Skip to main content
likewomangr parabenfree 11a73f99

Εσείς γνωρίζετε τι είναι τα parabens; Μάθετε τα πάντα εδώ.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Τα προϊόντα ομορφιάς είναι πιο προηγμένα από ποτέ, κάτι που είναι υπέροχο νέο όσον αφορά την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων και των εξανθημάτων. Αλλά με πιο προηγμένες φόρμουλες έρχονται πιο σύνθετα συστατικά, όπου τα πράγματα μπορούν να γίνουν λίγο θολά – ειδικά στο θέμα των parabens. Ενώ τα πρωτοποριακά προϊόντα που αναπτύχθηκαν από ιδιοφυείς επιστήμονες καλλυντικών μπορεί να ακούγονται σαν αυτό που χρειαζόμαστε όλοι περισσότερο, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις όσον αφορά τον αυξανόμενο αριθμό συνθετικών συστατικών που χρησιμοποιούνται στις λοσιόν.

Αλλά, ενώ όλοι έχουμε δει την εισροή ετικετών «χωρίς parabens» σε πολλά προϊόντα στους διαδρόμους ομορφιάς, τι γίνεται με τα parabens και γιατί είναι φαινομενικά τόσο αμφιλεγόμενα; Από το γιατί τα parabens βρίσκονται στα καλλυντικά μας στην πρώτη θέση μέχρι το γιατί έχουν κερδίσει κακή απόδοση τα τελευταία χρόνια, στις παρακάτω γραμμές θα διαβάσετε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτά.

Τι είναι τα parabens

Θα τα βρείτε σε οτιδήποτε, από σαμπουάν και αφρόλουτρο μέχρι κρέμες και ορούς προσώπου (σημειώστε ότι τα έλαια παίζουν με διαφορετικούς κανόνες, επομένως δεν απαιτούν τα ίδια συντηρητικά με τα προϊόντα με βάση το νερό), όπου συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών ενεργών συστατικών, απαλλάσσοντας από την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων —κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε συσκευασίες, όπως βαζάκια με κρέμες, που επιτρέπουν το βύθισμα των δαχτύλων. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι το methylparaben, το ethylparaben, το propylparaben και το butylparaben. Αυτά τα συστατικά υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά η ασφάλειά τους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση επειδή μιμούνται τα οιστρογόνα.

Ποια προϊόντα τα περιέχουν

Σχεδόν κάθε είδος καλλυντικού προϊόντος μπορεί να περιέχει parabens. Καθαριστικά προσώπου κι ενυδατικές κρέμες, αποσμητικά, σαμπουάν και μαλακτικά, οδοντόκρεμες, αντηλιακά, τζελ και κρέμες ξυρίσματος, foundations, concealers και προϊόντα ματιών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των προϊόντων που περιέχουν parabens.

Εάν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να δείτε τη λίστα συστατικών στη συσκευασία του προϊόντος σας. Τα parabens είναι εύκολο να εντοπιστούν χάρη στο γεγονός ότι ακόμη και τα πλήρη χημικά τους ονόματα καταλήγουν πάντα στη λέξη “paraben” (methylparaben, propylparaben, ή butylparaben).

Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Αν θέλετε να παίξετε με ασφάλεια, είστε τυχεροί καθώς προϊόντα χωρίς parabens υπάρχουν παντού. Για να αποφύγετε το greenwashing, ωστόσο, προτείνουμε να ελέγχετε πάντα την ετικέτα των συστατικών για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα σωστά.

Όσον αφορά τη φροντίδα των μαλλιών, καλό είναι να αναζητάτε εναλλακτικά συντηρητικά, συμπεριλαμβανομένου του βενζοϊκού νατρίου ή του σορβικού καλίου, ενώ πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος αναζητούν οργανικές ενώσεις με συντηρητικές ιδιότητες, όπως το σαλικυλικό οξύ, το βενζοϊκό οξύ και το σορβικό οξύ. Η αναζήτηση αεροστεγούς συσκευασίας (η οποία ελαχιστοποιεί την έκθεση των προϊόντων στον ανοιχτό αέρα) είναι επίσης μια καλή ιδέα, καθώς θα βοηθήσει στον περιορισμό της ανάπτυξης βακτηρίων.

Όπως συμβαίνει με τα φυσικά και βιολογικά προϊόντα, όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε προϊόντα χωρίς parabens, είναι ζωτικής σημασίας να προσέχετε την ημερομηνία λήξης που θα τη βρείτε είτε τυπωμένη στο μπουκάλι είτε ως σύμβολο που μοιάζει με ανοιχτό δοχείο με έναν αριθμό στο κέντρο. Ο αριθμός δείχνει για πόσους μήνες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προϊόν μετά το άνοιγμα. Εάν το προϊόν σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του, καλύτερα να το πετάξετε παρά να ρισκάρετε.

Αρθρογραφώ από το 2014, και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς τη συγγραφή. Το skincare είναι η μεγάλη μου αγάπη, αφού πιστεύω πως προηγείται του μακιγιάζ. Πλέον διαθέτω το δικό μου beauty eshop, το dewers.gr, όπου διαδίδω το μήνυμα του skincare και του πολυπόθητου dewy skin. Είμαι δεινή αναγνώστρια περιοδικών και βιβλίων, και λατρεύω τα ταξίδια και τη φωτογραφία.

RECENT

RELATED