Ευτυχία και πως να οδηγηθούμε σε αυτήν από την Τζίνα Θανοπούλου

Καλοσωρίζουμε σήμερα μία από τις πιο όμορφες συνεργασίες που χάρηκα πολύ όταν την έμαθα, γιατί εκτός από την υπέροχη αρθρογραφία τους και τις ευχαριστώ προσωπικά πολύ για την στήριξη και την αγάπη τους  είναι και φίλες ζωής. Η Τζίνα Θανοπούλου και η Μαρία Ψωμά είναι πια παρέα και η μία συμπληρώνει την άλλη σε βασικά θέματα που αφορούν τον εαυτό μας, το σώμα μας και την ψυχή μας. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε αναλυτικά τα στοιχεία τους και  να σας ενημερώνουμε ότι σε κάθε πρώτη συνεδρία με την Μαρία Ψωμά Ιατρό – Ιατρό Βιοπαθολόγο – Ιατρική της Παχυσαρκίας – Ιατρική Αντιγήρανσης περιλαμβάνει και μία συνάντηση με την Τζίνα Θανοπούλου  Ed.M, MA Harvard University, Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Ζευγαριών, Οικογενείας, Συμβουλευτική Εικόνας Σώματος, Διατροφικές Διαταραχές, Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς!

likewoman

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ «ΕΥΤΥΧΙΑ & ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ» ?

Γράφει η Τζίνα Θανοπούλου

Τι αναζητούμε τελικά στη ζωή μας ? Ο καθένας ανάλογα με τα βιώματά του, τις προσδοκίες, τα πιστεύω, τις αξίες, τα όνειρά του έχει διαφορετικές απαντήσεις. Ο σκοπός της ζωής είναι διαφορετικός ανάλογα τον άνθρωπο, το φύλο, την ηλικία, το ταμπεραμέντο, τις συνθήκες. Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας, αργά ή γρήγορα, ψάχνουμε ένα νόημα ζωής και τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους.

Αν θέλαμε να ορίσουμε την ευτυχία θα λέγαμε ότι είναι η κατάσταση που φέρνει στην ανθρώπινη καρδιά & ζωή ηρεμία, εσωτερικό γέμισμα, νόημα, χαρά, ισορροπία και σκοπό. Βέβαια η ζωή κάθε ανθρώπου έχει μια πολύπλοκη, διαφορετική πορεία και είναι μια υποκειμενική υπόθεση.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βιώσει κάποια περίοδο στη ζωή μας στοιχεία «ευτυχίας, χαράς, εσωτερικής πληρότητας», μέσω θετικών εμπειριών, αλλά και περιόδους δυστυχίας, λύπης, έλλειψης νοήματος, μέσω αρνητικών βιωμάτων. Πολλές φορές το περιβάλλον, οικογενειακό ή κοινωνικό, ευθύνεται για τη απογοήτευση που βιώνουμε εξαιτίας παιδικών εμπειριών, που μας «στιγμάτισαν» από νωρίς και δεν μας προετοίμασαν σωστά για να αντιμετωπίζουμε τις διάφορες καταστάσεις, δυσκολίες και αλλαγές με δύναμη, ευελιξία και θετική σκέψη.

woman-reaching-for-birds

Άλλες φορές οι εμπειρίες του περιβάλλοντος μάς παρότρυναν να δουλέψουμε προς την απόκτηση συγκεκριμένων στόχων, να «βάλουμε στην άκρη» τις προσωπικές επιθυμίες μας, με την προοπτική ότι θα γίνουμε ευτυχισμένοι αν επιτύχουμε όσα μας είχαν υποδείξει. Η ευτυχία συνδέθηκε με συγκεκριμένους τομείς της ζωής, όπως την απόκτηση περισσότερων υλικών αγαθών, επαγγελματική επιτυχία, κοινωνική αποδοχή κτλ, που όμως όταν αποκτήθηκαν μπορεί να μας έδωσαν παροδική ικανοποίηση, σύντομα όμως έφεραν ακόμα μεγαλύτερο «συναισθηματικό κενό». «Ξεχάσαμε» τον αληθινό εαυτό μας, την εσωτερική μας φωνή και τις πραγματικές ανάγκες μας. Σαν αποτέλεσμα αργά η γρήγορα βιώσαμε μεγαλύτερη απογοήτευση.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι πάντοτε θα υπάρχουν δυσκολίες και αλλαγές, αλλά αν έχουμε δουλέψει τον εαυτό μας, έχουμε αποφασίσει να «υιοθετήσουμε» μια θετική στάση ζωής, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, έχουμε ευγνωμοσύνη, και είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε με αφοσίωση, επιμονή και υπομονή για την επίτευξη των στόχων μας, τότε μπορούμε να βιώσουμε μια κατάσταση που είναι κοντά στην αληθινή ευτυχία !

Μερικοί τρόποι να επιλέξουμε τον καλύτερο για εμάς δρόμο για να οδηγηθούμε στην εσωτερική πληρότητα είναι:

• Να ανακαλύψουμε & καλλιεργήσουμε τον αληθινό εαυτό μας, στρέφοντας την προσοχή μέσα μας! Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευτυχία που αναζητάμε βρίσκεται ήδη μέσα μας, αρκεί μόνο να επαναφέρουμε στη μνήμη μας στιγμές που νιώσαμε ευτυχισμένοι. Να αναρωτηθούμε τι σκεφτόμασταν τότε, ποια ήταν τα συναισθήματά μας, τι βιώναμε, τι όνειρα είχαμε !

tumblr_mh8j86yDC21rnz6cmo1_400_large

• Να Αναρωτηθούμε τι είναι «ευτυχία» για εμάς ! Είναι σημαντικό βήμα να συνειδητοποιήσουμε τι μας κάνει ευτυχισμένους και μας δίνει πληρότητα, εμάς προσωπικά, όχι τους άλλους ! Αν το καταφέρουμε, έστω αρχικά με το νου μας, μπορούμε σιγά σιγά να το πραγματοποιήσουμε στη ζωή μας.

• Ας προσφέρουμε στον εαυτό μας τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, μέσα από το δρόμο της Ευγνωμοσύνης. Αυτό τελικά θα μας οδηγήσει στην ευτυχία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι μόνο όταν αποκτήσουμε όλα αυτά που επιθυμούμε σε υλικό επίπεδο, αλλά αν έχουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε σήμερα.Τότε μόνο θα κτίσουμε ένα καλύτερο «αύριο» και θα πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας, όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται αυτό.

• Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να είναι ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ. Να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως αληθινά είναι, εκφράζοντας τα αληθινά μας συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, γιατί τότε θα ζούμε πραγματικά τη ζωή & τον εαυτό μας.

• Ας «βάλουμε στην άκρη» τις ανασφάλειές μας & ας εστιαστούμε στα θετικά μας. Όταν εστιαζόμαστε στα θετικά, έχοντας πίστη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας και θέτουμε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε ευτυχισμένοι.

• Ας προσεγγίσουμε τις καταστάσεις με θετική σκέψη και οπτική. Όσο και αν είναι δύσκολο εξαιτίας δυσχερών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, πρέπει να μην αφήσουμε την αβεβαιότητα για το αύριο να μας παρασύρει σε μια «μοιρολατρική» προσέγγιση της πραγματικότητας, που θα μας επηρεάσει αρνητικά ψυχολογικά και θα μας ακινητοποιήσει πρακτικά. Αυτά είναι«εχθροί» της ευτυχίας. Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι όταν βιώνουν μία «δύσκολη» κατάσταση προσπαθούν να πάρουν Μαθήματα Εξέλιξης για να κατανοήσουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό και τις αληθινές τους ανάγκες.

• Ας μάθουμε να ζούμε το ΠΑΡΟΝ, όχι να αναπολούμε το παρελθόν ή να σχεδιάζουμε μόνο το μέλλον. Καλό θα είναι να αποδεχτούμε, και να εκτιμήσουμε το «τώρα» έτσι όπως είναι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, να το ζήσουμε με όσα έχουμε, με ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Να μην παλεύουμε συνεχώς να αποκτήσουμε περισσότερα γιατί αυτό θα μας γεμίσει με ανασφάλειες και άγχος. Να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά μέχρι εκεί που μπορεί ο καθένας. Ζώντας το παρόν ίσως οδηγηθούμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον, ( Edward TOLLE, “The Power of Now”, «Η Δύναμη του Τώρα»).

• Ας τολμήσουμε να κάνουμε αλλαγές ! Η «ΑΛΛΑΓΗ» είναι το πιο φυσιολογικό και αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής. Οι ευτυχισμένοι, ψυχολογικά υγιείς άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αποδεχτούν αυτή την αλήθεια και να δουν την αλλαγή σαν μια νέα αρχή.

• Ας αποβάλλουμε το άχρηστο άγχος και αγωνία από τη ζωή μας. Οι άνθρωποι πρέπει να «εξελιχθούμε» πνευματικά και συναισθηματικά και να κατανοήσουμε αυτό που θέλουμε να είμαστε πραγματικά και όχι αυτό που μας υπαγορεύουν οι άλλοι. Να πιστέψουμε και αποδεχτούμε τον αληθινό μας εαυτό και τις ανάγκες του. Έτσι θα νιώσουμε ουσιαστικά αυθεντικοί, ικανοποιημένοι, ισορροπημένοι και τελικά ευτυχισμένοι.

• Ας αναλάβουμε την ευθύνη του εαυτού μας και της ζωής μας με ένα πιο ρεαλιστικό τρόπο! Εάν αποδεχτούμε την αλήθεια για το ποιοί αληθινά είμαστε, θα μπορέσουμε να ζήσουμε αυθεντικά & θα «διδαχθούμε» από τα διάφορα δύσκολα γεγονότα, και θα μάθουμε ότι η ευτυχία δεν έρχεται μέσα από την προσωπική επιτυχία μόνο ή την απόκτηση περισσότερων αγαθών, αλλά έρχεται σταδιακά και μπορούμε να τη βρούμε στις μικρές, απλές χαρές της καθημερινότητάς. Έτσι θα μπούμε στο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην ευτυχία, ηρεμία, ισορροπία & εσωτερική ικανοποίηση.

Κλείνοντας, ας συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευτυχία & η Πληρότητα δεν έρχεται μόνο αν αποκτήσουμε όλα αυτά που επιθυμούμε σε υλικό επίπεδο, άλλωστε η ανθρώπινη φύση επιθυμεί όλο και περισσότερα. Η Ευτυχία δεν είναι το «τέρμα», αλλά μια «πορεία», μια «στάση ζωής», ένας τρόπος να δούμε τα πράγματα και τον εαυτό μας, ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες.

Η ζωή τελικά δεν είναι η «Ιθάκη» σαν αυτοσκοπός, αλλά η πορεία προς την «Ιθάκη» μας !

Τζίνα Θανοπούλου

Ed.M, MA Harvard University, Συμβουλευτική Παιδιών, Εφήβων, Ενηλίκων Ζευγαριών, Οικογενείας, Συμβουλευτική Εικόνας Σώματος, Διατροφικές Διαταραχές, Επαγγελματικός Προσανατολισμός.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλ.: 210 – 6838241 / 210- 6834639 / Κινητό: 00 30 6945541188

ATHENS MEDICAL PARTNERS , Κηφισίας 332

ginagcounseling.com

 
Μαρία Ψωμά Ιατρός – Ιατρό Βιοπαθολόγος – Ιατρική της Παχυσαρκίας – Ιατρική Αντιγήρανσης
 
  • Ethnikis Antistaseos 14, Chalandri, Greece, 15232, 15232
  • Short DescriptionΜαρία Ψωμά Ιατρός – Ιατρός Βιοπαθολόγος – Ιατρική της Παχυσαρκίας – Ιατρική Αντιγήρανσης www.psoma.gr
  • 2106801085-2106801086
  • Email
  • dr.psoma@gmail.com

 

 

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED

Absolute Feminine Stories

© , LIKEWOMAN
All rights reserved
Created by Advalue