Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2016%2F11%2Fimages easyblog images 928 afae2970efc56c496e8344e6a3afddc6 XL

Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας: ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες της Ελλάδας!

Πέθανε σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου

Ερνέστος Τσίλλερ ο μέγας

Ευτυχώς που ήταν και αυτός ο άνθρωπος και έφτιαξε μερικά κτίρια στην Αθήνα- αλλά και σε όλη την Ελλάδα- που κοσμούν ακόμα και μέχρι σήμερα το άχαρο και κακόγουστο αστικό τοπίο. Παλάτια, Μέγαρα, οικίες, θέατρα, δημαρχεία, ναοί… ότι σχεδίασε είναι κομψοτεχνήματα. Απ’ τους ελάχιστους Γερμανούς που συμπαθώ.

 

Του Νίκου Μουρατίδη

 

Και μπορεί να γεννήθηκε στην Γερμανία, αλλά έζησε πολύ στην Ελλάδα, παντρεύτηκε Ελληνίδα και έγινε και Έλληνας πολίτης. Ο Ernst Moritz Theodor Ziller, γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1837 και πέθανε στις 12 Νοεμβρίου του 1923 στην Αθήνα. Υπήρξε κορυφαίος αρχιτέκτονας που δημιούργησε κυρίως στην Βιέννη και στην Ελλάδα. Και λέω στην Ελλάδα, γιατί έργα του, εκτός από την Αθήνα, υπάρχουν στην Σύρο, Πάτρα, Τρίπολη, Μήλο, Αίγιο, Θεσσαλονίκη, Γύθειο, Βέλο Κορινθίας κτλ.

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες στην ελληνική επικράτεια σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες κτήρια. Η οικογένεια του διατηρούσε κατασκευαστική εταιρεία. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Βασιλική Σχολή Οικοδόμησης στην Δρέσδη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Βιέννη, όπου προσελήφθη ως σχεδιαστής στο γραφείο του Θεόφιλου Χάνσεν, και έτσι δέχτηκε την πρόταση του Χάνσεν να εργαστεί πάνω στην ανέγερση του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών. 

 

Έτσι το 1861 ταξίδεψε μαζί με τον Χάνσεν για πρώτη φορά στην Αθήνα και το 1868 επέστρεψε για να εργαστεί ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας στην Ελλάδα. Η γνωριμία του με τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ και οι διασυνδέσεις του με την μεγαλοαστική τάξη των Αθηνών ενίσχυσαν την φήμη του με αποτέλεσμα να αναλάβει εκατοντάδες παραγγελίες για την ανέγερση δημοσίων κτιρίων καθώς και ιδιωτικών κατοικιών και επαύλεων. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του ανέλαβε την σχεδίαση και κατασκευή τουλάχιστον πεντακοσίων κτιρίων. 

Το 1872 διορίστηκε καθηγητής του Πολυτεχνείου, απ’ όπου όμως απολύθηκε, το 1883, λόγω της άρνησής του να συγκαλύψει τις οικονομικές καταχρήσεις που καθυστερούσαν την ανέγερσή του Ζαππείου Μεγάρου……

 

Διαβάστε την συνέχεια, δείτε και φωτογραφίες στο nikosonline.gr

Τάνια Νικολοπούλου

Είμαι παιδί της επικοινωνίας και του χαμόγελου και με αφορμή την μέχρι τώρα πορεία μου σε αυτή τη ζωή, θέλησα να «χρωματίσω» τον κόσμο με τη δική μου παλέτα. Έτσι δημιούργησα με πολύ αγάπη το δικό μου διαδικτυακό αποτύπωμα, το likewoman.gr, θέλοντας να γεμίσω τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες με τη δική μου αστερόσκονη. Πάντα λέω ότι «εκεί έξω βρίσκονται τα πιο μαγικά πράγματα…μη φοβάσαι λοιπόν να τα περπατήσεις».

RECENT

RELATED