Skip to main content
images easyblog articles 9271 diatrofi kai psixiki ygeia 565f668d

Έχετε Διάθεση Για Ζωή Και Δράση; Τότε Έχετε Διάθεση Και Για Διατροφή!

Η Σεροτονίνη είναι ένας από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της πείνας και του κορεσμού. Πως γίνεται αυτό; Η σεροτονίνη, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μεταφέρει σημαντικά μηνύματα από το ένα κύτταρο στο άλλο μέσα στα οποία και όσα αφορούν τη θρέψη καθώς συνδέεται με το γαστρεντερολογικό σύστημα μας, δηλαδή το 2ο εγκέφαλό μας, απαντάται στο γαστρεντερολογικό σωλήνα, όπου συμβάλλει στη ρύθμιση των στομαχικών οξέων καθώς και των πεπτικών υγρών και προάγει τις περισταλτικές κινήσεις των εντέρων. Ανεπάρκεια λοιπόν στην παραγωγή σεροτονίνης μπορεί να επηρεάσει και το γαστρεντερολογικό σύστημα δημιουργόντας συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα ή τυμπανισμούς ή γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση κ.α.

Η ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ εκρήγνυται από τον εγκέφαλο και επηρεάζει την ψυχική διάθεση, τη διάδοση του άλγους, τη σεξουαλική συμπεριφορά και τον ύπνο.

=> Πώς να αυξήσετε την ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΑΣ:

?ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Πάρε περισσότερη τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης από τον οργανισμό, πάντα με σωστό συνδυασμό με άλλους διατροφικούς παράγοντες όπως : βιταμίνη του συμπλέγματος Β, σίδηρο, Μαγνήσιο, Χρώμιο καθώς και ‘καλά’ λιπαρά.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΡΙΠΤΟΦΑΝΗ, ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ, ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ: αυγά, όσπρια, πουλερικά, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί (καρύδια-αμύγδαλα), σουσάμι, τυρί , μπανάνα, αβοκάντο, ανανάς, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, σπαράγγια, ελαιόλαδο, σολωμό κ.α.

ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ! Φροντίστε καθημερινά να κάνετε κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα ακόμα και εάν διαρκεί 15′-30′ και φροντίστε τις ημέρες που έχετε χρόνο να συμπληρώσετε με άσκηση μεγαλύτερης διάρκειας.

?ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ! Το πράσινο έχει πάντα τις θεραπευτικές του ιδιότητες πόσο μάλιστα ένα φυσικό περιβάλλον εκτός από το τσιμέντο της πόλης. Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να πάτε μακριά, μπορείτε να ανακαλύψετε τα πάρκα της πόλης ή να κάνετε μια βόλτα στη θάλασσα.

?ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΥΠΝΟ! Ο ύπνος σχετίζεται με τα χαμηλά επιπέδα σεροτονίνης με πιθανά συμπτώματα ακατάστατου ύπνου. Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον (σκοτεινό δωμάτιο, σωστή θερμοκρασία δωματίου, χαλαρωτική μουσική) ώστε να είναι πιο εύκολο να έρθει ο Μορφέας.

?ΣΕΞΟΥΛΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ! Είναι κάτι που επηρεάζεται από τη χαμηλή σεροτονίνη και πιθανότατα το μειωμένο ποσοστό τεστροστερόνης στον οργανισμό. Όλα ξεκινούν από το μυαλό και την καρδιά και εκφράζονται στο σώμα. Ανακαλύψτε την ισορροπία στον συνδυασμό των τριών αυτών στοιχείων και όλα θα πάρουν τη σειρά τους!

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ! Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα βίντεο στο youtube όπου μπορείτε να ακούσετε ένα διαλογισμό ευγνωμοσύνης, χαράς, αφθονίας κ.α. Σημαντικό να είναι απλά και πρακτικά. Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο, ένα 10λεπτο /ημέρα αρκεί.

?ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ!! Σκεφτείτε τρία πράγματα για τα οποία αισθάνεστε ευγνωμοσύνη στη ζωή σας. Ακόμα και εάν σας δυσκολεύει σε αρχικό στάδιο το να βρείτε άτι θετικό, μην το αφήνετε. Καθημερινά αναζητήστε την ευγνωμοσύνη και δημιουργείστε μέρα με τη μέρα ένα λόγο να την αισθάνεστε. Παράλληλα ονειρευτείτε όλα όσα επιθυμείτε και οραματιστείτε σα να έχουν ήδη γίνει!

*Το παραπάνω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. 

“Ιδανική Διατροφή” σημαίνει εξατομίκευση των αναγκών του κάθε οργανισμού και προσαρμογή στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Φροντίζοντας η διατροφή να είναι υγιεινή και ταυτόχρονα απολαυστική, ο οργανισμός αποδίδει στο μέγιστό του χωρίς στερήσεις, περιορισμούς και καταπίεση. Νους, ψυχή & σώμα σε ισορροπία. Αλληλεπιδρούν και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

RECENT

RELATED