Skip to main content
images easyblog images 928 7af11f0818f11069c36aea151a232d38 XL fd37a809

Δημιουργείστε το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο τραπέζι παρέα με τον Σπύρο Σούλη

Η ημέρα των Χριστουγέννων είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου. Το μεσημεριανό τραπέζι είναι ίσως μία από τις πιο όμορφες και χαρούμενες οικογενειακές συναντήσεις. Η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση βρίσκεται στο αποκορύφωμα και φυσικά το τραπέζι σας πρέπει να συμμετέχει και αυτό στο εορταστικό σκηνικό. Δείτε έξυπνες και οικονομικές ιδέες για ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που σας δίνει ο Σπύρος Σούλης.

Τραπεζομάντιλο Για αρχή, είναι βασικό να θυμάστε ότι η πιο σοβαρή επιλογή για το χρώμα του τραπεζομάντιλου είναι το λευκό. Τώρα, όμως, που είναι Χριστούγεννα το κλίμα «σηκώνει» και πιο έντονα χρώματα. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι το τραπεζομάντιλό σας να είναι καλοσιδερωμένο.

thehomeissue_trapezi

Μπορείτε να εφαρμόσετε το savoir vivre μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων για μεγαλύτερη επισημότητα.

Πιάτα Το πιάτο του κάθε καλεσμένου πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 50-70 εκατοστών από αυτό του διπλανού του. Καλό είναι να τα τοποθετείτε με την εξής σειρά: Πρώτο και κάτω από όλα μπαίνει το πιάτο sous plat (είναι πιο μεγάλο από όλα τα άλλα και αρκετά ρηχό). Ο ρόλος του είναι καθαρά διακοσμητικός. Πάνω από το σουπλά, μπαίνει το πιάτο για το κυρίως φαγητό, μετά του ορεκτικού, και τέλος αυτό της σούπας (αν πρόκειται να σερβιριστεί). Για να το θυμάστε και να μη μπερδεύεστε να ξέρετε πως τα πιάτα τοποθετούνται ανάλογα με το μέγεθος. Από το πιο μεγάλο στο πιο μικρό. Αν το γεύμα σας είναι ιδιαιτέρως επίσημο και έχετε χώρο στο τραπέζι μπορείτε να προσθέσετε πιάτο για την σαλάτα το οποίο μπαίνει πάνω αριστερά από τα υπόλοιπα πιάτα και πιάτο για το ψωμί το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στα αριστερά των πιάτων. Αν θέλετε να κάνετε οικονομία χώρου και χρημάτων για τη σαλάτα, μπορούν οι καλεσμένοι σας να την τοποθετήσουν στο πιάτο του ορεκτικού μαζί με τα υπόλοιπα ορεκτικά και το ψωμί να το τοποθετήσετε σε ένα βαθύ μπολ με μία λευκή πετσέτα από κάτω.

Μαχαιροπίρουνα Τα πιρούνια μπαίνουν στα αριστερά του πιάτου, με την σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, από αριστερά προς δεξιά και πάντα να κοιτούν προς τα πάνω. Τα μαχαίρια τοποθετούνται στη δεξιά μεριά με την κόψη προς τα αριστερά (προς τα μέσα). Το κουτάλι για την σούπα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην ίδια μεριά με τα μαχαίρια, αλλά δεξιότερα. Κουταλάκι και πιρούνι για το γλυκό μπαίνουν οριζόντια πάνω από το πιάτο, με το κουτάλι να δείχνει προς τα δεξιά, και το πιρούνι αριστερά. Αν έχετε μαχαιράκι για το βούτυρο βάλτε το είτε πάνω στο πιάτο του ψωμιού ή στην πάνω μεριά των πιάτων, δηλαδή κάθετα στα άλλα μαχαίρια και πηρούνια.

thehomeissue_trapezi02

Τα μαχαιροπήρουνα μπαίνουν στα αριστερά του πιάτου με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν από αριστερά προς τα δεξιά.

Πετσέτες Οι πετσέτες -υφασμάτινες πάντα για τέτοιες μέρες- μπαίνουν μέσα στο πιάτο εκτός και αν έχετε σκοπό να σερβίρετε σούπα, όποτε θα τοποθετηθούν στη μεριά που μπαίνουν τα πιρούνια, πιο αριστερά (ακόμα μπορείτε να τη βάλετε σε αυτή τη θέση αν θέλετε να φαίνεται το σχέδιο του πιάτου σας).

thehomeissue_trapezi

Οι πετσέτες μπαίνουν μέσα στο πιάτο εκτός αν θέλετε να σερβίρετε σούπα. 

Ποτήρια Τα ποτήρια μπαίνουν πάντα πάνω δεξιά των πιάτων με αυτό του κρασιού να βρίσκεται στα δεξιά του νερού. Aν σερβίρετε κάποιο κοκτέιλ, σαμπάνια ή αφρώδη οίνο σαν απεριτίφ αυτό δε θα είναι τοποθετημένο από την αρχή στο τραπέζι αλλά θα έρθει μετά. Οπότε μην τοποθετήσετε από πριν τα ποτήρια στα οποία θα το βάλετε.

Η εορταστική διακόσμηση για το τραπέζι σας μπορεί να είναι όσο απλή ή όσο σύνθετη θέλετε και δεν χρειάζεται να σας στοιχίσει ακριβά. Αυτό που πρέπει πρώτα να αποφασίσετε είναι η χρωματική παλέτα στην οποία θέλετε να κινηθείτε. Όποιο χρώμα κι αν σας αρέσει είναι δεκτό και ας μην θεωρείται κλασική επιλογή. Επίσης,κάντε το σπίτι σας να μυρίσει γιορτές με αυτούς τους 3 φυσικούς τρόπους.

Παραδοσιακή διακόσμηση Αν το κόκκινο μαζί με το πράσινο είναι τα χρώματά σας ταιριάξτε τα με χρυσαφί λεπτομέρειες για να δημιουργήσετε έναν πιο κλασικό συνδυασμό. Για να δώσετε μοντέρνο τόνο στα παραδοσιακά χρώματα, επιλέξτε ένα από αυτά, κόκκινο ή πράσινο και τονίστε τα με λευκές λεπτομέρειες.

thehomeissue_trapezi02

Όπως και να έχει το πιο σημαντικό είναι να έχετε νόστιμο φαγητό στο τραπέζι σας. Όλα τα άλλα θα τα βρείτε…

Κομψή- σοφιστικέ διακόσμηση Για μία πιο κομψή και σοφιστικέ εμφάνιση ξεχάστε τα έντονα χρώματα και επικεντρωθείτε σε μόνο ένα μεταλλικό χρώμα, ασημί ή χρυσό το οποίο θα συνδυάσετε με το λευκό.

Country style Το Χριστουγεννιάτικο σκηνικό που σας ταξιδεύει στην επαρχία είναι ακόμα μία πολύ ζεστή και φιλόξενη επιλογή ακόμα κι αν έρχεται σε τεράστια αντίθεση με το υπόλοιπο σπίτι σας. Αν όμως βρίσκεστε στην επαρχία πρέπει να το εκμεταλλευτείτε και φυσικά να το επιλέξετε. Χρησιμοποιήστε καρό κόκκινο τραπεζομάντιλο με μονόχρωμες πετσέτες και λευκά ή κόκκινα πιάτα. Εμπνευστείτε το decor από τη φύση με γκι, κλαδιά ελάτου και κεριά.

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED