Skip to main content
images easyblog images 928 27b4dac4cac8bcf3255136d4db9d8a57 XL 80ff05b5

Εάν θέλετε να βοήθησετε μάθετε να ακούτε (video)

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να ακούν. Ούτε σκέφτονται αυτό που λέει ο συνομιλητής τους παρά περιμένουν την στιγμή που θα ακούσουν κάτι που θα τους θυμίσει μια δική τους εμπειρία και θα διακόψουν λέγοντας … εγώ να δεις τι … κλπ.

Αυτό δεν είναι ακρόαση. Ακρόαση είναι να επιτρέπω στον άλλον να διηγηθεί και εγώ να βλέπω και να νιώθω αυτό που μου περιγράφει.

Ο Ernesto Sirolli, σε ομιλία του με τίτλο «Want to help someone? Shut up and listen» υποστηρίζει ότι το πρώτο βήμα είναι να ακούμε τους ανθρώπους που προσπαθούμε να βοηθήσουμε.

Λέγεται οτι οι καλοί ακροατές είναι συχνά και καλοί ομιλητές, καθώς λαμβάνουν την πληροφορία σε βαθύτερο επίπεδο και τη συγκρατούν για περισσότερο.

Θα θυμηθώ τον αγώνα που έδινε μια πολυεθνική εταιρεία  για να καταφέρει να πείσει τους πωλητές της να ακούν. Πόσο σημαντική θεωρούσε την ακρόαση. Την πραγματική ακρόαση που ακούς και αισθάνεσαι αυτό που σου διηγούνται. Ο λόγος βέβαια στο παράδειγμα δεν ήταν η βοήθεια αλλά η πώληση, παρόλα αυτά, ανεξάρτητα από το κίνητρο, η τεχνική είναι η ίδια.

Ο Ernesto Sirolli παραθέτει λοιπόν κάποιες απλές τεχνικές για να εμβαθύνει κανείς στην τέχνη της ακρόασης.

1. Χρησιμοποιήστε τα μάτια σας
Μαζί με τα αυτιά σας, βεβαιωθείτε ότι τα μάτια σας είναι επικεντρωμένα στο άτομο που μιλά, ώστε να λαμβάνετε και μη λεκτικά στοιχεία από σωματικές κινήσεις και χειρονομίες. Αν θέλετε πραγματικά να ακούσετε, χρειάζεται να ενσωματώσετε τη χρήση των ματιών, ώστε να πάρετε μια πληρέστερη ιδέα αυτού που επιχειρούν να επικοινωνήσουν οι άλλοι σε εσάς.

2. Μη διακόπτετε
Όλοι ξέρουμε ότι η περιέργεια σκότωσε τη γάτα και ο μόνος τρόπος να τιμήσετε και να εξελίξετε τις δεξιότητες ακρόασης είναι να μην επιτρέψετε στην περιέργειά σας να πάρει τον έλεγχο. Ακούστε, αφουγκραστείτε και ύστερα συνεχίστε να ακούτε και να αφουγκράζεστε, περιμένοντας την ευκαιρία να μιλήσετε. Κι όταν έρθει η ευκαιρία, βεβαιωθείτε ότι θα την εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο και γνωστοποιήστε τα συναισθήματά σας.

3. Αντιδράστε με άλλους τρόπους
Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος, τα μάτια και τις εκφράσεις του προσώπου, για να δώσετε ανατροφοδότηση στον ομιλητή και ελέγξτε την παρορμητικότητά σας, που θα θέλει να προβάλλει λεκτικά μια γνώμη ή μια συμβουλή. Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, όταν ακούει τους άλλους. Δεν θέλετε να διακόψετε κάποιον που έχει βρει τον ειρμό της σκέψης του και προσπαθεί να προσφέρει πληροφορίες, καθώς υτό διαταράσσει τη συγκέντρωση του ομιλητή και εμποδίζει την απόπειρά του να επεξεργαστεί και να σας παράσχει λεπτομέρειες.

4. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη της φαντασίας
Προσπαθήστε να φανταστείτε οπτικά αυτό που σας περιγράφει ο ομιλητής, ώστε να συνδεθείτε πλήρως, να βυθιστείτε τελείως στο νόημα και στη ροή της συζήτησης. Αν κάποιος περιγράφει ένα μέρος ή ένα άλλο πρόσωπο, δοκιμάστε να τα συνθέσετε στο νου σας σε μια εικόνα. Αν κάποιος περιγράφει μια προσωπική εμπειρία, μπείτε στη θέση του/της και ξαναζήστε εκείνη την εμπειρία. Αυτό είναι και η τέχνη της ακρόασης.

5. Μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα
Όταν ακούτε, εστιάστε στον ομιλητή και όχι στις δικές σας σκέψεις που συσσωρεύονται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό σας. Μην προσπαθείτε να δείτε επικριτικά τα πράγματα και μη βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα. Περιμένετε πρώτα να τελειώσει ο ομιλητής, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και ύστερα διαμορφώστε προσεκτικά την ανατροφοδότησή σας. Για να διευκολύνετε την ακρόαση, τελειοποιήστε την ενσυναίσθηση επίσης. Βοηθά στην αποφυγή γρήγορων συμπερασμάτων για τη στάση και τη θέση του ομιλητή.

Μάθετε να ακούτε και θα μπορέσετε να παίρνετε κάτι παραπάνω από τις συνομιλίες σας. Μάθετε να ακούτε και θα είστε αυτός που όλοι θα θέλουν να μιλήσουν. Μάθετε να ανοίγετε τους ανθρώπους ώστε να βγάζουν προς τα έξω όλα όσα χρειάζεστε για να τους βοηθήσετε.

Written by Amun

via olabisi.gr

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED