Skip to main content
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp

Εσύ, απέναντι σε όσα σε αγχώνουν! Πόσες μορφές έχει άραγε το άγχος;

Οι μορφές άγχους που μπορεί να βιώνει ο καθένας μας καθημερινά ποικίλουν.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθώ στις πιο ήπιες εκφάνσεις του συναισθήματος αυτού, και σε κάποιους που κρίνω ως τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής του.

Δεν υπάρχει “λάθος” ή “σωστό” συναίσθημα. Υπάρχουν τα συναισθήματά μας και το πρόσημο που η ύπαρξή τους μας αφήνει, θετικό ή αρνητικό. Όλοι ανεξαιρέτως θα συμφωνήσουμε στο ότι θα θέλαμε να λείπει το συναίσθημα του άγχους από τη ζωή μας. Ωστόσο, η απουσία του, θα είχε πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική μας υγεία. Βασικό παράδειγμα, την απουσία αντίληψης των σοβαρών και επικίνδυνων καταστάσεων, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα, την ελλιπή προετοιμασία μας για μία δύσκολη κατάσταση, την αντιμετώπιση γεγονότων με έναν παράδοξο τρόπο που θα είχε ως απόρροια την μη ομαλή λειτουργία της ψυχολογίας μας. Το άγχος δεν είναι ευχάριστο ως συναίσθημα, αλλά είναι απαραίτητη η φυσιολογική ύπαρξή του.

image 3

Καθημερινά, αγχωνόμαστε για τόσα πράγματα, όπως να παραδώσουμε εγκαίρως την εργασία στο πανεπιστήμιο, να κάνω καλά την δουλειά μου, να είμαι σωστή μάνα και γενική να είμαι σωστός/-ή απέναντι σε κάθε είδους υποχρέωση μικρή ή και μεγάλη .

Την επόμενη φορά που θα “πιάσεις” τον εαυτό σου να υπεραναλύει, να αγχώνεται, να ανησυχεί, προσπάθησε να “σε δεις” σαν ένα τρίτο πρόσωπο, σαν ένας απλός παρατηρητής, ο οποίος έχει διαφορετικά προβλήματα από αυτά που σε αγχώνουν στη πραγματικότητα και ίσως πιο ζωτικής σημασίας . Τί είδους συμβουλή θα έδινες; Τι θα παρότρυνες τον φίλο σου να κάνει στη θέση σου, τι θα του έλεγες για να χαλαρώσει;

Πολλές φορές, φανταζόμαστε το χειρότερο δυνατό σενάριο (το οποίο συνήθως είναι και το πιο απίθανο). Υποσυνείδητα ωστόσο, βιώνουμε τα συναισθήματα που θα μας δημιουργούσε αυτή η δυνητική κατάσταση, σαν να συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Οι μικρές αυτές καθημερινές σκέψεις του πιο δυσάρεστου σεναρίου , προστίθενται σταδιακά η μία πάνω στην άλλη , έχοντας ως απόρροια να υπάρχουν εκρήξεις σε περιόδους που χαρακτηρίζονται από άγχος. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν δεν έχουμε αφιερώσει χρόνο να επεξεργαστούμε τις προγενέστερες αρνητικές μας σκέψεις . Για αρχή, αναγκαίο να εντοπίσεις ποιες είναι αυτές οι σκέψεις που ενισχύουν το άγχος σου . Έπειτα, προσπάθησε να δώσεις μία θετική νότα στις σκέψεις αυτές. Στη συνέχεια, κατάγραψέ τες ή διατύπωσέ τες προφορικά. Αυτό θα συνεισφέρει στο να γίνουν πιο ρεαλιστικές οι σκέψεις αυτές, να μεταφερθούν στον αληθινό κόσμο ενώ παράλληλα θα μικρύνουν οι διαστάσεις που τους έχεις δώσει στη φαντασία σου, σε μία στιγμή που σε κατέκλυσε το άγχος.

Ακόμη, ιδιαίτερα βοηθητικό θα ήταν, αφού εντοπίσεις τη πηγή του άγχους σου, να την καταγράψεις σε ένα χαρτί. Θα εκπλαγείς όταν δεις πόσες φορές όσα μας δημιουργούν άγχος δεν είναι έγκυρα. Οι σκέψεις είναι κάτι που δηιουργούμε εμείς, δεν είναι αληθινά γεγονότα, πολλές φορές δεν είναι υπαρκτές, ούτε επαληθεύονται.

image 2 2

Τέλος, αφού βρεις ποια είναι η δραστηριότητα αυτή που σου προξενεί το συναίσθημα του άγχους π.χ, η συνάντηση με πολλά νέα άτομα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, σημείωσε τους λόγους για τους οποίους νιώθεις ότι επιθυμείς να αποφύγεις αυτή τη δραστηριότητα/κατάσταση. Στη συνέχεια, δες ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθήσεις για να ισσοροπήσεις τα συναισθήματα με τη πράξη που σε αγχώνει. Εκπληρώνοντας ένα βήμα κάθε φορά, θα είναι λιγότερο στρεσογόνος σαν διαδικασία.

Βασικός παράγοντας στη μείωση του άγχους είναι ο καλός ύπνος. Προσπάθησε να κοιμάσαι μεταξύ 12 μ.μ – 3 π.μ, καθώς εκείνο το χρόνικό διάστημα είναι εκείνο κατά το οποίο ξεκουράζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος καλύτερα . Δοκίμασε να ακούς audio books πριν κοιμηθείς, και αν και ξέρω πως είναι δύσκολο, 45’-30’ πριν την ώρα που θέλεις να κοιμηθείς, μην αφιερώνεις χρόνο σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή.

Το άγχος δεν θα φύγει από τη ζωή μας εύκολα, και δεν χρειάζεται να εξαφανιστεί. Μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό, σε βαθμό που η συνύπαρξή αυτή, δεν επιβαρύνει τη καθημερινότητά μας και την ψυχή μας υγεία. Αφιέρωσε χρόνο σε ό,τι σε γεμίζει, με ανθρώπους που σε κάνουν να ξεχνάς τι σημαίνει η λέξη άγχος. Θύμισε στον εαυτό σου όσα έχεις καταφέρει, πόσες φορές δεν άφησες το στρες να σε ξεπεράσει, και όλα θα πάνε καλύτερα από καλά.

Εριάννα Κρόκου

Σπουδάζω Φιλοσοφία και Ψυχολογία. Ανακάλυψα την αγάπη μου για την αρθρογραφία σε αρκετά μικρή ηλικία, όπως και την επιθυμία μου να μοιράζομαι σκέψεις μου για θέματα κοινωνικής φύσεως, αλλά και για θέματα γύρω από τον χώρο του lifestyle και της μόδας. Η μόδα αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας, αλλά και της διάθεσης μου. Follow me on this journey.

RECENT

RELATED