Skip to main content
fashionandstyletrends 1 ff0738fc

Fashion VS Style | «Η μόδα αλλάζει αλλά το στυλ διαρκεί»

Η μόδα και το στυλ είναι δυο διαφορετικές λέξεις που οι άνθρωποι συχνά συγχέουν μεταξύ τους. Στην πραγματικότητα περπατούν σε παράλληλους δρόμους όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες ως έννοιες.
Η ένδυση έχει άμμεση σχέση με την ιστορία, φυσιολογία, κοινωνιολογία, ανθρωπολογία και την αισθητική. Η ανάλυση της εξέλιξης της ένδυσης επικεντρώνεται στον εντοπισμό των τάσεων που επηρεάζουν  τον σχεδιασμό της.

Διαβάζοντας  το αγαπημένο μου βιβλίο της  Michelle Marly  «Η δεσποινίς COCO και το άρωμα του έρωτα» στάθηκα σε μια φράση της  Chanel  «fashion change but style endures». Στην πραγματικότητα έμεινα να μελετάω αυτή τη  φράση και ανακάλυψα μια ουσιαστκή διαφορά μεταξύ των δύο λέξεων fashion και style. Στον ορισμό της  μόδας υπάρχει μια λέξη που τις διαχωρίζει . «Η μόδα είναι μια δημοφιλής τάση.»

2

Άρα από  που καθορίζονται  τα  trends; Από το styling; Σαφέστατα όχι. Ορίζονται  και  προσδιορίζονται  από  τις επιταγές  της  κάθε σεζόν πχ τα χρώματα, τα μοτίβα, τα υλικά και όλα αυτά καθιερώνονται  από τις  πιο top collections  στα δημοφιλέστερα fashion weeks  του πλανήτη καθως και απο την πολυδιαβασμένη Vogue.

fashionandstyle3

Τι  ήταν αυτό που καθιέρωσε το little black dress  του οίκου Givenchy ως ένα από τα πιο εικονικά αντικείμενα ρουχισμού του 20ου αιώνα, και  ίσως  το διασημότερο «μικρό» φόρεμα όλων των εποχών από την  ταινία  «Breakfast  at Tiffanys»;. Η Audrey  Herbury ως  Holly Golightly ή ο πασίγνωστος οίκος Givenchy; Ποιος πραγματικά εκτόξευσε την σειρά Sex and the city πουλώντας τρελά νούμερα σε πωλήσεις των γνωστότερων οίκων μόδας Chanel, Versace, Dior, Fendi, Louboutin κλπ, κλπ, δημιουργώντας statements και trends με τα πιο in outfits των εποχών; Οι οίκοι μόδας ή η ιέρεια των ενδυματολόγων Patricia Field; (ελληνικής καταγωγής από μητέρα) μεγαλουργώντας και στην ταινία  «The devil wears Prada»;

4

Η Carrie Bradshaw έγινε το ίνδαλμα πολλών γυναικών και ιδιαίτερα  της  γενιάς μου 40 + φορώντας πανάκριβα σύνολα, συνδιάζοντας τα τολμηρά με άλλα λιγότερα γνωστών οίκων ως και άγνωστων- χαρακτηριστική η σκηνή απο την ταινία Νο 2 που οι πρωταγωνίστριες τραγουδούν και η Carrie φορά τη πανάκριβη λαμέ φούστα Chanel με τις πιέτες των 14.500$  με το τζίν παντελόνι Closed  που το έστειλε η ίδια για στόλισμα στους designers David and Phillipe Blond.

CARIEBRADSOWSTYLE

Πως μια ενδυματολόγος οπως η Patricia Field δημιουργεί τάση σε αξεσουάρ σαν την θήκη κινητού της Emily (Lily Colllins) από την σειρά Emily in Paris, που την κάνει να μοιάζει με vintage φωτογραφική μηχανή;

fashionandstyle1

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την σημασία των λέξεων fashion και style θα εμπνευστώ από τους διάσημους σχςδιαστές μόδας, όπως ο Gianni Versace και ο Giorgio Armani.

Ο Versace είχε πεί «Don’t be into trend. Don’t make fashion own you but decide what you are,what you  want to express by the way you dress and the way you live» και  συνεχίζει λέγοντας, να αποφασίσουμε  τι είμαστε, ποιοι είμαστε και πως εκφραζόμαστε μέσα απο αυτά που φοράμε .

Η μόδα μας δημιουργεί την αίσθηση της υπεροχής, το θέμα είναι να ικανοποιούμε και το δικό μας στυλ και να εκφράζουμε την δυναμική μας και την προσωπικότητα μας. Όλοι μας, είμαστε δημιουργικοί με τον έναν η τον άλλον τρόπο και το να επιμελούμαστε το στυλ μας, ή οι ενδυματολόγοι ενίοτε, είναι και αυτό μια μορφή  έκφρασης.

Άλλη μια εμβληματική μορφή στο χώρο της μόδας ο Giorgio Armani είχε πει «The style is the right balance between knowing Who you are, what is good for you and how you want to develop your character. Clothes become the expression of this balance». Ενστερνιζόμαστε λοιπόν οτι το στυλ είναι κάτι  που μας  «ανήκει» είναι ο τρόπος έκφρασης απέναντι σε ένα μεγαλύτερο εύρος ερεθισμάτων και μηνυμάτων στην κοινωνία μας.

Άρα η μόδα σχεδιάζεται με αισθητική προοπτική και επίσης με αποτελεσματικότητα. Το στυλ, λειτουργεί ως καθρέφτης  της κοινωνίας αντανακλώντας την προσωπικότητά μας μέσα στο σύνολο και την εξέλιξη των trends σε μια συγκεκριμένη χρονικη περίοδο.

Ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τον κόσμο του στυλ και της μόδας μέσα από μία διαφορετική ματιά, αυτή τη ματιά που ταιριάζει στην κάθε μία από εσάς. Ακολουθείστε με στα social facebook & instagram και ελάτε να μοιραστούμε στυλιστικές ιδέες αλλά και να φέρουμε τις προτάσεις στον χώρο σας.

Μαίρη Παπατριανταφύλλου, Fashion Stylist

Είμαι fashion consultant και personal stylist. Η επιχείρησή μου “Gabrilia creations” παρέχει υπηρεσίες styling και ταυτόχρονα έχω δημιουργήσει ένα brand με ιδιαίτερα παπούτσια και ρούχα.

RECENT

RELATED