Skip to main content
the future is female dcc586e2

Φεμινισμός και μόδα | Μια μακροχόνια συμμαχία

H μόδα συνδέεται με το εφήμερο, την αλλαγή, τον πειραματισμό. Είναι μέρος μιας φιλοσοφίας που έχει συμβάλλει σημαντικά στο κίνημα που ενώνει τις γυναίκες όλου του κόσμου: τον φεμινισμό.

Τα τελευταία 170-180 χρόνια, οι κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις έχουν καθορίσει την σταδιακά απελευθερωτική πορεία της μόδας. Στα μέσα του 19ου αιώνα το ρούχο που ήταν οιωνός για την πάλη που θα ξεκινούσε, ήταν τα bloomers, κοινώς φουφούλες, που η Αμερικανίδα συγγραφέας Amelia Bloomer φορούσε με «κοντό»φόρεμα. Στην εποχή των κρινολίνων, αντιλαμβάνεται κανείς την σημασία αυτής της ενδυματικής επιλογής.

Chromolithograph Amelia Bloomer circa 1855

photo britannica.com

Καθώς το κίνημα των σουφραζέτων άρχισε να οργανώνει πορείες και διαμαρτυρίες, τρία χρώματα συνδέθηκαν με τον ευγενή σκοπό τους: μωβ για την αξιοπρέπεια, λευκό για αγνότητα και πράσινο για ελπίδα.

IMG 5228 copy

photo cotswoldcostumes.com

Πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρούχο που ήταν πιο πολύ συνυφασμένο με τον φεμινισμό, καθώς και με τις LGBTQ κοινότητες, ήταν τα γιλέκα. Ωστόσο, ο Πρώτος Παγκόσμιος έκανε τις γυναίκες να αρχίσουν να μάχονται για το δικαίωμα να έχουν θέση στην δημόσια σφαίρα. Το καρέ χτένισμα έμεινε στο μυαλό των ανθρώπων ως το σύμβολο της ανερχόμενης μοντέρνας γυναίκας.

f29a9b0cddcace5e4dfe7bb040508e3f

photo pinterest

Το σημαντικότερο κύμα αλλαγής ήρθε αναμφισβήτητα με τα γυναικεία παντελόνια το 1930 και το 1940, ένα σημάδι ελπίδας για κάθε διαφορετικό άτομο που δεν εντάσσονταν στο κοινωνικό κατασκεύασμα του φύλλου. Το 1940 έκαναν την εμφάνισή του και τα wrap φορέματα, που ήταν εύκολο να φορεθούν και ήταν κατάλληλα για διαφορετικές περιστάσεις.

Martin9212c2

photo Marian Martin 9212

Στα 60’s μια ακόμα προοδευτική εφεύρεση επρόκειτο να σοκάρει τους οπισθοδρομικούς κύκλους: η μίνι φούστα. Η δεκαετία του ενεργού ακτιβισμού για τα γυναικεία δικαιώματα, η δεκαετία της εφεύρεσης του αντισυλληπτικού χαπιού, έφερε την πρώτη «έκρηξη» της γυναικείας δύναμης στη μόδα.

93378763231e7cb73d8fa1dd0f932a02

photo pinterest

Το 1970 η γραμμή που χώριζε την γυναικεία με την ανδρική μόδα σβήστηκε σε αρκετές περιστάσεις μέσω των ανδρών και γυναικών στο πλαίσιο του Hippy κινήματος που συνειδητά αψήφησαν τους παρωχημένους κανόνες ντυσίματος. Η γυμνή σάρκα σταμάτησε να σοκάρει τόσο έντονα και υπήρχε γενικά μια απελευθερωτική αίσθηση.

85882790

photo ebaumsworld.com

Το 1980 αναρριχάται η businesswoman με κουστούμι και παντελόνι. Στα meetings και στα γραφεία των στελεχών των εταιρειών, οι γυναίκες αποζήτησαν τον σεβασμό που τους άξιζε. Από την άλλη πλευρά, το διάσημο σουτιέν-κώνος της Madonna ήταν ο προάγγελος της ενδυναμωτικής διαγραφής των ορίων που ήταν τροχοπέδη στην ελεύθερη έκφραση.

trend of the day american

photo vogue.it

Στις επόμενες δεκαετίες το όραμα των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν τη μόδα ως εργαλείο του αγώνα του φεμινισμού, έγινε πραγματικότητα και συνεχίζεται. Είτε το 2000 στo οποίο οι γυναίκες άρχισαν να αναζητούν την ένταξη του sex appeal στη φεμινιστική κουλτούρα, είτε το 2010 στο οποίο διάσημα logo όπως “The Future Is Female”, το βέβαιο είναι ότι το μέλλον φαντάζει γεμάτο δυνατότητες και ευκαιρίες!

Ο κόσμος είναι μεγάλος και όμορφος, σκέφτομαι. Μετά κάθομαι και γράφω γιατί θέλω, τουλάχιστον στο χαρτί, να υπάρχει μια κοινωνία χωρίς προκατάληψη και χωρίς αχρείαστο μίσος. Ίσως μια μέρα να μην είναι μια χίμαιρα κλειδωμένη στο συρτάρι.

RECENT

RELATED