Skip to main content
cruella style 2021 66a222d2

Cruella: Τα 70s, η μόδα και τα σκυλιά της Δαλματίας

Πόσες κλασσικές ταινίες με εικονικά σύνολα θα μείνουν για πάντα στην καρδιά του τηλεοπτικού κοινού;

«Η εκδίκηση της ξανθιάς», «Ο διάβολος φοράει Prada», «Sex and the City» και «Ψωνίζω, άρα υπάρχω» (Confessions of a Shopaholic) είναι μερικές από τις comfort ταινίες που είναι ιδανικές για movie night ύστερα από μια δύσκολη μέρα, όπου ο τηλεθεατής απλά θέλει να χαλαρώσει, να γελάσει, αλλά και να εμπνευστεί δημιουργικά.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να προστεθεί μια επιπλέον ταινία σε αυτή την ιστορική λίστα των all-time classics: η νέα ταινία του Disney «Cruella»!

cruella 2021 movie poster by blantonl98 deef774 fullview

Η μόδα εδώ λειτουργεί ταυτόχρονα σε διαφορετικά επίπεδα: αρχικά ως ένα μέσο για να αποδοθεί η εξέλιξη του χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας Estella, μιας νεαρής φιλόδοξης σχεδιάστριας που φιλοξενεί μέσα της μια ακόμα ταυτότητα, την ταυτότητα της Cruella, η οποία με την έκβαση της ταινίας αναδύεται στην επιφάνεια αφήνοντας το σημάδι της πάνω στις ενδυματολογικές επιλογές της πρωταγωνίστριας και στις αντικρουόμενες ταυτότητές της. Επιπλέον, όταν η ταυτότητά της ως Cruella αρχίζει να χτίζεται, η πρωταγωνίστρια ανταγωνίζεται την εργοδότρια/ Νέμεσις της, την Βαρόνη Von Hellman, μια σχεδιάστρια περιωπής. Το όπλο που χρησιμοποιεί εναντίον της δεν είναι άλλο παρά τα ρούχα που σχεδιάζει. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από αυτή τη πάλη μεταξύ του παλιού και του νέου, της υψηλής ραπτικής των 50s και του grunge punk των 70s, γίνεται μια πρωτοφανής έκρηξη δημιουργίας.

Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά σύνολα αυτής της αλληλεπίδρασης:

10699073 052621 cruella clean img

Στον χορό που διοργανώνει η Βαρόνη στην έπαυλή της, μια μυστήρια μασκοφόρος εισβάλλει, φορώντας μια λευκή κάπα. Παίρνει ένα ποτήρι σαμπάνια σπάζοντας επίτηδες ντουζίνες άλλα με μια μόνο κίνηση του χεριού της προκειμένου να τραβήξει τα βλέμματα επάνω της. Ρουφώντας ατάραχη το αφρώδες ποτό αφήνει το κοινό της να την ατενίσει. Καταπίνει αργά και στράφηκε στον διπλανό της. Με μια προφορά που απείχε πολύ από την συνηθισμένη της και μια φωνή όλο χρώμα, ζητάει ένα σπίρτο. Το αφήνει να πέσει πάνω στην κάπα, η οποία μέσα σε μια στιγμή εξαφανίζεται μέσα σε μια φλόγα, αποκαλύπτοντας ένα συγκλονιστικό μακρύ κόκκινο φόρεμα. Και όχι οποιοδήποτε φόρεμα, αλλά το φόρεμα που η ίδια η Βαρόνη είχε σχεδιάσει χρόνια πριν, με μερικές βελτιώσεις-πινελιές της Cruella, στέλνοντας το πρώτο μήνυμα στη Βαρόνη ότι «Είμαι εσύ, αλλά καλύτερη».

Όσο ξεκάθαρο και να ήταν το πρώτο μήνυμα, η Cruella είχε καταστρώσει πιο πολύπλοκα και δολοπλόκα σχέδια για να παίξει με το μυαλό της εχθρού της· να την επισκιάσει σε κάθε της εμφάνιση.

Η χειραφετημένη και ασυμβίβαστη Cruella δίχως αμφιβολία ήταν πιο αντιπροσωπευτική της εποχής, σε σύγκριση με την Βαρόνη, της οποίας η εμφάνιση και η φίρμα της φέρνει πιο πολύ στα 50s και στα σχέδια του Dior.

image

Στα σεμνά και μινιμάλ ρούχα έρχεται η Cruella de Vil να ρίξει μια γερή κλωτσιά, με ένα στυλ όλο φαντασία που έχει εμπνευστεί από  τους Vivienne Westwood, Alexander McQueen, David Bowie και Marie Antoinette.

Ας παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά μερικά σύνολα της πρωταγωνίστριας:

Όσον αφορά την πιο business casual εμφάνισή της, παρατηρούμε ότι φοράει εφαρμοστά αλλά όχι αποκαλυπτικά ρούχα, βάτες στους ώμους και μανίκια puff sleeves. Το σακάκι στην παρακάτω φωτογραφία καθιστά οποιοδήποτε αξεσουάρ περιττό, λόγω της έμφασης που δίνει στην γυναίκα που το φοράει μέσω του συνδυασμού λάτεξ και υφάσματος, η διάταξη των οποίων δίνει την εντύπωση σκακιέρας, που παραπέμπει στο παιχνίδι επικράτησης εξουσίας που παίζει με την Βαρόνη. Όλα συνδυαστικά με το επιβλητικό της μπαστούνι, βεβαίως- βεβαίως!

cruella costume designer interview

«Θέλω να δημιουργήσω τέχνη και μπελά»

Μια πραγματικά εντυπωσιακή εμφάνιση της Cruella οφείλεται στο τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόμασταν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά· σκουπίδια! Πιο συγκεκριμένα, ας σχηματίσουμε την εξής εικόνα στο νου μας: η Βαρόνη διοργανώνει ένα ακόμα event. Στη μέση μιας συνέντευξης έρχεται ένα απορριμματοφόρο, το οποίο αδειάζει έναν σωρό από υφάσματα, από τον οποίο αναδύεται η Cruella, με μια αποστομωτική τουαλέτα, το πάνω μέρος της οποίας είναι διακοσμημένο με μια εξαντρίκ λεπτομέρεια: ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας που αναφέρεται στην ίδια. Η δωδεκάμετρη ουρά του φορέματος  ήταν ένα πάτσγουορκ από φορέματα που ανήκαν σε μια παλιά συλλογή της Βαρόνης, στέλνοντας το μήνυμα ότι

9b47b94a793068c4432348904fcd5590a6 cruella costumes

«τα σκουπίδια της μιας αποτελούν τον θησαυρό μιας άλλης»

Άλλη μια απόλυτα villain-ίστικη εμφάνιση της Cruella την οποία κάθε diva θα φθονούσε είναι η πιο grunge στιγμή της ταινίας: καταφτάνοντας στο London gala πάνω σε μοτοσυκλέτα, σηκώνοντας ένα σύννεφο σκόνης στη μέση του κόκκινου χαλιού και επισκιάζοντας την εμφάνιση της Βαρόνης, η πρωταγωνίστρια συγκεντρώνει τις κάμερες πάνω της. Φορώντας ένα δερμάτινο τζάκετ, αντιπροσωπευτικό της εποχής, στο πρόσωπο της είναι γραμμένη η λέξη «The Future», υπονοώντας ότι εκείνη είναι το μέλλον, ενώ η Βαρόνη το παρελθόν.

cruella style

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η Cruella de Vil αποτελεί μια ανερχόμενη διάδοχο του θρόνου της πιο διακεκριμένης σχεδιάστριας. Και τι θα ήταν μια βασίλισσα χωρίς τα απαραίτητα λάβαρα;

cruellafashionpic2

Κάνοντας γνωστή τη θέση που δικαιούται στον χώρο της μόδας, σε μια δημόσια εμφάνιση της Βαρόνης στέκεται όρθια πάνω στο όχημα που μετέφερε την Βαρόνη, με την ίδια τη Βαρόνη μέσα ανίκανη να βγει, λόγω του ότι η Cruella την είχε κλειδώσει μέσα στο ίδιο της το αυτοκίνητο!

40476456 9362433 image m 127 1615784423875

Με ένα blasé έκφραση και μια θεαματική πόζα, η διάδοχος καλύπτει τα παράθυρα από τα οποία παρακολουθεί η εξαγριωμένη Βαρόνη, με το ύφασμα της φούστας της και της ουράς αυτής, στην οποία είναι κεντημένα πάνω από 5.000 λουλούδια. Τα εμβλήματα της θέσης της στην ιεραρχία της μόδας είναι θεατά στο στρατιωτικού τύπου jacket με επωμίδες  και χρυσές αλυσίδες και λεπτομέρειες.

cruella 2021 emma stone

Τέλος, τι θα ήταν η Cruella χωρίς το παλτό από σκυλιά της Δαλματίας; Η πολυμήχανη πρωταγωνίστρια αφήνει τη Βαρόνη να πιστεύει ότι απήγαγε τα λατρευτά της σκυλιά-μόνο για να της προκαλέσει φρίκη και μίσος οργανώνοντας το δικό της fashion show με live μουσική παράλληλα με το πιο μουντό fashion show της Βαρόνης. Σε μια μίξη ροκ μουσικής, καπνού και φαντασμαγορικών ρούχων με τα οποία παρέλαυναν τα μοντέλα, η ίδια η Cruella ανέβηκε στη πασαρέλα φορώντας το διάσημο παλτό με το οποίο την έχουμε συνδέσει.

Απαραίτητο είναι να αναφερθεί ότι κανένα ζώο δεν χρησιμοποιήθηκε για το παλτό και τις εικονικές εμφανίσεις της Cruella!

Ριζοσπαστικά ρούχα,μια grunge διάθεση… φοβερές ερμηνείες… η ιστορία που δεν ειπώθηκε στο πολυαγαπημένο καρτούν,  ένα ανερχόμενο classic το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Δείτε trailer της ταινίας.

 

 

Ειρήνη Πολυχρονάκη

Ο κόσμος είναι μεγάλος και όμορφος, σκέφτομαι. Μετά κάθομαι και γράφω γιατί θέλω, τουλάχιστον στο χαρτί, να υπάρχει μια κοινωνία χωρίς προκατάληψη και χωρίς αχρείαστο μίσος. Ίσως μια μέρα να μην είναι μια χίμαιρα κλειδωμένη στο συρτάρι.

RECENT

RELATED