Skip to main content
images easyblog images 928 bf0a58b987aa7318ac88de52f64c5fa6 XL 76a0b969

Επιχείρηση δάπεδο: Σφουγγάρισμα με φυσικά προϊόντα

Τα δάπεδα είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια στα σπίτια μας και απαιτούν τακτικό καθαρισμό. Ο καθαρισμός τους με χημικά σάς αναγκάζει να τα αναπνέετε μέρα και νύχτα μέχρι να διαλυθούν.
Με λίγα λόγια, τα συμβατικά προϊόντα καθαρισμού είναι μία από τις κύριες αιτίες της χαμηλής ποιότητας του εσωτερικού αέρα, ενώ μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα ή να ερεθίσουν τα άτομα με ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα. Τα παιδιά και τα βρέφη, τα κατοικίδια ζώα και οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά κοινά καθαριστικά. Γι’ αυτό στραφείτε σε φυσικά προϊόντα καθαρισμού που δεν θα σας κοστίσουν.
 
Πώς να καθαρίσετε ξύλινα και laminate δάπεδα
Θα ήταν τόσο εύκολο να καθαρίσετε το σπίτι σας με μια σκούπα ατμού. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τους κατασκευαστές, οι συσκευές καθαρισμού με ατμό μπορεί να βλάψουν το δάπεδο από ξύλο, από μπαμπού και από laminate.
 
Τα laminate δάπεδα αποτελούνται από στρώσεις υλικών κολλημένες μεταξύ τους. Το νερό, αλλά κυρίως ο ατμός, σπάει τους δεσμούς μεταξύ των στρωμάτων. Ο ατμός μπορεί να αφαιρέσει το φινίρισμα που προστατεύει το πάτωμα του σκληρού ξύλου σας, ενώ η υγρασία που εισχωρεί στο ξύλο προκαλεί διαρροή με αποτέλεσμα την παραμόρφωση του δαπέδου.
 
Ο πρωταρχικός κανόνας για μπαμπού, laminate και ξύλινα πατώματα είναι ο ίδιος: Απαγορεύεται η υγρή σφουγγαρίστρα. Μετά από ένα προσεκτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα χρησιμοποιήστε ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι ή πανί με σκέτο νερό. Βέβαια, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου ή ξίδι. Κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε ζεστό νερό, καθώς θα εξατμιστεί γρήγορα. Και για μεγαλύτερη ασφάλεια στεγνώστε με ένα μαλακό πανί ή μία πετσέτα.
 
Πολλοί κατασκευαστές προτείνουν τη χρήση 1/4 φλιτζανιού απορρυπαντικού πιάτων σε έναν κουβά με νερό για να καθαρίσετε ξύλινα πατώματα χωρίς ξέπλυμα. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, τα υπολείμματα σαπουνιού συσσωρεύονται. Για να τα ξεπλύνετε είναι ανάγκη η χρήση περισσότερου νερού. Δεδομένου ότι σκοπός είναι, όπως τονίστηκε και παραπάνω, η ελάχιστη ποσότητα νερού, η μέθοδος αυτή δεν έχει νόημα.
 
Μια άλλη λύση είναι ο καθαρισμός με τσάι. Αναμείξτε μαύρο τσάι με νερό στον κουβά και όπως και πριν στύψτε τη σφουγγαρίστρα σας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνή.
 
Επιχείρηση δάπεδο: Σφουγγάρισμα με φυσικά προϊόνταΠώς να καθαρίσετε λινοτάπητες, πλακάκια και πέτρα
 
Οι λινοτάπητες και τα πλακάκια μπορούν επίσης να καθαρίζονται με ξίδι και νερό. Για ένα πραγματικά βρώμικο πάτωμα δοκιμάστε την ακόλουθη συνταγή:
 
1/4 φλιτζάνι λευκό ξίδι.
1/4 φλιτζάνι μαγειρικής σόδας.
1 κουταλιά της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων (θυμηθείτε να επιλέξετε ένα φυσικό σαπούνι).
2 λίτρα ζεστό νερό.
 
Προσθέστε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο, εάν είναι επιθυμητό.
 
Μην χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού, ξίδι ή άλλα οξέα σε μάρμαρο, ασβεστόλιθο ή τραβερτίνη. Για να πλύνετε τα δάπεδα αυτά, χρησιμοποιήστε ένα υγρό σαπούνι όπως σαπούνι Καστίλης ή σαπούνι πιάτων στον κουβά σας με νερό.
Αυτά τα πατώματα μπορεί να είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για μια σφουγγαρίστρα ατμού, αλλά πρώτα ελέγξτε τον κατασκευαστή για να βεβαιωθείτε ότι το σφουγγάρισμα ατμού δεν ακυρώνει την εγγύησή σας.
 
 

SHARE

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RELATED