Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Fimages easyblog images 928 f832966028c60c879a5be606590bd8a2 XL

Εγκυμοσύνη και διατροφή-Τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες σε αυτούς τους “υπέροχους” 9 μήνες που διανύουν

Ο Αϊνατζόγλου Κωνσταντίνος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας συνεργάτης του doctoranytime.gr σήμερα μας εξηγεί γιατί πρέπει η γυναίκα να προσέχει τι τρώει στην περίοδο της εγκυμοσύνης της και ποιο είναι το σωστό διαιτολόγιο που πρέπει να ακολουθεί!
 
 
Είναι λάθος άποψη ότι η εγκυμονούσα πρέπει να τρώει περισσότερο. Το κανονικό βάρος δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 8-12 kg το πολύ. Η αύξηση της όρεξης της εγκύου οδηγεί σε πολυφαγία, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους της με δυσμενείς συνέπειες για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και του τοκετού.  Η έγκυος πρέπει να παίρνει ημερησίως 100 γρ. λευκωμάτων, κατά προτίμηση ζωικών, 80 γρ. λιπών, 300 γρ. υδατανθράκων, άλατα και βιταμίνες. Η αύξηση των θερμίδων δεν πρέπει να είναι πάνω από 200. Βασικά συστατικά της διατροφής της εγκύου είναι τα λευκώματα, όπως το κρέας που το κρέας που το ζωικό λεύκωμά του προφυλάσσει την έγκυο από οιδήματα, αυξάνει το ποσό της αιμοσφαιρίνης, τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξασφαλίζει καλή γαλουχία. Σε μεγάλες ποσότητες, όμως, το κρέας μπορεί να συσσωρεύσει στον οργανισμό τοξίνες ή να επιδεινώσει την κινητικότητα του εντέρου. Απαραίτητα είναι τα ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο, απ’ όπου ο οργανισμός παίρνει τις βιταμίνες A και D που είναι λιποδιαλυτές και πρέπει να προσλαμβάνονται με μέτρο ˙ επίσης οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο ψωμί, το ρύζι, τα φασόλια, τις πατάτες. Απαραίτητα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προμηθεύουν τον οργανισμό με ασβέστιο και αυτά όμως με μέτρο, γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Ο σίδηρος, επίσης, που προσλαμβάνεται από τροφές όπως σπανάκι, παντζάρια, φακές, φασόλια.
Προσοχή, όμως, ανταγωνιστικά στα επίπεδα του σιδήρου δρουν ο καφές, το κακάο, το τσάι, οι σοκολάτες, ποτά τύπου κόλας, τα γλυκίσματα, οι μεγάλες ποσότητες ψωμιού, το άγχος και η στεναχώρια. 
 
Ένα άλλο χρήσιμο στοιχείο της διατροφής της εγκύου είναι οι βιταμίνες, που τις προμηθεύεται από φρούτα και λαχανικά, ενώ παράλληλα της εξασφαλίζουν και την καλή λειτουργία του εντέρου της. Από τις βιταμίνες, απαραίτητο θεωρείται το φολικό οξύ, που είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β. Η έλλειψή του ενοχοποιείται για αιμορραγία, αποβολή, πρόωρο τοκετό, δυστοκία και θνησιμότητα του εμβρύου. Η απορρόφησή του είναι καλύτερη, όταν  προσλαμβάνεται με ωμές τροφές, όπως άψητος ξηρούς καρπούς, πορτοκάλια και μπανάνες και λιγότερο αποτελεσματική, όταν οι τροφές είναι μαγειρεμένες, όπως τα χόρτα, τα όσπρια, το πιτυρούχο ψωμί και το συκώτι.  
 
Κατά την περίοδο του θηλασμού, οι θερμιδικές απαιτήσεις της λεχώνας αυξάνονται κατά 500 – 550 θερμίδες ημερησίως. Η πρόσληψη γάλακτος είναι η καλύτερη πηγή των επιπλέον πρωτεϊνών και ασβεστίου που χρειάζονται. Συμπερασματικά, η ανάμικτη διατροφή χωρίς υπερβολή σε ζωικό λεύκωμα, αλάτι και λίπος, είναι η καταλληλότερη στην εγκυμοσύνη. 
 
*Ο Κώστας Αϊνατζόγλου είναι μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος 
 

SHARE

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED