H θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες αυτοάνοσες ασθένειες. Τα αντισώματα δηλαδή του σώματος μας επιτίθενται στον θυρεοειδή αδένα, θεωρώντας τον ξένο. Η αιτιολογία της ασθένειας είναι ένα αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ένα στρεσογόνο, δηλαδή, ερέθισμα μπορεί να επηρεάσει την έκφραση των ήδη υπαρχόντων γονιδίων της ασθένειας και να εκφραστεί στο ανθρώπινο σώμα. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto χαρακτηρίζεται από υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, η οποία εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 30-60 ετών και απαιτεί συστηματική ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση καθώς ο θυρεοειδής αδένας συντονίζει τις περισσότερες λειτουργίες του σώματος, στις οποίες μεταξύ αυτών βρίσκονται η θερμοκρασία του σώματος και ο μεταβολικός ρυθμός. Ένας από τους λόγους που δεν έχει αποτελέσματα μια δίαιτα μπορεί να είναι κ η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και γι αυτό το λόγο ο διαιτολόγος θα σας ζητήσει ιατρικές εξετάσεις στην πρώτη συνεδρία, ώστε να ελεγχθεί αν ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί κανονικά.
Τα Συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto ποικίλλουν, με τα κυριότερα να σχετίζονται με:
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειας περιλαμβάνει συχνή ιατρική παρακολούθηση από εξειδικευμένο γιατρό – κατά προτίμηση ενδοκρινολόγο – και εξειδικευμένο διαιτολόγο ο οποίος θα σχεδιάσει το εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής για τη βελτίωση της κλινικής εικόνας της νόσου. Η φαρμακευτική αγωγή, τις περισσότερες φορές, κρίνεται απαραίτητη καθώς η παραγωγή των κύριων ορμονών του θυρεοειδούς (Τ3 & Τ4) είναι αδύνατη ή ελάχιστη. Οι συχνές επισκέψεις στον ενδοκρινολόγο με τον οποίο συνεργάζεστε δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής του/της ασθενούς.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχουν διατροφικές στρατηγικές που μπορεί να εφαρμόσει η ασθενής, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ την έκβαση της νόσου. Θρεπτικά συστατικά όπως το ιώδιο και το σελήνιο παίζουν καθοριστικό ρόλο στη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, ενώ ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Α και τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι κάποια από τα συστατικά που η επάρκεια τους βοηθά την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και έτσι στη σωματική και ψυχική ευεξία. Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μία αυτοάνοση ασθένεια με άμεσες και εμφανείς συνέπειες στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Με κατάλληλη όμως θεραπευτική προσέγγιση, η έκβαση της νόσου μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα και ο σχεδιασμός ενός προγράμματος διατροφής εξατομικευμένο στον ασθενή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην έκβαση της νόσου. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και αναζητήστε κατάλληλες διατροφικές συμβουλές, οι οποίες μπορούν να σας αλλάξουν τη ζωή.
Πηγές αναφοράς
Ihnatowicz, P., Drywień, M., Wątor, P., & Wojsiat, J. (2020). The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. Annals of agricultural and environmental medicine, 27(2).
Knezevic, J., Starchl, C., Tmava Berisha, A., & Amrein, K. (2020). Thyroid-gut-axis: how does the microbiota influence thyroid function?. Nutrients, 12(6), 1769.
Ralli, M., Angeletti, D., Fiore, M., D’Aguanno, V., Lambiase, A., Artico, M., … & Greco, A. (2020). Hashimoto’s thyroiditis: an update on pathogenic mechanisms, diagnostic protocols, therapeutic strategies, and potential malignant transformation. Autoimmunity Reviews, 19(10), 102649.
Διαβάστε όλα μας τα άρθρα εδώ!
Όραμα μας είναι μέσα από εδώ να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της, να το φροντίσει και να γίνει η καλύτερη εκδοσή του εαυτού της.
Μέσα από μία πληθώρα προγραμμάτων διατροφής, άσκησης και συμπεριφορικής παρέμβασης θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να φερθείς στο σώμα σου όπως του αξίζει.