Skip to main content
Likewomangr tips gia atome me depy ed72617b

ΔΕΠΥ: 7 πρακτικά tips για να τα βγάλεις πέρα

Η ΔΕΠΥ (Διάσπαση Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) ορίζεται ως μία κληρονομική νευροβιολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας, η οποία πάρα πολύ συχνά μεταφέρεται και στην ενήλικη ζωή. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης,η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα.

Εάν ανήκεις και εσύ στο club των ατόμων με ΔΕΠΥ (σαν και εμένα) διάβασε τα παρακάτω tips που με βοήθησαν στην καθημερινότητά μου, ώστε να είμαι λειτουργική και συγκετρωμένη.

1| Βρες αυτό ακριβώς που δουλεύει για εσένα

Πολλές από τις συνήθειές σου πιθανότατα να μην θεωρούνται normal  και ίσως να προκαλούν έκπληξη στους ανθρώπους γύρω σου.Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν σημασία εάν αυτό που κάνεις σε κάνει λειτουργική και σε κρατά σε κρατά συγκεντωμένη.Ένα tip που εμένα με έχει βοηθήσει είναι να ξεκινώ ένα task,να το αφήνω μισοτελειωμένο,να ξεκινώ ένα δεύτερο και μετά από ώρα να ξαναπιάνω το πρώτο.Έτσι ο εγκέφαλός μου παραμένει ξεκούραστος και συγκεντρωμένος.

Εάν είσαι απόλυτα αφοσιωμένη σε ένα project μην το σταματήσεις επειδή ‘’ακολουθείς την τακτική των τακτικών διαλειμμάτων’’.Άκου τον εαυτό σου και δώσε του ότι χρειάζεται.

2| Αν νιώθεις πως θέλεις να κάνεις κάτι, κάνε το κατευθείαν

 Όχι δεν είναι περίεργο ούτε θα πρέπει να πιέζεις τον εαυτό σου να προσπαθεί να συνεχίσει να κάνει κάτι σωστά, σκεπτόμενη κάτι άλλο.Αν έρθει η στιγμή που θέλεις να κάνεις ένα διαφορετικό task μην περιμένεις, θα το συνεχίσεις αργότερα.

 3| Οργανώσου

Μέσα στην ημέρα πολλές είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να θυμάσαι. Άλλαξε το mindset  «ο εγκέφαλος μου συγκρατεί την κάθε πληροφορία» και πάρε το σημειωματάριο στα χέρια σου! Έτσι, θα οργανώνεις καθημερινά το ημερήσιό σου πλάνο ξεφορτώνοντας τις last-minute thoughts (επιτελους!).

  • Το ημερολόγιο ή το planner σου να είναι μαζί σου παντού, από το σπίτι μέχρι το γραφείο (χρησιμοποίησε χρώματα για να βάλεις σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις σου).
  • Να το ανοίγεις σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα
  • Οποιαδήποτέ σου σκέψη, σημείωσέ την κατευθείαν!
  • Για οποιαδήποτε υποχρέωσή σου που απαιτεί παραπάνω από ένα βήματα για να ολοκληρωθεί, διαίρεσέ την σε μικρότερα βήματα και ,αφιέρωσε ,ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους, τον χρόνο σου σε αυτά.

Η οργάνωση δεν αφορά μόνο το μυαλό, αλλά και τον χώρο σου.Πώς θα μπορέσεις να συγκεντρωθείς σε έναν ακατάστατο χώρο;

  • Οτιδήποτε χρειάζεσαι τοποθέτησέ το σε ένα εμφανές σημείο. Διαφορετικά θα το ξεχάσεις!!
  • Χρησιμοποίησε ετικέτες παντού. Σταμάτα να χρησιμοποιείς πολύτιμα εγκεφαλικά κύτταρα για να θυμάσαι λεπτομέρειες. Αντ ‘αυτού, τοποθέτησε ετικέτες στα ντουλάπια της κουζίνας, τους διακόπτες και τα συρτάρια της ντουλάπας σου.
  • Πριν ξεκινήσεις ένα task που απαιτεί συγκέντρωση τακτοποίησε τον χώρο σου. Πλύνε τα πιάτα της κουζίνας,στρώσε το δωμάτιό σου,πέταξε τα σκουπίδια.Ειδάλλως είναι πάρα πολύ πιθανό να το σκέφτεσαι καταλήγοντας να διακόπτεις την δουλειά σου.

4| Δώσε παραπάνω χρόνο στο εαυτό σου

Ακολούθησε τον κανόνα των 15 λεπτών: Kάθε φορά που αποφασίζεις να ετοιμάζεσαι μία συγκεκριμένη ώρα,αφαίρεσε 15 λεπτά.

  • Ετοίμασε τα πράγματα που χρειάζεσαι εκ των προτέρων.
  • Αποφάσισε το outfit της αυριανής ημέρας από το προηγούμενο βράδυ

5| Καφές

 Γνώριζες πως ο καφές λειτουργεί στον εγκέφαλο των ατόμων με Δ.Ε.Π.Υ. με διαφορετικό τρόπο;

Είναι ευρέως γνωστό πως ο καφες ενισχύει αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και βοηθά στην αποτροπή της κούρασης χάρη στο βασικό διεγερτικό που περιέχει,την καφεϊνη. Σε άτομα με Δ.Ε.Π.Υ. επιδρά διαφορετικά! Ενισχύει την συγκέντρωση και σε βοηθά τον εγκέφαλό σου να κάνει focus σε ένα task!

6| Body doubling

Το body doubling είναι μία έννοια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία «στρατηγική παραγωγικότητας» των ατόμων με Δ.Ε.Π.Υ. ώστε να ολοκλήρώσουν της αγγαρείες τους όταν έχουν συντροφιά ένα άλλο άτομο στον ίδιο χώρο.

Εξήγησε στις φίλες και το αγόρι σου για αυτή την τάση σου αυτή και διευκρίνησέ τους πως όχι μόνο δεν αδιαφορείς για τα λεγόμενά τους αλλά,αντιθέτως, συγκεντρώνεσαι ακόμα παραπάνω σε αυτούς κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού (όσο περίεργο κι αν ακούγεται!).

7| Εναλλακτικό σημειωματάριο

Κάθε βράδυ αντί να οργανώνεις την αυριανή ημέρα στο planner σου (σε περίπτωση σου δυσκολεύεσαι να συμβαδίσεις με αυτό και απογοητεύεσαι),γράψε όλες τις υποχρεώσεις που κατάφερες να φέρεις εις πέρας κατά την διάρκεια της ημέρας. Όχι μόνο θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σου, αλλά θα αντιληφθείς πως τίποτα δεν μένει ακατόρθωτο.

cover photo unsplash

Είμαι εδώ να εξερευνήσουμε παρέα τον ατελείωτο κόσμο της μόδας και της ομορφιάς. Ακολούθησέ με σε αυτό το το υπέροχο ταξίδι!

RECENT

RELATED