκονται στα κατεχόμενα, όπως και ένα σημαντικό κομμάτι της κληρονομιάς του τόπου της. Για δεκαετίες, σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες όπως οι Σόλοι, είναι ελάχιστα προσβάσιμες με αποτέλεσμα να έχουν ατονίσει ως πολιτισμικές αναφορές. Η ίδια προέρχεται από προσφυγική οικογένεια, με μητέρα από την Αγία Τριάδα. Της δημιουργούνται, έτσι, έντονα συναισθήματα όταν συλλογίζεται αυτή τη διάσταση των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και παράνομης κατοχής: Η κατοχή θολώνει και περιορίζει τον ιστορικό μας ορίζοντα. Κάθε προσπάθεια να δούμε την ιστορική διαδρομή του τόπου μέσα στους αιώνες δυσκολεύεται να πάει πέρα από την εποχή της εισβολής.

Η αναφορά στην κατοχή είναι αναπόφευκτη, την οποία η σχεδιάστρια την επιτυγχάνει δημιουργώντας γραμμικά γεωμετρικά μοτίβα από τα δύο κομμάτια της μοιρασμένης Κύπρου, το ελεύθερο και το κατεχόμενο, καθώς επίσης και το γεωγραφικό σχήμα ολόκληρου του νησιού, αφήνοντας ένα μήνυμα ενάντια σε κάθε είδους διαίρεσης ή κατοχής, όπως επίσης την ανάγκη για ειρήνη.

Η εκδήλωση

Η επίδειξη της Αυγούστας Θεοδούλου έλαβε χώρα το Σάββατο, 20 Μαΐου, στην Κύπρο, και πιο συγκεκριμένα στον όμορφο βοτανόκηπο του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς στη Σκουριώτισσα, μετά από πρόσκληση του Κέντρου να παρουσιάσει τη νέα της συλλογή στον χώρο του. Το Κέντρο Ατσάς βρίσκεται στο ελεύθερο τμήμα του Διαμμερίσματος Μόρφου, κοντά στην πράσινη γραμμή και μόλις 3 χιλιόμετρα από την τοποθεσία του αρχαίο Βασιλείου των Σόλων. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Πρέσβειρας της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet Catalano. Το σύνολο των εισπράξεων διατέθηκε για τη στήριξη της του Κέντρου «Αροδαφνούσα» που λειτουργεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου σε καρκινοπαθείς.

likewomangr avgousta theodoulou kypros 1

Υποδοχή του κοινού

Κατά την προλόγιση της επίδειξης, σειρά ομιλητών εκφράστηκαν με πολύ θερμά λόγια για τη δουλειά της Αυγούστας Θεοδούλου και τη θεματολογία που επέλεξε, ανάμεσα σε αυτούς, η διακεκριμένη δημοσιογράφος κα. Ελίτα Μιχαηλίδου και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Η επίδειξη έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια από το κοινό που είχε την ευκαιρία να δει τις δημιουργίες της σχεδιάστριας στον ανθισμένο βονατόκηπο του Κέντρου Ατσάς, το οποίο βρίσκεται μέσα στο φυσικό περιβάλλον και πολύ κοντά στο αρχαίο Βασίλειο των Σόλων. Η Αυγούστα έλαβε αρκετά σχόλια θαυμασμού και εκτίμησης για το ιδιαίτερο στυλ και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί στις δημιουργίες της. Πάνω από όλα όμως, πολλοί εξέφρασαν την εντύπωση που τους προκάλεσε ο επιτυχημένος τρόπος που η σχεδιάστρια κατάφερε να συνδυάσει το νέο της fashion statement μαζί με στοιχεία από την παράδοση, την ιστορία, και μια τολμηρή αναφορά στο πρόβλημα της τουρκικής Κατοχή που συνεχίζει εδώ και δεκαετίες.

likewomangr avgousta theodoulou kypros 2

Ευχαριστίες

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς για την τιμητική πρόσκληση, την κα. Ελίτα Μιχαηλίδου για τη θερμή στήριξη, και όλους όσοι βοήθησαν στην ομαλή οργάνωση της εκδήλωσης. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, κ. Salina Grenet-Catalano, το ζεύγος κα. Καίτη και κ. ΓιώργοΔαυίδ, τον Υφυπουργό κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη και όσους όσοι στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και το φιλανθρωπικό σκοπό της.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε επίσης το Silkhouse Tsiakiris για την προσφορά μέρους των μεταξωτών υφασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν, το Aldo Cyprus, το Madison Models Agency, το R&Z Hairdressing School και το Mac Cosmetics Cyprus. Τέλος, ευχαριστούμε τα μοντέλα: Έυα Ανδρέου, Ανδριάνα Στεφανία Σοφοκλέους, Μαριλένα Κανναού, Mara Kirz, Nika Salamat, Marina

Shimitra, Diana Yiurk.Σύνδεσμοι και επικοινωνία

Website: https://avgoustatheodoulou.com

Facebook: avgousta.theodoulou

Instagram: avgoustatheodoulou

LinkedIn: avgousta-theodoulou

Email: contact@avgoustatheodoulou.com

173577887 10224764341840464 61677497733566526 n 1

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED