Skip to main content
SYMVOULES ODIGIES b0812372

Dr. Brene Brown: 10 Συμβουλές για μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση, ανθεκτικότητα, ισορροπία & δημιουργία»

Η Καθηγήτρια Dr. Brene Brown, είναι η υπέροχη συγγραφέας που «κρύβεται» πίσω από τα best seller “Dare to Lead”, “Gifts of Imperfection”, “Rising Strong”, και άλλα πολλά βιβλία που έγιναν επιτυχίες.

Η Brene Brown υπήρξε μέντορας & advisor μου στις σπουδές μου στην Αμερική, στο Harvard University σαν Συμβουλευτική Ψυχολόγος αλλά και στις Κοινωνικές Επιστήμες.

Με αφορμή την υποψηφιότητα μου στα GIWA: Greek International Women Award 2021  στη κατηγορία Social Science, πιστεύω ότι ένα άρθρο για τη Dr. Brene Brown και το έργο της για την δύναμη της ευαλωτότητας και την ανάγκη για έκφραση των συναισθημάτων & Σκέψεων των Γυναικών, ταιράζει απόλυτα.

6801831404 c0420f4695 o 277526

Στην ομιλία της στο TED talk με πάνω 53 εκατ. Views, με θέμα: «The Power of Vulnerability», «Η Δύναμη της Ευαλωτότητας» ανέλυσε τι κοινό έχουν οι άνθρωποι με Ανθεκτικότητα στις Δοκιμασίες, Εν-συναίσθηση & Ευγνωμοσύνη στα μικρά & σπουδαία.

Η Brown, είπε: « Oι περισσότεροι άνθρωποι,  που θέλουν να δημιουργήσουν ή να τολμήσουν κάτι καινούργιο, μπλοκάρονται  από το φόβο της αποτυχίας, και την αβεβαιότητα. Παρά όλα αυτά οι άνδρες & γυναίκες που επιβιώνουν και δημιουργούν είναι αυτοί που τολμούν να πάρουν το ρίσκο και να δημιουργήσουν παρόλη την ανασφάλεια».

Είναι οι αξιόλογοι άνθρωποι και κυρίως γυναίκες  που έχουν το κουράγιο & τη τόλμη να τοποθετήσουν τον εαυτό τους απέναντι στην κρίση και κριτική των άλλων, παρ’ όλους τους ενδοιασμούς & ανασφάλεια τους. Είναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να εκθέσουν τον εαυτό τους και το έργο τους απέναντι στους άλλους με μόνο γνώμονα την αγάπη, το πάθος, την αφοσίωση σε αυτό που πιστεύουν & δημιουργούν.

Σύμφωνα με τη Brown: «Αυτοί οι άνθρωποι ακολουθούν 10 Συμβουλές/ Οδηγούς Επιβίωσης & Δημιουργίας και αποφεύγουν 10 Παγίδες»:

Κάθε Συμβουλή είναι σαν ένα νόμισμα με δύο πλευρές. Η μία πλευρά, παρουσιάζει τι να δημιουργούμε & να αναπτύξουμε. Η άλλη πλευρά, παρουσιάζει τι να αποφεύγουμε και να αφήνουμε πίσω. Και οι δύο πλευρές λειτουργούν συμπληρωματικά. Εάν δεν αφήσουμε πίσω το αρνητικό για να  φέρουμε κοντά το θετικό,  δεν θα μπορέσουμε να έχουμε μια Ζωή Γεμάτη, Ολοκληρωμένη & με Ικανοποίηση !

10 Οδηγοί/συμβουλές σύμφωνα με την Brene Brown:

1. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές  Δημιουργούν «Αυθεντικά» & επιλέγουν να μην λαμβάνουν Υπόψιν τους τη κρίση των άλλων.

Η Αυθεντικότητα είναι μια Ικανότητα Συναισθηματικής Νοημοσύνης E.Q. που καλλιεργείται εάν ο άνθρωπος ασχοληθεί με την Αυτογνωσία, την Αυτοφροντίδα & Αυτοσεβασμό & υιοθετήσει  καθημερινές πρακτικές καλλιέργειας της Αυθεντικότητας.

2. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές καλλιεργούν την Αυτοφροντίδα & Αυτοαποδοχή  & επιλέγουν να εγκαταλείψουν την τάση τους για τελειομανία.

Με αυτό το τρόπο καλλιεργούν την Αυτοαποδοχή στον εαυτό σας και γίνονται Παράδειγμα για τους άλλους: Παιδιά, Συντρόφους, Φίλους, Συνεργάτες κλπ.

Η Αυτοφροντίδα και Αυτοαποδοχή προϋποθέτει 3 βασικά σημεία:

-Να Είναι Γενναιόδωροι, Δίκαιοι και Καλοί με τον εαυτό τους ( Self-Kindness).

-Nα αναγνωρίζουν ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους (common humanity) & αυτά είναι χαρακτηριστικά που ενώνει τους ανθρώπους.

-Εξασκούν την Εν-συνειδητότητα: Εστιάζουν στο ΕΔΩ & ΤΩΡΑ και να καταλαβαίνουν ότι η πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των Σκέψεων τους καθώς και των Συναισθημάτων τους που γεννιόνται από αυτές και όχι αποτέλεσμα των εξωτερικών γεγονότων. Αναγνωρίζουν ότι την Αλήθεια την δημιουργούν από ΜΕΣΑ προς τα ΕΞΩ και όχι το αντίθετο και αναγνωρίζουν ότι η Τελειομανία είναι μια Ψευδαίσθηση, άλλωστε ο εχθρός του τέλειου είναι το τελειότερο.

3. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές καλλιεργούν την Ανθεκτικότητα τους παρά όλες τις δοκιμασίες και αφήνουν πίσω την αμφιβολία στις ικανότητες τους.

Η Ανθεκτικότητα είναι η Ικανότητα να ξεπερνάμε τις Δυσκολίες με Συναισθηματική Ευελιξία, Emotional Agility

Τα 5 Χαρακτηριστικά Ανθεκτικών Ανθρώπων είναι να:

1.    Επιλύουν με ευκολία Προβλήματα

2.    Ζητούν βοήθεια όταν την χρειάζονται

3.    Διαχειρίζονται με Ευελιξία τα Συναισθήματά τους

4.    Δημιουργούν Θετικές Διαπροσωπικές Σχέσεις

5.    Συνδέονται εύκολα με άλλους ανθρώπους

205526

4. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές καλλιεργούν την Ευγνωμοσύνη & Χαρά και αφήνουν πίσω την τάση τους για αρνητικότητα/ανικανότητα.

Καθημερινά έχουμε περίπου 60-80.000 σκέψεις…. που οι περισσότερες είναι αρνητικές και αυτό συμβαίνει γιατί το έχουμε υιοθετήσει από το περιβάλλον μας. Αντί να αφηνόμαστε σε τέτοιες αρνητικές σκέψεις, πρέπει να υιοθετούμε την Ευγνωμοσύνη, που είναι ένας ξεκάθαρος δρόμος για βιώνουμε Χαρά & Δημιουργία.

5. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές καλλιεργούν την Εσωτερική τους φωνή & εμπιστεύονται το ένστικτό τους με  Πίστη και αφήνουν πίσω την διαρκή του ανάγκη τους για ασφάλεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιδιώκουν την Ασφάλεια & την Σιγουριά, όμως αυτό δε τους εξελίσσει. Αντί να το κάνουν αυτό, πρέπει να αφεθούν σε καινούργιες εμπειρίες, να ρισκάρουν τις Δυνάμεις τους και να εξελίξουν τις ικανότητες τους. Σύμμαχο τους σε αυτό μπορούν να έχουν την διαίσθηση τους. Η διαίσθηση είναι μια γνωστική διαδικασία που απαιτεί συνδυαστικές ικανότητες του μυαλού, της ψυχής & του πνεύματος & βοηθούν τα άτομα να εξελιχθούν.

6. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές καλλιεργούν την Δημιουργικότητα τους και μειώνουν την ανάγκη τους για σύγκριση.

Δεν υπάρχουν δημιουργικοί και μη-δημιουργικοί άνθρωποι, υπάρχουν αυτοί που εξασκούν πρακτικά τη δημιουργικότητα και αυτοί που δεν την καλλιεργούν.

Η σύγκριση με τους άλλους και τις δημιουργίες των άλλων είναι από τις πιο μεγάλες παγίδες.

Τα μικρά παιδιά είναι τα πιο καλά παραδείγματα αυθόρμητης δημιουργικότητας: όταν ζωγραφίζουν, παίζουν και γενικότερα εκφράζονται. Δεν σκέφτονται τι θα πουν οι άλλοι για αυτό δημιουργούν με περισσότερη φαντασία και αυθεντικότητα. Αργότερα μεγαλώνοντας χάνουν αυτή την ικανότητα, γιατί αρχίζουν να συγκρίνονται με τους άλλους, εκεί χάνουν τον αυθορμητισμό και την αυθεντικότητα τους.

7. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές έχουν κλίση προς το Δημιουργικό παιχνίδι και Εσωτερική Ηρεμία και αφήνουν πίσω τους την τάση για να είναι οι νικητές και οι τέλειοι.

Είναι πολύ σημαντικό ακόμα και σε μεγάλη ηλικία να ξαναφέρουν το «παιχνίδι» στη ζωή , μέσω Δημιουργίας & Καλλιτεχνίας γιατί έτσι καλλιεργούνται 3 Βασικές Ικανότητες:

-Δημιουργία, χωρίς προκαθορισμένο σκοπό

-Χάνεται η αίσθηση του χρόνου  έρχεται η απόλαυση σε αυτό που κάνουν.

-Σταματούν να σκεφτονται συνέχεια με τον εαυτό τους και ταυτίζονται με το αντικείμενο της δημιουργίας . Έτσι, απελευθερώνονται και γίνονται αυθεντικοί & δημιουργικοί

SINAISTHIMATA

8. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές καλλιεργούν την ηρεμία και αφήστε πίσω το άγχος !

Το άγχος παρόλο που νομίζουμε ότι μας κινητοποιεί, όμως μας επιβαρύνει την ψυχή και το μυαλό.

Ας καταλάβουμε ότι φέρνει μεγάλη επιφόρτιση στη Ψυχή, στο Μυαλό & στο Σώμα και μας μπλοκάρει την δημιουργία. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους δημιουργίας μέσα από την φαντασία και την ελεύθερη έκφραση.

9. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές Καλλιεργούν την Δημιουργική και με νόημα δουλειά και μειώνουν την αβεβαιότητα & αυτό-αμφισβήτηση

Η Δημιουργική και με νόημα εργασία δεν έχει μόνο σκοπό να κερδίσουμε χρήματα και αναγνώριση, αλλά να βιώνουμε ένα Εσωτερικό Γέμισμα και Νόημα Ζωής. Όλοι έχουμε ταλέντα και χαρίσματα και όταν δεν τα χρησιμοποιούμε νιώθουμε μπλοκαρισμένοι και απογοητευμένοι.

10. Οι άνθρωποι/ γυναίκες αυτές αγαπούν και εκφράζονται με γέλιο, δημιουργία, παιχνίδι, χορό κτλ και αφήνουν πίσω την τάση να είναι πάντοτε in control & cool.

Αφήνονται στο «παιχνίδι» και στην ελεύθερη έκφραση χωρίς να εχουν την αναγκη να είναι  in control και τελειομανείς.

Ξεκινούν μέσα από το «παιχνίδι», ως μέσω έκφρασης είτε μέσω της Τέχνης, της Γραφής, της Φωτογραφίας, του Χορού , της Μουσικής σαν μια ανάγκη εσωτερική και όχι για το «τέλειο» αποτέλεσμα, αλλά για να απολαύσουν το «ταξίδι» και να  δημιουργήσουν κάτι σημαντικό. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες, έτσι δημιουργήσαν αξιόλογα έργα απολαμβάνοντας την διαδρομή, το Δρόμο για την “Ιθάκη” τους και χωρίς να έχουν το τελικό αποτέλεσμα σαν αυτοσκοπό !

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 210 – 6838241 / 210- 6834639 / Κινητό: 00 30 6945541188

ATHENS MEDICAL PARTNERS , Κηφισίας 332

ginagcounseling.com

Τζίνα Θανοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Είμαι Συμβουλευτική Ψυχολόγος με Μετεκπαίδευση με Ed.M., M.A., στο Harvard University, στο χώρο της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε Παιδιά, Εφήβους, Γονείς, Ζευγάρια και ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες καθώς και στις Διατροφικές διαταραχές Εφήβων & Ενηλίκων. Έχω εξειδίκευση σε Γυναικεία Θέματα, Εικόνας Σώματος Αυτοπεποίθησης και Διατροφικές Διαταραχές. Επίσης, ασχολούμαι και με τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την διαδικασία της Αυτο-ανακάλυψης.

RECENT

RELATED