Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2023%2F11%2Flikewomangr glitter stop

Είναι άραγε το τέλος εποχής για το γκλίτερ; Τι λένε οι ειδικοί!

Αδιαμφισβήτητα, το γκλίτερ αποτελεί ένα στοιχείο που προσδίδει λάμψη σε οτιδήποτε συνοδεύει.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό για όποια το επιλέγει στην καθημερινότητά της, ότι είναι αρκετά δύσκολο να καθαριστεί. Παράλληλα, εφόσον ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή μικροπλαστικού, είναι και σε μεγάλο βαθμό βλαβερό για το περιβάλλον.

Όπως όλα τα πλαστικά, έτσι και το γκλίτερ δεν βιοδιασπάται, αλλά απλώς χωρίζεται σε μικρότερα κομμάτια, καθιστώντας την ανακύκλωση αδύνατη και τον καθαρισμό του δύσκολο. Για αυτό τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της πολιτικής της για τα μικροπλαστικά, θέσπισε απαγορευτικό νόμο για το μη βιοδιασπώμενο γκλίτερ σε ελέυθερη μορφή, ξεκινώντας από αυτό το μήνα! Από το 2027 επίσης, θα απαγορευτούν και τα καλλυντικά που περιέχουν γκλίτερ. Η απαγόρευση δεν ισχύει για είδη ρουχισμού όπου η διακόσμηση θεωρείται δευτερεύουσα σε σχέση με το σχέδιο, ενώ αντικείμενα όπως για παράδειγμα τα καπέλα για πάρτυ, καλυμμένα με γκλίτερ, θα καταργηθούν.

Η απόφαση αυτή, δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων από τους λάτρεις του γκλίτερ, σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία για παράδειγμα όπου πανικοβλημένοι έσπευσαν να εφοδιαστούν με προμήθειες πριν την απαγόρευση.

Ήρθε λοιπόν επίσημα το τέλος εποχής για το γκλίτερ; Η απάντηση φαίνεται πως είναι όχι, εφόσον για αρχή η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις χώρες της Ε.Ε, και όχι για το Ηνωμένο Βασίλειο και τις υπόλοιπες Ηπείρους. Ταυτόχρονα, πλέον έχει αρχίσει να διαδίδεται ένα νέο κύμα φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών, συμπεριλαμβανομένων εταιριών που παράγουν μεταξύ άλλων και γκλίτερ με φυτικά και vegan συστατικά, τα οποία δεν προσβάλλουν τον φυσικό πλούτο που η Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζει να προστατεύσει. Τα γκλίτερ αυτά, περιέχουν κυτταρίνη και φυτικά συστατικά και η συσκευασία τους είναι κατασκευασμένη από γυαλί.

Ωστόσο, η δημιουργία λάμψης με βιώσιμο τρόπο, έρχεται μαζί με ορισμένες προκλήσεις. Αρχικά, λόγω της φυτικής προέλευσης των συστατικών, οι επιλογές των χρωμάτων ενδέχεται να είναι περιορισμένες, για παράδειγμα το μαύρο γκλίτερ δεν μπορεί να κατασκευαστεί με αυτόν τον τρόπο. Παράλληλα, σε ορισμένα από αυτά τα γκλίτερ περιέχεται μίκα, συστατικό το οποίο είναι συνδεδεμένο με την παιδική εργασία.

Όπως και να έχει, παρά την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γκλίτερ, υπάρχει μία μεγάλη γκάμα φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχει ακόμα ο τρόπος να συνεχίζουμε να έχουμε στη ζωή μας αυτού του είδους τη λάμψη, χωρίς να βλάπτουμε τον πλανήτη.

 

Φαίη Παπαχαραλάμπους

Ως φοιτήτρια του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής στο ΕΚΠΑ , ενδιαφέρομαι πολύ για τα τοπικά και τα διεθνή θέματα, όμως μπορώ να ομολογήσω πως η μεγάλη μου αγάπη, ήταν ανέκαθεν η «γυναίκα» και ο,τι συμπεριλαμβάνει αυτή, ομορφιά, καλαισθησία, περιποίηση. Από μικρή διάβαζα πολλά βιβλία και έγραφα ποιήματα, στίχους και κείμενα γιατί αυτό με βοηθούσε να εκφράζομαι. Έτσι, το γράψιμο έγινε για εμένα τρόπος ζωής, μια συνήθεια που αδυνατώ να αποχωριστώ.

RELATED