Skip to main content
images easyblog articles 11015 fititiko spiti 980f20d4

Φοιτητικό σπίτι – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πότε γύρισες από το μαιευτήριο με το μωρό σου αγκαλιά, πότε ξεκίνησε το σχολείο, πότε το τελείωσε και πέρασε στο πανεπιστήμιο … ούτε που το κατάλαβες! Ο χρόνος τρέχει σαν νερό και βρίσκεστε ξαφνικά να αναζητάτε σπίτι, ιδέες διακόσμησης και λύσεις για το φοιτητικό σπίτι. Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, παρακάτω θα βρείτε τα βασικά του φοιτητικού σπιτιού καθώς και χρήσιμες συμβουλές.

1. Εύρεση του φοιτητικού σπιτιού

Το πιο σημαντικό και δύσκολο κομμάτι είναι η εύρεση του φοιτητικού σπιτιού. Απαιτεί υπομονή και χαμηλές προσδοκίες, ειδικά σε φοιτητικές πόλεις όπου η ζήτηση είναι μεγάλη. Μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνα σας, ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους που μένουν στην πόλη. Αν όμως δεν έχετε κανέναν εκεί, μια καλή λύση είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο μεσιτικό γραφείο αλλά και να κάνετε αναζήτηση στις αγγελίες των τοπικών εφημερίδων ή στα site.

Καλό είναι να έχετε κατασταλάξει από πριν αν θα χρειαστεί να βρείτε συγκάτοικο για να μοιραστείτε τα έξοδα ή θα τα καλύψετε εσείς εξολοκλήρου. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή του σπιτιού αλλά και στην κάλυψη των πάγιων εξόδων του. Γι’ αυτό, κάντε έναν καλό υπολογισμό των μηνιαίων εξόδων και υπολογίστε εκτός από το ενοίκιο και τα έξοδα θέρμανσης, τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, νερού αλλά και των κοινοχρήστων.

Όσον αφορά την τοποθεσία του σπιτιού, καλό είναι να βρίσκεται κάπου κεντρικά ή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο της πόλης ώστε να γλιτώνει τις πολλές μετακινήσεις.

2. Η επίπλωση του φοιτητικού σπιτιού

Υπάρχουν συνήθως δυο κατηγορίες σπιτιών. Τα επιπλωμένα, που είναι συνήθως ακριβότερα χωρίς απαραίτητα τα έπιπλα να είναι κάτι σπουδαίο, και τα απλά όπου εσείς θα πρέπει να επιπλώσετε έξυπνα και οικονομικά. Πριν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς για έπιπλα, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στην αποθήκη σας διότι μπορεί να υπάρχει κάτι που θα σας φανεί χρήσιμο.

Πάντως, όπως και να έχει, σίγουρα θα χρειαστείτε ένα κρεβάτι ημίδιπλο ή διπλό (αν υπάρχει χώρος), καναπές-κρεβάτι διότι όλο και κάποιον θα χρειαστεί να φιλοξενήσει. Εάν υπάρχει χώρος επενδύστε σε ένα τραπέζι με 2-4 καρέκλες (ανάλογα τον χώρο). Φυσικά δεν πρέπει να ξεχάσετε το γραφείο με την ανάλογη καρέκλα και την απαραίτητη βιβλιοθήκη.

3. Τα απαραίτητα λευκά είδη του φοιτητικού σπιτιού

Η «προίκα» που φοιτητή θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 3 σετ πετσέτες (μπάνιου και προσώπου), μερικές πετσέτες κουζίνας, 3 σετ σεντόνια και μαξιλαροθήκες, 2 παπλωματοθήκες, 1 πάπλωμα (βολεύει περισσότερο από τις κουβέρτες). Για τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, προτιμήστε κουρτίνες με κρίκους για ευκολία και μην ξεχάσετε το χαλάκι μπάνιου. 

4. Οι απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές

Πέρα από την επίπλωση του φοιτητικού σπιτικού, θα χρειαστείτε και κάποιες βασικές ηλεκτρικές συσκευές όπως μια ηλεκτρική κουζίνα ή το αγαπημένο των φοιτητών, φουρνάκι-κουζινάκι. Ένα ψυγείο είναι επίσης απαραίτητο όπως και το πλυντήριο με βασικά και κατανοητά προγράμματα. Η τοστιέρα, κρίνεται απαραίτητη καθώς ως γνωστό 1-2 τοστάκια σώζουν σε καταστάσεις πείνας. Η τηλεόραση δεν κρίνεται απαραίτητη, ειδικά αν ο νέος φοιτητής σας δεν είναι οπαδός της και το ίδιο ισχύει και για την καφετιέρα, αν δεν είναι λάτρης του καφέ. Σε κάθε περίπτωση το σίδερο είναι περιττό, διότι ποιος φοιτητής σιδερώνει; 

5. Τα απαραίτητα κουζινικά του φοιτητικού σπιτιού

Όσο αφορά τα κουζινικά, λίγα και καλά είναι αρκετά. Μια 6άδα πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, 1 μεγάλη κατσαρόλα και 1 μικρή, 1 τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό), 1 ταψί (συνήθως περιλαμβάνεται στον φούρνο), 1 σουρωτήρι και 1 Στραγγιστήρι πιάτων.

Extra tip: Τα μεγάλα καταστήματα, έχουν οικονομικά φοιτητικά πακέτα κουζινικών με όλα τα απαραίτητα, που πραγματικά συμφέρουν σε σχέση με τις μεμονομένες αγορές. 

author ioanna lymperopoulou

Ιωάννα Λυμπεροπούλου Blogger

Εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος, γυναίκα, blogger

RECENT

RELATED